Chronisch ziek | Fibromyalgie, mijn verhaal

november 01, 2015Na lang wikken en wegen heb ik toch besloten om jullie een heel persoonlijk inkijkje te geven in mijn leven. Waarom de twijfel? Ik schrijf graag inspirerende en positieve artikelen over 'wonen' en 'maken'. Maar, mijn blog gaat ook over 'leven'. Als je mijn blog opent zou je dus een flinke persoonlijke noot kunnen verwachten.

Helaas is dat nootje niet altijd even leuk aangezien er sinds kort officieel fibromyalgie is vastgesteld. Mijn lijf werkt dus niet altijd mee en ik moet sommige dingen laten. Dat klinkt niet vol inspiratie en positief. Vandaar mijn twijfel...


Echter, ik weet dat er veel vrouwen (en ook mannen) zijn die in hetzelfde of een soortgelijk schuitje zitten. Ik heb besloten om een stukje mee te gaan varen en mijn verhaal en ervaringen te delen, op zoek naar balans en acceptatie.


Waarom fibromyalgie?

Ik ga geen definitie geven van fibromyalgie of de lange lijst aan bijbehorende symptomen op te noemen, die vind je wel elders op het wereldwijde web (Ik verwijs je even door naar fibromyalgie.nl). Maar het was voor mij en mijn nabije omgeving al een tijd lang duidelijk dat ik fibro heb.

'Feest' der herkenning
 Mijn moeder heeft zo'n twintig jaar geleden de diagnose gekregen en ik heb van dichtbij meegemaakt wat dat betekent. Helaas herkende ik me de laatste jaren steeds beter in die klachten. Wat begon met zo af en toe "haha, ik lijk mijn moeder wel" werd het afgelopen jaar een dagelijks 'feest' van herkenning. Kreten als "Zo stijf als een plank", "Ik voel me alsof ik overreden ben door een vrachtwagen" en "Oeh, wacht even... kramp!" vlogen steeds vaker door huis.

"Heb jij geen zere voeten als je door stad hebt gewandeld?" 

 

"Is dat niet normaal dan?"
Ook begreep ik steeds beter dat het niet normaal is dat je als jonge vrouw van dertig niet alles kunt doen. Ik wist niet anders dan dat een mens snel moe is, af en toe kreupelt of even door de heup schiet. "Heeft niet iedereen paarse vingernagels door de kou dan?" "Moet niet elke vrouw om het half uur plassen in de vroege ochtend?" "Heb jij geen zere voeten als je door stad hebt gewandeld?" Het heeft even geduurd, maar na al die jaren was ik er toch van overtuigd dat er iets aan de hand moest zijn.


Tijd voor de volgende stap
Toch heeft het daarna nog een aantal jaren geduurd voordat ik de stap heb genomen om het officiële naamkaartje te halen. Hoe ik de diagnose kreeg lees je in deze blog. Aangezien de klachten mij steeds vaker belemmeren in mijn dagelijkse gang van zaken, ik dingen moet laten en mijn sociale contacten verslons, was ik toe aan deze volgende stap. Tijd voor acceptatie, voor mezelf, en een term die tot begrip van anderen kan leiden.
En jij?
Heb jij ook fibromyalgie of een andere vorm van chronische pijn en/of vermoeidheid? Hoe ga je er mee om in het dagelijkse leven? Waar loop je, figuurlijk dan, tegenaan? En, hoe blijf je postitief?Lees ook:

Dit voorjaar, toen ik de diagnose fibromyalgie nog niet officieel binnen had, sprak ik met een vriendin over mijn zere voeten. Ze wilde wel eens weten hoe dat nou voelde.

Waarom ik zeker weet dat fibromyalgie niet tussen de oren zit en enkele psychische factoren die wel invloed hebben.

Waarom de term fibromyalgie vermeden wordt, een lesje over chronische pijn en de vicieuze cirkel.

Wat is fibromyalgie, stap voor stap naar de diagnose en over het belang van een goede huisarts.


N.B. Ik ben alleen een 'ervaringsdeskundige' op het gebied van fibromyalgie die haar ogen en oren goed open heeft staan. Ik kan hierdoor mijn ervaringen vertellen; tips waar jij misschien iets aan hebt. Ik ben echter GEEN arts of wetenschapper. Bovendien is iedereen weer anders. Ga naar je eigen huisarts of specialist bij twijfel of vragen.You Might Also Like

2 reacties

 1. Heftig.. En tja ik herken hetook.Ikheb MS en moet daar ook iedere minuut van de dag mee om gaan.Hoe ik dat doe? Ik laat mijn kop niet hangen( nou heel soms) en heb mijn positieve karakter mee, dat scheelt een hoop. Geniet van de kleine dingen en dat wat ik nog wel kan en soms gooi ik al mijn ongenoegen er even uit. Dat ruimt lekker op.
  Ik hoop dat je ook snel een weg vind om er mee om te gaan.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Ook heftig voor jou Dinah. Stoer hoor, dat je zo positief erin blijft en ook nog heel actief je leuke hobby's blijft uitoefenen. Keep smiling! :)

   Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.