Herfst! Tijd om bollen te plannen

oktober 02, 2015

Kleurrijke combinatie van diverse bloembollen - Nu planten is aankomend voorjaar genieten! Bron afbeelding: Gardenia

Met zo'n natte nazomer als deze hebben we al snel het herfstgevoel te pakken gekregen, misschien iets te snel als ik het zo mag zeggen. Nu de herfst echt begonnen is, is het daarom leuk om alvast over de twee aankomende seizoenen te gluren naar de lente. Want wat maakt dat de lente velen zo blij maakt? Dat zijn toch de frisgroene blaadjes en stralend, bloeiende lentebollen! Wil jij komend voorjaar er kleurig bij zitten? Plan dan nu je bollenpracht en plant ze voor de eerste nachtvorst.

Bollen kun je op veel verschillende manieren planten. In bloembakken (let op dat ze vorstbestendig zijn!), in een border, verspreid of in groepjes bij elkaar, tussen het gazon enzovoort. Hieronder enkele tips en inspiratie voor jouw balkon of tuin.


Stap 1) Doe inspiratie op en bedenk eerst waar jij aankomend voorjaar naar wilt kijken. Je let hierbij natuurlijk op kleur en soort maar ook op de bloeiperiode. Het is fijn om het hele voorjaar een fleurige tuin of balkon te hebben.

Vul potten van het zelfde materiaal met een kleurrijke variatie aan bloembollen Via Love the garden
Wederom een mooie verzameling aan bloembollen, in bakken met dezelfde stijl. Dit keer is er ook gekozen voor een kleurthema, namelijk blauw met een hint van geel/oranje. Via Bulbblog
Zet je favoriete bloembol in de spotlight door ze in een enorme bloembak te plaatsen zoals deze blauwe druifjes. Via Deborah Silver.com
Een gevarieerde mix van tulpen. Dit kost maar een klein stukje van je tuin. Ter opvulling en bij het afwachten van het opkomen van de bollen plant je kleurrijke violen in een contrasterende kleur. Via Pinterest
Creëer je eigen bollenvelden door de bloemen op soort en kleur te planten. Houdt hierbij rekening met de hoogte van de bloem. Via atlanticavenuegarden


Stap 2) Bij het kopen van je bloembollen let je natuurlijk op de gewenste soorten en kleuren. Ga eens verder dan de welbekende tulp, narcis of krokus en kies bijvoorbeeld de allium of gladiool om je tuin mee te versieren. Ga voor een bonte mix van kleuren of juist voor één bepaald kleurthema.

Kijk ook naar de maat van de bol; hoe groter de bol, hoe mooier en groter de bloemen. Kleinere, goedkopere bollen plant je in grote aantallen bij elkaar zodat je een bloemenveld creëert waar je jaren plezier aan hebt.

Kies eens voor een andere bloembol zoals deze Allium Schubertii Via Whiteflowerfarm
Nog een mooie bloeier, de Portugese Sterhyacint (Scilla Peruviana) Via telegraph

Stap 3) Plant de bollen van september tot en met eind december, maar voor de eerste nachtvorst. Lees eerst de aanwijzingen op de verpakking maar over het algemeen gelden de volgende instructies:
  • Maak eerst de aarde goed los en vermeng met verse (onbemeste) potgrond. 
  • Maak, voor grotere bollen, een gat in de aarde of gebruik een speciale bollenplanter. Voor het planten van kleinere bollen maak je een gleuf in de aarde. Voorjaarsbloeiende bollen worden in het algemeen twee keer zo diep als de bol geplant. 
  • Plant de bollen voorzichtig – niet duwen dus - met de puntige kant boven, in de grond. 
  • Bedek de bollen met aarde en vervolgens met een laag compost of oud blad. In een pot kun je er in plaats van bladeren of compost een ander plantje op zetten zoals heide.

Plant voorzichtig de bol in de grond. Let hierbij op de diepte en de onderlinge afstand. Kijk op de verpakking van je bollen voor de instructies. Via Love the garden
Maak optimaal gebruik van je pot door rekening te houden met de verwachte bloeiperiode. Door de bloembollen in lagen te planten heb je het hele voorjaar profijt van je bloempot. Op de afbeelding zie je de tulp op de onderste laag, narcissen op de middelste laag en krokussen op de bovenste laag. Afbeeldingen via Sand and sisal

Heb jij, na het lezen en bekijken van dit artikel, al zin om jouw tuin of balkon klaar te maken voor het voorjaar? In deze tijd van het jaar kun je op veel plaatsen je bloembollen halen. Welke bloemen, combinaties of plantidee spreekt jou het meeste aan?Websites met meer handige tips:
Historische bloembollen
bloembollencentrum

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.