Vakantiefotografie - Pak de sfeer

juni 12, 2015


In de serie 'Vakantiefotografie - zo doe je er wat mee' geef ik tips om het fotograferen op vakantie weer leuk te maken. Als je dit toepast krijg je zin om er iets moois van te maken in plaats van ze laten verstoffen op je computer. Vorige week heb je inspiratie gekregen voor het kiezen van een thema. In deze special: Pak de sfeer.

Pak de sfeer
Fotograferen is niet zomaar een leuk plaatje schieten voor 'later'. Het doel van vakantiefoto's is een mooie herinnering hebben en het herbeleven van dierbare momenten. Om dit te bereiken moet je de sfeer van de vakantiebestemming vastleggen. Het is het prikkelen van de zintuigen door middel van unieke, spannende beelden - passend bij de bestemming. Als je de foto ziet waan je jezelf weer op die specifieke plaats of dat bijzondere moment. Hier volgen enkele tips om die sfeer te pakken.

Lokale mensen
Lokale mensen bepalen het karakter van het land en geven je vakantiebestemming kleur. Iedere cultuur heeft weer een andere manier van doen, bewegen en kleden. Misschien vind je het vreemd om wildvreemde mensen in je fotoboek te hebben of ze überhaupt te fotograferen. Lees deze tips van Denise van Rijswijk hoe je dit kunt oplossen.

Persoonlijk vind ik het erg leuk om oudere mensen te fotograferen tijdens hun ontspanningsbezigheden, zonder dat ze dit echt zelf doorhebben. Dit zie je ook mijn bovenstaande foto's. Oude Mediterraanse mannetjes die op een bankje zitten of een spelletje doen en een vrouwtje uit het raam kijkend aan het eind van de dag. Deze foto's passen goed tussen de overige vakantiebeelden en geven sfeer aan het geheel.


Plaatsen vol sfeer

Maak niet alleen foto's van dat leuke winkelstraatje - waar honderden andere toeristen lopen - of je eigen accommodatie die eigenlijk overal kan zijn. Ieder land heeft de typische plaatsen die herkenbaar zijn voor het land, plaatsen die de sfeer bepalen.

Vaak zijn dit locaties waar ook veel lokale mensen komen zoals markten, een haven of volksbuurtjes. Ook gezellige steegjes met enkele tekenen van leven, zoals wasgoed of plantenbakken, of winkeltjes voor de lokale bevolking zijn plaatsen vol sfeer.


Typische vervoersmiddelen

Scooters in Italië, een oldtimer in Parijs, groepsvervoer in Swaziland of gondels in Venetië. Allemaal uniek en herkenbaar in hun plaats. Het fotograferen van dergelijke vervoersmiddelen zijn daarom onderdeel van het weergeven van de lokale sfeer.


Tot slot
Er zijn natuurlijk meer manieren om de sfeer vast te leggen van je vakantiebestemming. Je kunt bijvoorbeeld sfeermomenten fotograferen zoals een ondergaande zon, een kampvuur, muzikanten of straattheater en eten. Het zijn allemaal herinneringen die jou je vakantie doen herbeleven, en daar gaat het om! Veel plezier met het toepassen van deze tips.


Alle artikelen in deze serie:
 http://afinapint.blogspot.nl/2015/05/vakantiefotografie-stel-een-doel.html 


You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.