Kleurrijk 'Bohemian'

september 04, 2015

In de serie: Wonen in vakantiesfeer 

Wat hebben India, Marokko en Mexico met elkaar gemeen? Deze landen liggen allemaal op een ander continent, culturen zijn heel anders en het lijkt of ze geen overeenkomst hebben. De verbindende factor is hun kleurrijke uitstraling.

Ben jij dit jaar op vakantie geweest naar één van deze landen of een buurland ervan? Dan zul jij je helemaal kunnen vinden in dit artikel. Kijk mee en lees hoe je dit vakantiegevoel kunt meenemen en neerzetten in jouw interieur. Maar eerst gaan we sfeer proeven met onderstaande plaatjes, reis je mee?

Rivera Maya, Mexico - Via Shooting trough thin air

Mix van kleuren - via Pinterest
Schitterende stoffen in Bundi, India - via wanderyear
Marktkraam vol kleurige stoffen - Via Pinterest
Las Alamandas Hotel, Mexico - Via fivestaralliance
Kleurrijk mexico - via Pinterest
Baboosh slippers, Marokko - Via Pinterest
Markt in India, via Pinterest

Wil je bovenstaande vakantiesfeer doorvertalen naar je interieur? Dan zul jij je kunnen vinden in de 'Bohemian' woonstijl.

Tegenwoordig zie je de woorden Bohemian, Boho en Boheems regelmatig terugkomen, zowel in de mode- als de woonwereld. Oorspronkelijk komt deze stijl bij de Nomaden vandaan, rondtrekkende volkeren die op hun reizen een grote diversiteit aan invloeden en producten meenamen. Daarom vind je in de 'Bohemian' stijl veel verrassende en ongebruikelijke combinaties, een unieke een veelal kleurrijke mix. Het mooiste van alle continenten bij elkaar, zowel kleuren als materialen, één geheel vormend.

Dit vertaald zich in gezellige kamers met uitgesproken kleurcombinaties en verschillende stoffen. Bijna iedere hoek is een tentoonstelling met kunstzinnige uitstallingen. Dit kunnen jouw kostbare foto's of souvenirs zijn eventueel gemengd met moderne items. Struin de tweedehandsmarkt af en jij vind de meubels die in de 'Bohemian' stijl passen. Voor eenheid kun je een bepaald kleurthema kiezen, maar zoals je hieronder zult zien is dat zelfs niet altijd noodzakelijk.

Marokkaanse sferen met een Boheemse tint door de bloemige patronen.
Een mix van kleuren, materialen, patronen en persoonlijke items (bron)
In de Boheemse stijl mag alles - zoals deze antieke, bijna ouderwetse basis, opgefrist met hippe patronen en kleuren (bron)
Verweerde kleuren en een mix van vazen met patronen en bloemen (via Pinterest)
Warme, donkere kleuren op de muur en in de accessoires. Op de vloer ligt een tapijt welke heel goed in de Boheemse stijl past. (Via Pinterest)
Een opvallend op de natuur geïnspireerde muurdecoratie, een diversiteit aan kussens en enkele kleden op de vloer zorgen voor een typisch 'Bohemian' look and feel. (Via Pinterest)
Een vrolijke mengelmoes van persoonlijke items en kleur met een gouden randje. (bron)

In de 'Bohemian' stijl is alles toegestaan, het is een eigen stijl met vooral veel kleur en gemengde materialen en patronen. Van oorsprong zul je niet veel wit terugvinden in interieurs met deze woonstijl. Om, in Nederland, echter je hele woning inclusief plafond en alle muren een felle kleur te geven is niet heel gebruikelijk of praktisch en zelfs niet overal toegestaan. Hieronder zie je dat je met een lichte, witte basis ook heel goed de Boheemse stijl kunt toepassen in jouw interieur.
Een lichte basis met een 'Bohemian' touch door de vloerkleden en de mix van materialen, patronen en kleuren. (bron)
Wederom een opvallend tapijt, een mix van patronen en veel persoonlijke herinneringen (Bron)
Een rustige sfeer maar met duidelijke 'Bohemian' invloed door het tapijt, de kleuren en het gebruik van lagen stof
(Via homemydesign)
Strakke, witte muren als basis met sterke Oosterse, kleurrijke invloeden
Via homemydesign
Typisch 'Bohemian' door de lage banken, de kleuren en mix van patronen
via chrissymusic

Omdat een witte, strakke uitstraling zo populair en gewild is, vervaagd ook deze Boheemse stijl - er ontstaat een nieuwe trend. Hoewel de lagen, patronen en gemengde materialen blijven verdwijnt de kleur. Wit en beige, gecombineerd met deze mix aan decoratie geven een chic resultaat - de zogenoemde Boho - chic style

Een rustige basis met in 'Bohemian' stijl door de gelaagdheid van stoffen; het kant en de kleurrijke touch bij het hoofdeinde van het bed (Bron)
Oosterse invloeden, uitgevoerd in modern wit (bron)
Een mengeling van materialen en texturen gecombineerd met verweerd hout
(Via Pinterest)

Samenvattend: 
Hoe pas je deze stijl toe in je eigen interieur? Hoewel bovenstaande beelden met de onderschriften al veel verklaren zet ik de hoofdpunten nog even op een rij.
  • Ga voor veel en verschillende kleuren
  • Mix diverse patronen en stoffen
  • Leg een kleurrijk tapijt op de vloer 
  • Voeg op de natuur gebaseerde items toe, bijvoorbeeld met bloemen of dieren 
  • Gebruik veel kussens en poefjes, binnen deze stijl kun je nooit genoeg kussens hebben
  • Zorg voor een gelaagdheid, dit kan met stoffen maar ook met collages van schilderijen of vazen
  • Voeg je eigen touch toe door persoonlijke items, denk aan foto's of souvenirs
  • Meubels met een verweerde look passen goed in de 'Bohemian' stijl.
  Voor een boho chic stijl pas je bovenstaande tips toe, maar skip je de kleuren. Deze vervang je door wit, beige en vergrijsde kleuren. Zorg wel voor een diversiteit aan texturen door diverse stoffen te gebruiken, denk hierbij aan kant, wol of nepbont.


  Veel succes met het toepassen van deze unieke, kleurrijke stijl waarin alles mag en geniet nog lang na van de sfeer van de Boheemse sferen  Lees ook:
  Wonen in vakantiesfeer - intro  
  Wonen in vakantiesfeer - een stukje Griekenland in huis
  Wonen in vakantiesfeer - Binnenkijken: Casa Tiba in Brazilië

  You Might Also Like

  0 reacties

  Contactformulier

  Naam

  E-mail *

  Bericht *

  Disclaimer

  Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

  Disclaimer

  At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.