Buitenkeuken voor je balkon

juli 01, 2015


 

Met mooi weer zijn we graag buiten, genieten van zon en buitenlucht. Bij buiten leven hoort buiten eten, maar ook buiten koken. De laatste jaren worden buitenkeukens steeds populairder.

Eerder heb je kunnen lezen hoe je op je balkon een gezellig zitje en een kruidentuin maakt. Deze keer laat ik je zien hoe je je balkon omtovert tot een multifunctionele buitenkeuken. Je kunt je beperkte ruimte niet toespitsen op één thema, maar het moet toepasbaar zijn voor alle seizoenen en gelegenheden. Tijd om innovatief te zijn.

Eerste enkele voorbeelden ter inspiratie, buitenkeukens op het balkon.


Een complete buitenkeuken (via Flickr)
Mobiele barbecue/buitenkeuken (via lilab14)
Gezellige creatieve buitenkeuken (via roomed)

Op elk van bovenstaande voorbeelden zie ik leuke elementen terugkomen, maar het ideale plaatje voor op mijn kleine balkon heb ik nog niet gezien. Ik zoek een multifunctionele werkruimte met genoeg opbergmogelijkheden zoals kasten of planken. De ideale ruimte is geschikt voor alle Nederlandse seizoenen en in de zomer om te toveren tot buitenkeuken. Tijd om zelf creatief aan de slag te gaan... met onderstaand ontwerp als resultaat.


Het ontwerp
Een kleine toelichting op mijn ontwerp. Allereerst is een kast op je balkon gewoon heel erg handig. Je kunt er dingen in zetten die je liever niet binnen bewaart. Maar als je balkon ook je ruimte is waar je buiten leeft wil je natuurlijk wel een mooie, wat lagere kast waar je gezellige potjes en lantaarns kunt presenteren.

Multifunctionele kasten
Daarom mijn keus voor een lage, houten kast op dezelfde hoogte als je keuken werkblad met daaronder genoeg ruimte om je spullen op te slaan, zoals je barbecuebenodigdheden. Je ziet op het ontwerp twee openslaande kastdeurtjes maar dit zouden, om meer ruimte te besparen, ook schuifdeurtjes kunnen zijn. Beide kasten bevatten planken, maar in de ene kast kun je de planken en bodem eruit halen. Hierdoor kun je in de zomer je trolley met wat kookspullen of eetgerei in je buitenkeuken plaatsen.

Extra planken
Vaak zijn de muren of tussenschotten op balkons niet de mooiste, daarom een volledige, houten achterwand met handige wandplanken. Merk ook het opklapbare plankje op aan de zijkant om op die manier nog meer werkruimte te creëren.

In de functie van buitenkeuken kan het aangeklede geheel er dan als volgt uitzien:
Voor ieder seizoen
Zoals je je misschien wel kunt voorstellen is deze kast ook in andere seizoenen goed te gebruiken. In de lente gebruik je het werkblad en de kastruimte om je potten te verplanten. Het werkblad wordt dan meteen je presentatieruimte voor je gezellige potjes en plantjes. In de herfst en winter pas je de decoratie aan waarbij je natuurlijk ook de vogeltjes niet vergeet. Er is namelijk ruimte genoeg om vetbolletjes op te hangen of een mooie winterkrans neer te leggen.


Twee linkerhanden?
Ben je zelf niet zo handig of heb je niemand in de buurt die dat voor je kan doen? De Formido heeft een vergelijkbare kast in het assortiment. Het is een mooie, solide kast; hoewel het werkblad niet zo hoog is, de kastjes niet zo multifunctioneel zijn, er geen uitklapbaar werkplankje aan zit... afijn je snapt het wel, mijn ontwerp is praktischer :)Ik wens je veel succes met het uitdenken en realiseren van jouw ideale buitenkeuken, voor je balkon of je tuin. Ik hoor graag jouw tips en ideeën hierover.

____

Vind je de accessoires in 'mijn' buitenkeuken ook zo leuk? Klik op onderstaande producten voor de (online)winkel:  Extra virgin olive oil can 0,5l  - Bloempot Crete, turquoise voor je verse kruiden - LSA ASHER hittebestendige glazen - Gordon Ramsay by Royal Doulton borden - Trendy waterkan, emaille - Houten snijplank  - Fidji Salt and Pepper Mills - LotusGrill XL Houtskoolbarbecue - of kies voor deze mooie Unold Doppel Elegance mobiele inductieplaatWeber Barbecue Gereedschapsset - Ettitude bamboe keukendoek met antibacteriële werking - IKEA RÅSKOG roltafel


P.S. Ik ben geen timmervrouw en geen meubelmaker. Een daadwerkelijke bouwtekening kan ik daarom niet verschaffen. Maar met een beetje eigen inzicht en creativiteit gaat het jou vast lukken... succes en geniet van je buitenkeuken!
You Might Also Like

2 reacties

 1. Ziet er echt leuk uit, krijg gelijk van die jeuk handen haha. dat houd in dat ik ook zo'n keuken graag zou willen hebben ben al een tijd op zoek naar een leuk blog en voila. Ik heb alleen wel een vraag zou je zo'n keuken op elke ondergrond kunnen zetten? ik heb namelijk een tegelvloer en heb geen idee of dat wel kan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Annsophie,

   Welkom op mijn blog! Dit ontwerp voor een buitenkeuken zal het voornamelijk goed doen op een harde en stabiele ondergrond. Ook wel zo prettig voor het roltafeltje.

   Groetjes, Afina

   Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.