Keuken | Trends 2016

november 06, 2015

De keuken is een belangrijke ruimte in je huis. In veel gezinnen begint dit al in de ochtend als het ontbijt gemaakt wordt en de boterhammen voor de lunch gesmeerd worden. En 's avonds, als iedereen weer terug naar huis keert, is de keuken een mooie plaats om je dag te bespreken - vooral als je een woonkeuken hebt.

Reden genoeg dus om je keuken tot een fijne plaats te maken waar het hele gezin graag vertoefd. Ga jij aankomend jaar je keuken verbouwen? Dan wil je vast weten wat de trends zijn voor 2016. Ik heb enkele op een rij gezet met foto's ter inspiratie.


Keukeneiland

Denk bij het bepalen van je keukenopstelling niet alleen aan een rechte of een 'L-keuken'. Anno 2016 willen we de keuken zoveel mogelijk betrekken bij de andere leefruimtes. Een keukeneiland is hierbij een mooie en moderne optie, die behalve extra opbergmogelijkheden nog meer functies biedt. Zo kun je er je eten bereiden en koken, een gootsteen en vaatwasser in plaatsen en/of er een extra eetgelegenheid van maken.

Wel moet je een redelijk grote keuken hebben. Speciaalzaken hanteren een minimaal oppervlak van 16m2. Deze ruimte is noodzakelijk om rondom het keukeneiland genoeg beweegruimte te behouden. Verder moet je rekening houden met de technische aspecten zoals aansluitingen van gas, water en elektra. Een goede keukenzaak zal je hierin kunnen adviseren.

Keuken Trend | keukentrends 2016
Een strakke, lichte keuken met groot keukeneiland waar onder andere gekookt en gespoeld wordt. Via Woonboulevard Groningen
keuken trends 2016
Moderne keuken met geïntegreerde bar/tafel en kookeiland - een mooie ruimte waar geleefd kan worden. Via Tieleman

Materiaalkeuze: marmer
Aankomend jaar zul je steeds meer marmer tegenkomen in het interieur, zo ook in de keuken. Dit materiaal past in een landelijke of klassieke keuken, maar nu dus ook in een moderne keuken. Onderstaande foto's laten een smaakvol resultaat zien. Natuurlijk moet je niet je hele keuken vol behangen met marmer, maar gecombineerd met strak witte of houten en zwarte details levert het een eigentijds resultaat op.

keuken trends 2016
Marmer is de keukentrend van 2016 - je moet het maar durven! Via My Domaine
Keuken trends 2016
Een lichte keuken waar marmer gecombineerd is met warm hout en stoere zwarte elementen Via My Domaine
Keuken trends 2016
Een marmeren werk- en achterblad, gecombineerd met een mooie AGA en een stoer, greeploos frontje  Via Shootfactory
Greeploos
Al enkele jaren een feit in keukenland, kasten en laden zonder greepje. Technieken zoals profielgreeplijsten, soft-motion of tip-on maken keukengrepen overbodig. Greeploze keukens zien er strak uit en zijn ook nog eens gemakkelijker schoon te houden.

Keuken trends 2016
Lichte, ruime keuken met keukenkastjes zonder greep Via Pinterest
Keuken trends 2016
Een moderne keuken - wit, greeploos en met roestvrijstalen elementen - maar dat alles toch met een duidelijke landelijke uitstraling. Zo kan het dus ook! Via Uw-Keuken

Slank werkblad
In een moderne keuken vind je een dun, elegant werkblad. Er zijn werkbladen van RVS (4 mm), laminaat (10 mm) en keramiek (ongeveer 10 mm). Deze slanke werkbladen ogen dun maar zijn enorm stevig en veelal minder gevoelig dan de dikkere variant.
Keuken trends 2016
De keuken van 2016 heeft een dun werkblad van Via Tieleman
Hoge contrasten
Wit is een belangrijke basis voor het interieur, zo ook in de keuken. In 2016 wordt deze lichte, strakke basis gecombineerd met contrasterende kleuren en materialen. Qua materiaal kun je hierbij denken aan marmer, beton of hout. Passend binnen de Scandinavische trend worden daarnaast vooral grijze of zwarte details toegevoegd.

Keuken trends 2016
Het hout zorgt voor een groot contrast met het witte, strakke blad en achterwand Via Tinnemans
Keukentrends 2016
Deze witte keuken wordt door het grote contrast met de zwarte elementen een strak, maar smaakvol geheel. Er wordt ook gespeeld met vlakken en diepte, wat een extra dimensie geeft aan je keuken. Via Van Duijsen

Verlichting
Met het verdwijnen van de bovenkastjes opent zich een wereld aan mogelijkheden voor verlichting in je keuken. Maak van te voren een lichtplan waarbij je een goede balans zoekt tussen praktisch werklicht, de sfeerverlichting en het decoratieve element van de lamp zelf.

Keuken trends 2016
Ook in een kleine keuken is een moderne oplossing mogelijk. Let hierbij op de slimme kastenwand waardoor bovenkastjes niet noodzakelijk zijn. Hierdoor heb je ruimte voor je hippe verlichting zoals deze koperen lamp.
Keuken trends 2016
Een moderne, decoratieve lichtoplossing die tevens heel praktisch is - het hele werkblad is direct verlicht. Met behulp van een dimmer is 's avonds de keuken sfeervol verlicht. Via koekkenskaberne

High Tech
In de moderne wereld vol techniek kan je keuken toch niet meer achterblijven. Met diverse apps op je mobiele telefoon en de juiste apparatuur kun je veel dingen regelen, zoals bijvoorbeeld het voedsel beheren in je koelkast, alvast je fornuis aanzetten en de warmte van het licht regelen. Ook kun je met behulp van ingebouwde oplaadpunten je mobiele apparatuur in je keuken opladen.


Alles op een rij...
Naast de bovengenoemde trends zoals greeploos, slank werkblad, het keukeneiland en als kleur- en materiaalkeuze marmer en hoge contrasten zijn er natuurlijk nog meer trends. Een trend die ik niet apart benoemd heb, maar nog steeds doorloopt in 2016 is de kastenwand en het ontbreken van de bovenkastjes. Daarnaast zie je steeds meer zwevende oplossingen, hierdoor wordt je ruimte optisch groter.


Er zijn veel oplossingen, passend binnen veel stijlen en smaken. Wat spreekt jou aan?Meer artikelen in deze serie:

Een oogstrelende AGA 
Lees hoe een AGA of vergelijkbaar fornuis in zowel landelijke als moderne keukens past.

Slimme opbergwand ideeën
Hoe je slim opbergen en gezellig decoreren combineert in je keuken.

Kookboeken in je keuken plaatsen
Onmisbaar in een goede keuken, mooie kookboeken. Bekijk enkele ideeën om je kookboeken in je keuken een plekje te geven.

Decoreren: Houten snijplanken
Helemaal van nu: houten snijplanken in je keuken. Bekijk enkele inspirerende plaatjes en leuke vormen.


You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.