Fibromyalgie | Chronische pijn

november 08, 2015
Na jarenlange klachten heb ik sinds oktober de diagnose fibromyalgie gekregen. Een onbegrepen en veelal niet erkende/geaccepteerde ziekte of syndroom. Je leest mijn ervaringen met fibro, hoe ik probeer positief te blijven en de juiste balans te vinden.Chronische pijn

Fibromyalgie valt onder de categorie reuma, hoewel er nog geen aanwijsbare oorzaak bekend is. Er worden wel allerlei studies verricht waarbij onder andere gekeken wordt naar de invloed van slaapproblemen, verzuring, virale belastingen, stress en weefselbeschadigingen. Maar vaststaande feiten zijn er nog niet of in ieder geval nog niet geaccepteerd door de reguliere gezondheidszorg.

"Specialisten noemen het 'beestje' liever niet bij de naam"

Omdat duidelijke oorzaken niet gevonden worden noemen veel specialisten het 'beestje' liever niet bij de naam en scharen ze fibromyalgie onder de noemer: chronische pijn. Aangezien ik inderdaad, naast een heleboel andere klachten ook bijna altijd pijn heb, zat ik - na de diagnose fibromyalgie - bij een groepsconsult over chronische pijn. Als je naar zoiets gaat moet je er open instappen, bereid om enkele nuttige tips en informatie op te pikken.

Een lesje over pijn

In bepaalde gevallen is pijn goed; namelijk acute pijn. Acute pijn heeft een signaal- of waarschuwingsfunctie. bijvoorbeeld als je je brandt aan een hete pan. Je lichaamsweefsel krijg een beschadiging, dit wordt doorgegeven aan je hersenen en je trekt je hand in een reflex terug. Het verband tussen lichamelijke schade en de pijnprikkel is direct en duidelijk.

Er wordt gesproken van chronische pijn als pijnklachten langer dan 3 maanden aanwezig zijn, terwijl de oorzaak van de pijn niet (meer) te vinden is of al verdwenen is. Je hersenen geven een verstoord pijnsignaal door en je gaat pijngedrag vertonen. Maar een direct en duidelijk verband tussen deze lichamelijke schade en de pijn is er niet meer.

Hierdoor is het moeilijk de oorzaak van de pijn te vinden en een behandeling te starten. En reken maar dat dat frustrerend is! Herken je jezelf erin? "Er moet toch een oorzaak zijn voor mijn pijn?". Je gaat naar allerlei specialisten, homeopaten en andere witte jassen om maar te ontdekken wat voor naamkaartje bij je klachten past, zodat je verder kunt. Maar helaas, vaak zonder bevredigend resultaat. En dan kom je in een vicieuze cirkel terecht.


"Vicieuze cirkel van stress, spierspanning en pijn"


Vicieuze cirkel

Behalve een lesje over pijn werd ons ook verteld over de vicieuze cirkel waarin je belandt als je chronisch pijn hebt. Door de pijn en onzekerheid over je aandoening ervaar je stress, zowel lichamelijk als emotioneel. Onbewust span je hierdoor je spieren aan die vervolgens extra pijn gaan doen - en dan is de cirkel weer rond. En natuurlijk weet je dat al! Als fibro-patiënt herken ik me hier erg in. Maar af en toe is het fijn om het weer eens te horen.

Fibromyalgie is niet alleen chronische pijn!

Zoals eerder gemeld wordt de term fibromyalgie niet snel meer genoemd. De klachten worden dan in het vakje 'chronische pijn' geschoven. Wat soms even over het hoofd gezien wordt, is dat fibromyalgie niet alleen uit chronische pijn en het gevolg daarvan bestaat.

Er is een hele waslijst aan gezondheidsproblemen die veel fibro-patiënten maar al te goed herkennen. Denk hierbij aan allergische reacties, concentratiestoornissen, vergeetachtigheid, spastische darm, weersinvloeden, opgezette handen of voeten, blaasklachten en ga nog maar even door. Hoewel de oorzaak van deze symptomen vaak niet gevonden wordt, kunnen deze zaken niet direct aan chronische pijn en de bijbehorende stress en spierspanning gelinkt worden.

Naar mijn bescheiden mening is dus de term 'chronische pijn' soms een kluitje waar je lekker mee in het riet kan gaan zitten - met al je symptomen die je er nog bij hebt. Zonder enig sarcasme: Prima - nee wat zeg ik... - Heel fijn als jij er tevreden mee bent! Zolang je er wat mee kunt en verdere stappen kunt zetten naar balans en herstel.

Blij met een diagnose

Persoonlijk ben ik erg blij dat ik de diagnose fibromyalgie heb gekregen, waarbij ik nogmaals het belang van een goede huisarts wil benadrukken. En natuurlijk is de term fibromyalgie alleen maar een omschrijving van klachten, maar de term chronische pijn is dat ook!

Voor mij geeft dit naamkaartje met fibromyalgie mij de duidelijke omschrijving van hoe ik me voel. Ik kan het voorleggen aan de mensen om mij heen en ik kan er wat mee. Ik kan verder, op zoek naar balans tussen pijn/vermoeidheid/andere symptomen en een gezonde, leuke manier van leven met mijn familie, vrienden, vrijwilligerswerk, werk, hobby's, beweging, voeding etc. etc.

En jij?
Heb jij ook fibromyalgie of een andere vorm van chronische pijn en/of vermoeidheid? Hoe ga jij hier mee om? En hoe doorbreek jij de vicieuze cirkel?You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.