10 tips - een kleine keuken decoreren

mei 10, 2015We zouden toch allemaal een schitterende grote keuken willen hebben?! Met een gigantische kookgelegenheid, het liefst een AGA fornuis. Met genoeg onderkasten en mooie planken waar je al je glazen, borden, potten en pannen ruimschoots kunt uitstallen. Wellicht ook nog met een aparte wand voor je koelkast en voorraadkasten. Waar je urenlang met het hele gezin uitgebreid kunt koken. Toch?

Maar goed... nu even uit die droomwereld en terug naar de keiharde realiteit. Er is een grote kans dat jij dit alles niet hebt omdat het simpelweg niet past in je woning. Sterker nog... je zit waarschijnlijk vast aan een kleine keuken die niet naar smaak is, maar een nieuw kookparadijsje zit er voorlopig nog niet in. Hoe maak je dan het beste van je kleine stekkie zodat het praktisch is, maar er tegelijk ook gezellig eruit ziet? Ik heb 10 tips op een rij gezet. 


TIP 1. Beperk het aantal kleuren
Je keuken oogt een stuk groter met een duidelijk kleurenpalet met tonen die op elkaar zijn afgestemd. Lichte kleuren reflecteren meer licht dan donkere kleuren en creëren dus ruimte. Als je de achterwand lichter schildert dan de zijwanden lijkt de muur verder weg. Kies dus lichte, rustige kleuren en pas daar je decoratie op aan. Hou je van kleur? Houd de basis licht en egaal en kies vervolgens één kleur(tint) uit die je toevoegt door middel van accessoires.

Kies lichte, rustige kleuren en stem je accessoires daar ook op af. Via Kutten.lu
Door diverse zachte tinten te kiezen binnen één kleur voeg je eenvoudig en op een sfeervolle manier kleur toe  Via Pinterest

TIP 2. Raamdecoratie
Benut het licht wat binnen komt ten volle, overweeg zelfs om helemaal niets voor je ramen te hangen. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk, een beetje privacy is ook erg fijn. Als je toch iets voor de ramen hangt, houd dan deze raambekleding zo eenvoudig mogelijk - zoals een rolgordijn.

Als je niet bang hoeft te zijn voor ongewenste binnenkijkers kun je overwegen om de raamdecoratie weg te laten. Dit oogt ruimtelijk en licht. Via Welke
Hang in je keuken geen zware gordijnen - zeer onpraktisch, maar kies voor een modern rolgordijn of iets dergelijks. Via Pinterest


TIP 3. Verlichting
Met de juiste verlichting lijkt je keuken een stuk groter. TL-buizen onder je bovenkastjes bereiken dit effect uitermate goed. Ook zeer praktisch omdat je meteen je werkblad goed verlicht. Je kunt ook voor een iets meer esthetische oplossing gaan en mooie spotjes plaatsen.


TIP 4. Betrek de aangrenzende kamer erbij
Bevind je keuken zich naast de woonkamer? Trek dan de kamers bij elkaar en maak van twee ruimtes één geheel. De keuken wordt op die manier niet slechts een kookruimte, maar wordt onderdeel van de woonruimte. Dit doe je allereerst door dezelfde kleur(tinten) te gebruiken in de keuken en woonkamer. Trek dit door tot in de detail, de accessoires. Een barretje of trolley kan ook een brug vormen tussen kook- en leefgedeelte.

Een barretje is heel praktisch, je creëert extra werkruimte en met een paar stoere krukken heb je een mooi plekje om te ontbijten. Via Pinterest
Een keuken trolley is ook een leuke optie, maar houdt het ook hier decoratief door de kleuren en materialen te matchen Via Pinterest


TIP 5. Benut alle mogelijke ruimte
Als je slechts een beperkt aantal keukenkastjes hebt zul je deze ruimte zo goed mogelijk moeten benutten. Zoek naar geschikte opbergmogelijkheden en wees creatief (lees ook: Keukenspecial: tips voor een slimme opbergwand).  Zorg er echter wel voor dat de kastjes praktisch ingedeeld, netjes en overzichtelijk blijven. Geef alle spullen een eigen plaats en leg of zet het na gebruik ook meteen terug.

Benut de ruimte in je keukenkastje optimaal met deze handige rekjes Via aplaceforeverything
Ga op zoek naar slimme opberg ideeën, zoals deze omgetoverde Louvredeurtjes. Via HometalkTIP 6. Alle overbodige spullen eruit
Bewaar alleen wat je dagelijks (of in ieder geval minstens eenmaal per week) nodig hebt in de keuken. Je broodrooster, tosti-ijzer, frituurpan en andere apparaten die je niet elke dag gebruikt kunnen best ergens anders gestald worden. Dit geldt ook voor borden, glazen en pannen die slechts zo af en toe uit je kast komen. Ook hoeven niet al je schoonmaakmiddelen in je gootsteenkastje te staan. Je hebt maar beperkte kastruimte in je keuken, stop het dan niet vol met overbodige spullen. Die mogen ergens anders in je huis staan. Beperk ook het aantal dingen die je op je aanrecht zet (zie ook tip 7), een schoon en netjes werkblad vergroot je keuken enorm.


TIP 7. Geen snuisterijen
Een kleine keuken decoreren met allemaal gezellige potjes, lijstjes, ditjes en datjes geeft niet echt een verruimend effect. Hoe maak je je keuken dan gezellig? Probeer keukenspullen te vinden die er mooi uitzien, praktische dingen die ook als decoratie kunnen dienen. Denk hierbij aan een mooie broodtrommel, een kookboek in de stijl van je keuken of houten snijplanken (op zoek naar de leukste houten snijplanken? lees het hier). Zorg er wel voor dat je in dezelfde kleurtonen als de rest van je keuken blijft.

Ik heb ook een kleine keuken en moet dus slim omgaan met mijn beschikbare ruimte - deze praktische decoratieve items staan op mijn werkblad. #trots-op-mijn-broodtrommel-van-Wesco

Helemaal volgens de trend van 2016 - een marmeren dienblad met nuttige voorwerpen erin. Via Pinterest
Meer over keukentrends voor 2016 lees je hier


TIP 8. Alles hetzelfde
Heb je te weinig kastruimte en heb je geen keus dan je voorraad op het aanrecht of op een plank te zetten? Maak dan van deze nood een deugd en laat je voorraad de rol nemen van decoratie. Haal een serie van dezelfde potten, bijvoorbeeld van glas, en bewaar hier alles in. Dat oogt een stuk rustiger en mooier dan allerlei verschillende potjes en bakjes.

Een mooie verzameling grote potten, handig en zeer decoratief Via ellaclaireinspired.
Vindt je het maar saai om alles exact hetzelfde te doen? Varieer dan in vorm of grootte van de potten. Zorg er in ieder geval voor dat alles dezelfde kleur is en van hetzelfde materiaal.Via eightbyalexandra.


TIP 9. Geef verse kruiden een plaats
Verse bloemen of kruidenplantjes zorgen ervoor dat je keuken fris oogt. In een kleine keuken bloemen neerzetten kan in kleine vaasjes, bijvoorbeeld op de vensterbank (als je die hebt). Beter is het om kruidenplantjes neer te zetten of op te hangen, met verse kruiden koken is namelijk ook nog eens heel lekker.

Handig, verse kruiden binnen handbereik op je werkblad Via Pinterest
Hang je kruiden op aan de muur, leuk om te combineren met zakjes gevuld met specerijen Via Pinterest

TIP 10. Werk snoeren weg
Waarschijnlijk heb je enkele apparaten op je werkblad staan waar je niet zonder kunt. Zorg ervoor dat je de bijbehorende snoeren netjes wegwerkt. Meestal kun je een gedeelte achter of onder het apparaat stoppen. Als dit niet lukt zijn er handige kabeloplossingen verkrijgbaar waardoor je wirwar van snoeren netjes georganiseerd wordt. Zo houdt je je aanrecht zo leeg en netjes als maar mogelijk is.EXTRA TIP. Houdt je keuken schoon
Een opgeruimde keuken en een schoon aanrecht zorgen er voor dat je meer ruimte hebt om te werken, én dat het ruimtelijker oogt. Laat geen vuile vaat in je keuken staan. Ruim het meteen op na het eten. Lukt dit echt niet? Zorg dan voor een noodoplossing in je gootsteenkastje, maar doe dit alleen als het echt niet anders kan. Pak elke dag een schoon vaatdoekje en laat het niet slingeren op je aanrecht. Afwasmiddel en -borstel hoeven niet op je aanrecht te liggen. Leg het in je gootsteenkastje, eventueel in een mandje of glazen pot.


Met deze tips kun je aardig aan de slag. Meer inspiratie nodig? Kijk op mijn Pinterest bord voor meer praktische en mooie keukenideeën.

You Might Also Like

1 reacties

  1. Mooie en handige tips voor de kleine keuken houders. Wij zelf hebben een wat grotere keuken die we zo modern en strak mogelijk houden, maar stiekem ben ik toch ook wel van die kleine knusheid. Dat is inderdaad een hele tegenstelling maar ik denk dat meerdere mensen deze mening wel delen. Als decoratie voor je raam kun je altijd nog raamfolie gebruiken wat het maximaal aantal licht nog doorlaat en waarmee je eventuele inkijk vermijd.

    BeantwoordenVerwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.