Fibromyalgie | Psychisch of niet?

november 15, 2015

Na jarenlange klachten heb ik sinds oktober de diagnose fibromyalgie gekregen. Een onbegrepen en veelal niet erkende/geaccepteerde ziekte of syndroom. Je leest mijn ervaringen met fibro, hoe ik probeer positief te blijven en de juiste balans te vinden.

In een vorige artikel las je al dat de term fibromyalgie in het verdomhoekje geschoven wordt. Specialisten noemen het liever 'chronische pijn' omdat er geen duidelijke oorzaak bekend is voor de reeks aan symptomen. Geen oorzaak, dus psychisch? Stel ik mij, samen met vele anderen, maar een beetje aan? Zit het allemaal maar tussen de oren?

Psychisch, nee toch! 

Ik ben ervan overtuigd dat fibromyalgie geen psychische oorzaak heeft. Hoe weet ik bijvoorbeeld dat het buiten mistig of regenachtig is, terwijl ik nog in bed lig met de gordijnen dicht? Nee, niet door het weerbericht op mijn telefoon. Mijn spieren werken vaak als 'mist-/vochtindicator'. In zo'n geval voel ik me alsof ik platgewalst ben; met tien kilo lood aan armen en benen; niet in staat om me te verroeren, laat staan uit bed komen. Als ik dan naar mijn man mompel dat ik nog even blijf liggen heeft hij ondertussen de oorzaak al gezien, het is vochtig en mistig buiten. Niet echt een bewuste keuze om zo mijn dag te beginnen.

Dit is nog maar één voorbeeldje. Maar er zijn nog veel meer symptomen op te noemen die zeer herkenbaar zullen zijn als je fibromyalgie hebt. Denk eens aan bijbehorende darmproblemen, gezwollen handen en/of voeten, pijnlijke drukpunten of spierkrampen. Ook psychisch? Nee toch!

Psychische factoren

Het is echter wel een feit dat psychische factoren wel meespelen bij chronische ziekten zoals fibromyalgie. Hieronder bespreek ik enkele factoren die al wel bekend zijn, maar toch weer even goed zijn om te noemen.

Stress
Eerder las je al over de vicieuze cirkel waarbij stress een belangrijke factor is. Periodes van aanhoudende stress en spanningen verergeren de klachten van fibromyalgie. Dat we stress moeten vermijden weten we natuurlijk al lang. Maar je lichaam kan ook reageren op stress die je niet bewust voelt.

"Het lichaam bereidt zich voor op actie, zonder dat dit nodig is"

Hoe dat werkt? "Stress zorgt er bijvoorbeeld voor dat iemand hard wegrent als hij achterna wordt gezeten, of op scherp staat als hij iets moeilijks moet doen. Als de dreiging of moeilijke klus voorbij is, keert het lichaam terug naar zijn gewone staat. Dit ervaren we als opluchting: de spanning glijdt van ons af." aldus dokterdokter.nl.

"Mensen reageren niet alleen met stress op ‘werkelijke’ gevaren, zoals een auto die op ons afkomt. Wij reageren ook op gevaren die nog niet hebben plaatsgevonden, gevaren die we verwachten. Het idee van te laat komen, een examen doen of het werk niet afkrijgen, is al voldoende reden om stress te krijgen. Het nadeel hiervan is dat het lichaam zich voorbereidt op actie zonder dat dit nodig is. De energie hoopt zich dan op in het lichaam. Dit merken we doordat we ons ‘s avonds bijvoorbeeld moe en uitgeput voelen, zonder dat we die dag lichamelijk heel actief zijn geweest."


Een mooie uitleg die duidelijk maakt dat we, behalve de bekende stress, ook 'onbekende' stressfactoren moeten verminderen of er beter mee om moeten leren gaan. Veel personen met fibromyalgie zijn perfectionistisch en leggen vaak de lat voor zichzelf onnodig hoog. Ja, ook ik moet dit bekennen. Schijnt ook erg stressvol te zijn dus, en daarmee niet bevorderlijk voor je lijf.

Ik wil hier zeker niet mee zeggen dat stress de oorzaak is van fibromyalgie (want zelfs na een redelijke nachtrust voel ik me, in de ochtend, vaak nog steeds moe - en dan moet de dag nog komen!). Maar stress heeft zeker een grote invloed op hoe je je voelt. Een actiepuntje voor mij is om daar mee aan de slag te gaan. "De lat hoeft niet zo hoog te liggen"; "Je hoeft jezelf niet altijd te verdedigen"; "Het hoeft niet allemaal af vandaag". Nee, het hoeft niet, maar het vergt wel even wat 'bewust nadenken'.Positieve instelling
Is jouw glas half vol of half leeg? Het is het bekende voorbeeld van het promoten van een positieve instelling. Ook bij een chronische ziekte als fibromyalgie is een positieve instelling heel belangrijk.

Als je aan het begin van de dag denkt dat het een 'slechte dag' is, dan wordt deze ook echt niet beter.
Toen ik dit artikel schreef had ik een paar dagen achter de rug die niet echt lekker gingen. En ook die bewuste morgen was ik niet vooruit te branden. Maar na wat rust genomen te hebben heb ik bewust de knop omgezet. Met stijve en pijnlijke spieren toch rustig een paar nuttige dingen kunnen doen, en zo was die slechte dag toch zo slecht nog niet. Die paar uurtjes die ik me redelijk goed voelde maakten mijn hele dag goed.

Dat is een instelling die me wel aanstaat en ik vaker wil gaan toepassen. Genieten van de kleine dingen die je wel kunt doen tijdens een 'slechte dag' en je niet schuldig gaan voelen als het even niet gaat. En nee... die knop is niet zomaar om, dat is een proces - waar ik nog volop mee bezig ben. 

"Begin de dag met dansje, begin de dag met een lach"


Wat mij helpt om vrolijk en positief te worden en blijven? Ik ben dol op zingen (alleen in huis of in mijn hoofd, niet 'en public'). Maar pas geleden besefte ik me dat ik tijdens een 'slechte dag' zelden een liedje in mijn hoofd heb. En dat terwijl ik altijd zo blij wordt van muziek en zingen.

Toen herinnerde ik een pagina uit mijn poëziealbum, een versje van mijn broer. Het is een bekend gedichtje, maar oh zo waar:Sindsdien probeer ik ieder dag, dit versje bewust na te leven. Iedere dag een klein dansje (goed om de spieren los te maken), een brede lach op mijn gezicht en, in mijn geval, een leuk liedje in mijn hoofd waar ik altijd vrolijk van wordt. Lees hiervoor ook | De dag van de dans
You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.