Review | Het allerlekkerste comfort food

november 10, 2015

 

In een keuken horen kookboeken te staan; voor recepten, inspiratie en ter decoratie. Het maakt een keuken net even af en bovendien is het reuze praktisch om je recepten bij de hand te houden. Kookboeken zijn overigens niet alleen goed voor in de keuken. Ik vind het heerlijk om met een dergelijk boek op de bank te zitten en zo nieuwe gerechten te ontdekken.

Ik ben dol op papier, letters en koken - dus geef mij een kookboek en ik ben blij! In mijn boekenkast staat daarom een redelijk aantal kookboeken. Ik zet één kookboek in de spotlight, mijn nieuwste aanwinst: 'Het allerlekkerste comfort food', van Janneke Vreugdenhil.Een heerlijke recept voor geurige gebraden kip met citroen en tijm - als je de foto ziet loopt het water je al in de mond!

Ik moet bekennen dat ik er niet goed ben om recepten precies op te volgen. Het precies afmeten van ingrediënten is niks voor mij. Ik kook op gevoel. "Nog een beetje van dit en een snufje van dat". Ik was daarom aangenaam verrast dat Janneke in haar voorwoord de lezer aanraadt om vooral de recepten niet te strikt te volgen. Dat maakt het koken een stuk ontspanner, een creatief proces.

Je kunt vaak een gerecht toch maken zonder dat je eerst weer naar de supermarkt moet, door eenvoudig een ander, vergelijkbaar, ingrediënt te nemen. Ik heb zelf te maken met een aantal voedsel intoleranties waardoor ik bijna ieder recept wel iets moet aanpassen. Heerlijk dat dat eens het uitgangspunt is van een kookboek!

Mijn versie van de 'muesli deluxe'

Winterpizza? Klinkt goed!

'Het allerlekkerste comfort food', uitgegeven door Nieuw Amsterdam, is een bundeling van ongecompliceerde gerechten. Eten waar je blij van wordt als het leven een beetje tegenzit, warm van binnen als het buiten koud is, waar je van opkikkert als je grieperig bent of je jezelf even wilt verwennen. Recepten die je zintuigen prikkelen en je culinair gelukkig maken.

Bij culinair geluk denk je natuurlijk al gauw aan chocolade en zoetigheid. En ja, voor de echte chocoholica en andere zoetekauwen staan er bijna dertig uitermate eenvoudige maar zeer smakelijke zoete recepten in het boek. Ben je meer van de hartige gerechten? Zoek dan uit de reeks soepen of retro-gerechten jouw favoriete maaltijd. Is het de pompoensoep met Granny Smith, gember en rozemarijn of ga je voor de old-school zuurkoolschotel?

En om dan nog meer even enkele andere recepten in het zonnetje te zetten... gehaktbrood met tijm, mosterd, citroen en spek; gepofte zoete aardappel met feta, chilipeper en koriander; winterpizza met pancetta en rucola; zout-en-pepergarnalen en een heerlijke herfstige risotto met pancetta. Bij het zien van de titels alleen al loopt het water me in de mond!

Oeh! Hier maak ik mijn man blij mee. Spicy chocoladesorbetijs.
Een super gemakkelijk authentiek recept voor drie-in-de-pan. Vraag je oma of moeder maar of zij het ook kent.

Te moeilijk? Welnee! Janneke gebruikt ingrediënten die je vaak al in huis hebt of eenvoudig haalt bij de supermarkt om de hoek. Bovendien worden de recepten heel duidelijk omschreven, stap voor stap met praktische tips.

Het boek bestaat uit diverse hoofdstukken die, oh daar hou ik zo van, overzichtelijk in een inhoudsopgave staan. Ieder hoofdstuk wordt voorafgegaan aan een kleurige pagina met de titel en een smaakvol, humoristisch geschreven inleiding. Deze inleiding geeft alvast een stukje sfeer en een voorproefje voor de recepten in dat hoofdstuk.

Dit kookboek is ook nog eens leuk om door te lezen! Sfeermakende inleidingen per hoofdstuk en grappige intro's voor ieder recept.
Het kookboek bevat een uitgebreide en overzichtelijke inhoudsopgave met een mooie opmaak.

Al met al ben ik erg blij met deze nieuwe aanwinst. Er staan mooie foto's in, de opmaak is strak en overzichtelijk. De recepten zijn lekker, snel, eenvoudig en zonder moeilijk te verkrijgen ingrediënten. Bovendien is het een heerlijk boek voor op de bank, met leuk geschreven inleidingsteksten bij ieder hoofdstuk en bij ieder recept.

Als ik eerlijk ben is de kaft iets te kleurrijk naar mijn mening, maar laat je niet misleiden. De inhoud is echt de moeite waard... hmmmm. Het wordt tijd om inspiratie op te doen voor het avondeten. Wordt het de Orzotto met pompoen of een heerlijk, warme Thaise curry?


Wil jij ook 'Het allerlekkerste comfort food' van Janneke Vreugdenhil bestellen? Dat kan hier. Geniet ervan!


Bovenstaande afbeeldingen zijn allemaal eigen beelden.

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.