Keuken | Een oogstrelende AGA

november 17, 2015

Twee jaar geleden heb ik een nieuwe keuken gekregen. Voor dit kleine huis de meest optimale keuken. Maar is het mijn droomkeuken? Nee, daarvoor is de ruimte te beperkt en moesten we de aanwezige ruimte te veel optimaal benutten.

Laatst stond ik in een grote kookwinkel in Rotterdam toen ik spontaan begon te kwijlen. Hoewel ik ontzettend blij ben met mijn huidige inductieplaat slaat mijn hart toch echt sneller bij het zien van een AGA! Ik neem je even mee in de wereld van dit oogstrelende gietijzeren fornuis.

Stoere zwarte uitvoering van de AGA, dit staat goed bij het zwarte aanrechtblad
Via De Zeug
Mooie AGA, geplaatst in een nisje met schouw en witte metrotegels.  Via Pinterest
Een warm landelijke inrichting met een crème-kleurig fornuis
Via Pinterest

De AGA, van Zweedse oorsprong, neemt al ruim zeventig jaar een belangrijke plaats in veel keukens. Achter het klassieke uiterlijk schuilt een gietijzeren kern die warmte op een efficiënte manier vasthoudt. Deze warmte wordt langzaam, via de binnenwanden, doorgeven aan de ovens en kookplaten. Door deze indirecte verwarming is de warmte constanter dan de hitte van de elementen of vlammen van de meeste andere ovens. Prettiger om mee te koken en te bakken dus.

Hoewel de AGA altijd warm is, en dus altijd klaar voor gebruik, heeft dit fornuis een laag brandstofgebruik door de isolatie van de behuizing en de kookplaatdeksels. Als je zo'n isolatiedeksel opent kun je de kookplaat meteen gebruiken. Er zijn meerdere kookplaten, waaronder de snelkookplaat en de sudderplaat, deze platen zijn geschikt voor meerdere pannen. De sudderplaat is zelfs te gebruiken als grillplaat.

Kenmerkend van een AGA zijn de verschillende ovens. Hierbij kun je denken aan een braadoven (die groot genoeg is voor het hele gezin), een bakoven met gematigde temperatuur, sudderoven voor vlees en een warmhoudoven.


Ook in deze modern landelijke keuken staat deze AGA prachtig
Via De Vol Kitchen
Geen AGA maar een mooi alternatief - een Falcon Via Pinterest
Een AGA is leverbaar in diverse kleuren waaronder een breed scala aan zachte pasteltinten. Via Domusweb
Schitterend grote en lichte keuken waar deze AGA volledig op zijn plaats is Via Pinterest

Nee, dit is geen gesponsord artikel. Ik ben zelf gewoon erg enthousiast over dit type fornuis. Het is een schitterend centraal punt in een echte woonkeuken waar je met het hele gezin om heen staat, zit en leeft. Het nodigt uit voor een minder jachtig leven dan dat velen van ons hebben. En bovenal is het een echte klassieke eyecatcher die zelfs in een moderne keuken niet misstaat.

Strakke zwarte keuken met modern marmeren achterwand en keukenblad Via House and Home

Wederom een moderne keuken met AGA. Ditmaal een exemplaar zonder kookplaten en isolatiedeksels maar met een ruim fornuis om te koken op gas. Via Shootfactory
Modern landelijke keuken met industriële touch met bijpassende witte AGA.
Via Pinterest


Wat vind jij van de AGA? Staat er ook één in jouw droomkeuken te pruttelen?Meer artikelen in deze serie:

Slimme opbergwand ideeën
Hoe je slim opbergen en gezellig decoreren combineert in je keuken.

Kookboeken in je keuken plaatsen
Onmisbaar in een goede keuken, mooie kookboeken. Bekijk enkele ideeën om je kookboeken in je keuken een plekje te geven.

Keukentrends 2016
De belangrijkste trends voor je keuken op een rij.

Decoreren: Houten snijplanken
Helemaal van nu: houten snijplanken in je keuken. Bekijk enkele inspirerende plaatjes en leuke vormen.


You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.