De nieuwe Dikke | waar is 'zomerzotje' gebleven?

oktober 05, 2015


In dit digitale tijdperk worden er gelukkig ook nog papieren boeken gedrukt. Want zeg nou zelf; op een herfstachtige dag zit je toch het liefst op de bank met een kleedje, een grote mok thee en een goed boek? De geur van de drukinkt en het papier die in je neus dwarrelt, iedere keer als je een pagina omslaat. Tsja, daar kan een e-book niet tegenop.


De nieuwe Dikke
Een uitgave die, verrassend genoeg, nog steeds in gedrukte versie verschijnt is Het Nederlandse Woordenboek. Deze week wordt de nieuwe Dikke uitgegeven en ze is flink aangekomen. Met haar drie delen vol illustraties, kleur en kaders met 'woordweetjes', maar zonder leeslint, weet de Van Dale weer menig boekenplank te vullen.

Zomerzot
Met weemoed las ik dat er weer woorden zijn verdwenen. En ja, ik weet dat het kenmerk van een taal is dat deze altijd in beweging is en aan verandering onderhevig is. Maar sommige woorden zijn toch te mooi om te schrappen! Neem nou het woord 'zomerzotje', wat een gezellig woord! Ik moet bekennen dat dit woord niet in mijn persoonlijke woordenboek voorkwam en ook de spellingscontrole op de computer kent dit woord niet. Maar toch vind ik het een mooie benaming voor plantjes die vroeg in het voorjaar bloeien.

Speurwerk op het wereldwijde web, met als zoekopdracht 'zomerzot', levert een volgende vraag op. Zouden onze Zuiderburen nu ook dit woord schrappen? In België wordt het woord 'zomerzot' namelijk gebruikt voor iemand die tijdens de winter of een winterse dag gekleed loopt alsof het zomer is. Waarom hebben wij deze betekenis niet overgenomen van de Vlamingen in plaats van dit schitterende woord te schrappen?


Plotsdoof, droogtestress en boekfacen
Met de uitgave van de nieuwe Van Dale hebben we er natuurlijk ook weer een flink aantal nieuwe woorden bijgekregen. Blij ben ik met de opname van het woord 'plotsdoof'. Toen Manlief en ik een aantal jaren geleden gebarentaal gingen leren en een aantal dove vrienden kregen werd dit woord al opgenomen in onze eigen vocabulaire. Dus ik was verbaasd te vernemen dat dit woord, 'plotsdoof', nog niet in de Dikke stond. In 2014 werd het eindelijk opgenomen in de online versie.

De ontwikkelingen in de maatschappij en de wetenschap hebben bijgedragen aan de totstandkoming en acceptatie van enkele woorden. Sommige woorden weerspiegelen vooruitgang maar helaas zijn ook veel nieuwe woorden het gevolg van 'verloedering'. In deze Van Dale editie zijn daarom ook woorden te vinden als: 'datazondvloed', 'normcore', 'e-scooter', 'flakka', 'liken', 'droogtestress', 'beyoncévlieg', 'guilty pleasure', 'puddingbeen' en 'boekfacen'.*


Allemaal leuk en aardig maar ik ga toch het woord 'zomerzot' missen. Welk woord zou jij graag in de Dikke Van Dale zien of juist niet?


Afbeelding via Van Dale
*Enkele van deze woorden werden al in 2014 opgenomen in het online woordenboek. Lees het hier. Daarom ben ik er vanuit gegaan dat ze nu ook in de gedrukte versie staan. Duizendmaal excuses als ik me hiermee heb vergist. 

You Might Also Like

1 reacties

  1. Ik had ook nog nooit van 'Zomerzot' gehoord, maar mis het woord nu al! Ik volg ook altijd met interesse het vandale woord-van-de-maand. Wat zou het deze maand worden: superbloedmaan of wiebelziel?

    BeantwoordenVerwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.