Artjournal | Materialen verzamelen

december 04, 2015

Diverse materialen om mijn artjournal te maken

Eerder op mijn blog las je al dat ik op vakantie een leuk souvenir had gevonden. Het is een oud, Frans boek met een mooie afwerking; gouden details en letters. Dit gaat de basis worden voor mijn nieuwe creatief project, een reisverslag met tekeningen en foto's - allemaal in het boek verwerkt als zijnde 'artjournal'.

Een artjournal is een visueel, creatief dagboek. Je schrijft, tekent en schildert de mooie en leuke dingen die je hebt gezien of meegemaakt. Persoonlijk lijkt mij het ook leuk om dit te combineren met scrapbook technieken. Een bundeling van tekeningen, quotes, mooie papiertjes, plaatjes en foto's vormt dan een echt persoonlijk verslag.


Enkele van mijn vakantiesouvenirs voor in het artjournal. Een mooi papieren zakje van de boulangerie, een servet, geplukte en gedroogde bloemen.
Geplukt en gedroogd gras en lavendel, een veertje en een blad. Het tijdschrift Flow bevat mooie papiertjes met patronen en grote foto's - dit past leuk in mijn artjournal.

Vakantiesouvenirs
Het mooiste is om een reisverslag te vullen met souvenirs die je meegenomen hebt van vakantie. Wij waren in Frankrijk, het land van stokbrood en wijn. Bij een 'boulangerie' kregen we ons brood mee in een mooi bedrukt papieren zakje. Ook heb ik voorzichtig een wijnetiket van een fles wijn getrokken. Allebei leuk voor in het boek.

Verder hebben we her en der mooie kaarten gekocht, dat levert al gauw een paar leuke pagina's op in het artjournal. Op diverse touristische plaatsen hebben we gratis informatiefolders en -flyers meegenomen. Sommige gaan compleet in het boek, andere worden gedeeltelijk gebruikt voor bijvoorbeeld de gedetailleerde wegenkaarten. Ook toegangskaartjes voor excursies en enkele andere tickets hebben we goed bewaard.

Een mooie kaart van Rochelle, de plaats waar ik het boek gevonden heb.
In mijn artjournal komen onder ander kaarten, reclamefolders en -flyers, mooie papiertjes en crêpe papier.

Papiertjes, stickers en linten
Als een kind zo blij kan ik worden van mooie papiertjes, gezellige stickers en prachtige linten. In mijn artjournal kunnen dergelijke materialen dus niet ontbreken. Tegenwoordig haal je voor heel weinig geld de leukste knutselspullen in huis - dus ik mocht van mezelf een aantal spullen halen.


Foto's uitzoeken 
In mijn artjournal komen niet zoveel foto's als een normaal fotoboek maar wel genoeg om een beetje een beeld te krijgen. Mijn man en ik schieten gedurende een vakantie allebei veel plaatjes, dus het is altijd een hele klus om het uit te zoeken. Met deze herfstige dagen is het wel een leuk werkje om te doen - het brengt je weer even terug naar de zonnige, ontspannen reis.

Mijn dagverslag van dag 4 in de vorm van doodles
Ik gebruikte enkele pagina's uit het oude Franse boek als basis voor sfeermakende tekeningen voor mijn artjournal
Nog een uitgewerkte doodle tekening voor in mijn artjournal

Doodles en tekeningen
Een artjournal is natuurlijk niet compleet zonder zelfgemaakte tekeningen. Op vakantie heb ik enkele dagen de tijd genomen om een reisverslagje te maken. Niet in woorden ditmaal, maar in doodles. Schetsmatige tekeningen die bij elkaar een vrolijk geheel vormen. Deze schetsen ben ik op dit moment aan het uitwerken. Ik was even vergeten dat ik tekenen erg leuk vind en dat het soms ook best leuk wordt om te zien. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik wel wat hulp heb. Mijn nieuwste aanwinst op boekengebied is namelijk Doodles & Letters van Marieke Blokland (lees hier meer over het boek). Dit creatieve boek geeft me heel wat tips die ervoor zorgen dat mijn tekeningen er net wat beter uitzien.


Je ziet het... ik ben flink aan het verzamelen voor mijn artjournal. Lees in dit vervolgartikel hoe ik te werk ga met het uitzoeken en het ordenen van al deze materialen.Ik ben er nog wel even zoet mee.


You Might Also Like

2 reacties

 1. Wauw! jij kan echt goed tekenen! Ik probeerde zelf eerder ook al zioets te maken, maar dat ging niet zo goed... Jij doet dit echt leuk!

  Jessy

  www.meamemoria.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Jessy. Ik hoop dat je het niet opgeeft en blijft proberen! Als je op internet afbeeldingen zoekt van 'doodles' zie je veel schetsmatige tekeningen van allerlei dingen. Probeer die eens na te tekenen en een eigen stijl te ontdekken.

   Heb je ook al gelezen over het boek Doodles & Letters? (http://www.wonen-maken-leven.nl/2015/12/review-doodles-letters.html) Dit boek geeft echt hele goeie tips, ik heb er ook veel aan gehad.

   Veel succes en plezier met tekenen! :)

   Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.