Vakantiefotografie - kies een thema

juni 05, 2015


In de serie 'Vakantiefotografie - zo doe je er wat mee' geef ik tips om het fotograferen op vakantie weer leuk te maken. Als je dit toepast krijg je zin om er iets moois van te maken in plaats van ze laten verstoffen op je computer. Vorige week heb je inspiratie gekregen voor het bepalen van het doel. In deze special: Kies een thema.

Kies een thema
Kies een onderwerp of thema voor je vakantiefotografie. Dit kan een object of kleur zijn die je veel verwacht tegen te komen. Om je hierop voor te bereiden kun je alvast foto's bekijken op internet van je bestemming. Hierdoor heb je een beetje het idee wat je kunt verwachten.

Is dit lastig? Kijk dan de eerste twee dagen van je vakantie goed om je heen en bekijk welke elementen de sfeer bepalen van de omgeving. Stel op die manier het thema van je vakantiefoto's vast. Hieronder zie je enkele voorbeeldthema's ter inspiratie, namelijk het kiezen van een themaobject, een kleurthema of ga voor details met macrofotografie.


Kies een themaobject
Schotland heeft kastelen, in Cuba heb je oldtimers en Curaçao staat vol vrolijk gekleurde huisjes. Zo heeft elke vakantiebestemming zijn eigen thema voor jouw vakantiefoto's. Op een rondreis in Kroatië kwam ik zoveel ramen met shutters tegen dat dat mijn thema werd. Deze shutters en raampjes werden de verbindende factor van verschillende plaatsen die wij bezochten. Tussen de overige foto's zie je dit thema steeds weer terugkomen.

Kies een themakleur
In sommige steden of plaatsen wordt de sfeer bepaald door een bepaalde kleur. In New York heb je bijvoorbeeld de gele taxi's. Om die kleur te accentueren moet je zoeken naar details in deze zelfde kleur. Schiet mooie plaatjes en gecombineerd met je uitgangspunt, in dit geval de gele taxi, heb je gegarandeerd een basis voor een matchende serie foto's aan de muur.

Een ander voorbeeld is Londen, de stad waar je overal de kleur rood ziet terugkomen. Ik heb gekozen om een selectie van mijn foto's, met deze accentkleur, te bewerken waardoor je de verbindende factor nog sterker ziet, zoals je hierboven ziet.

Macro - oog voor details

Een andere thema voor je vakantiefoto's kan het nemen van gedetailleerde foto's zijn. Dit kan bijvoorbeeld met bloemen, schelpen of insecten. Alledaagse objecten kunnen heel bijzonder worden als je er een macrofoto van neemt. Lees deze tips van een enthousiaste fotograaf hoe je dit het beste kunt doen.


Nog een laatste tip
Maak niet alleen maar foto's die gerelateerd zijn aan het thema. Je wilt, eenmaal thuis, niet alleen plaatjes hebben met één bepaalde kleur / object of allemaal detailfoto's. Het thema is een toevoeging, de verbindende factor tussen je normale landschappen, portret- en actiefoto's.

Volgende special > Pak de sfeer
Leg de sfeer vast van je vakantie en beleef je reis steeds opnieuw. Volgende week vrijdag lees je daar meer over in de volgende special over vakantiefotografie.


Alle artikelen in deze serie:
 http://afinapint.blogspot.nl/2015/05/vakantiefotografie-stel-een-doel.html 


You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.