Extra daglicht in huis creëren

december 11, 2015

Ken je dat? Met deze donkere dagen heb ik soms de neiging om de hele dag de verlichting aan te doen. Natuurlijk hebben we de meeste 'energieslurpende' gloeilampen al vervangen door energiezuinige lampen zoals spaar- of LED-verlichting. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze de hele dag aan moeten staan, dan is zelfs de meest zuinige lamp een aanslag op de energierekening en een miniramp voor het milieu.

Ik ging op zoek naar enkele manieren om extra daglicht naar binnen te halen en zette een aantal tips, toepasbaar binnen diverse woonruimtes, voor jou op een rij.

Spiegeltje, spiegeltje

Het is bekend dat spiegels licht weerkaatsen. Door een grote spiegel in de buurt van je ramen te zetten of te hangen wordt het binnenkomende licht nog eens versterkt. Dit werkt ook met andere voorwerpen met glanzende oppervlakken.

Een grote spiegel weerkaatst een hoop licht en is een daarbij heel praktisch in deze gang. Je ziet ook meteen het effect van een lichte vloer en witte muren, deuren en kozijnen - zie ook de volgende tip. (Via myscandinavianhome)
Ditmaal toegepast in deze mooie industriële badkamer - je ziet de reflectie van het licht in de spiegel (via PotteryBarn)
Door de glanzende oppervlakken van deze keuken is het niet erg om een donkere achterwand of vloer te hebben. Het binnenvallende licht wordt optimaal weerkaatst. (Via beautifulhomesdesigns)
Meer keukeninspiratie en de laatste trends lees je hier op mijn blog

Wit, wit en nog eens wit

Lichte kleuren weerkaatsen het licht. Dat is één van de redenen waarom je tegenwoordig zoveel witte muren en lichte vloeren zit. Zelf hebben we dit jaar de kozijnen een tintje lichter geschilderd, van crèmewit naar gewoon wit, wat scheelt dat een licht zeg! En het ziet er nog fris uit ook.

Hou je wel van een donkere tint op de muur? Zorg dan dat er witte/lichte meubels in de buurt staan. Heb je een donkere vloer? Kies dan in de winter voor een licht vloerkleed. Donkere meubels zoals stoelen of een bank maak je iets lichter door er een gezellig kleedje of schapenvacht over te draperen.

Door een donkere muur te combineren met lichte meubels, muurdecoratie, stoffen en vloer voorkom je dat het een deprimerende bedoeling wordt. Het nachtkastje is van een glanzend materiaal, en weerkaatst daarmee ook weer licht. (Via stylizimo-blog)
Een leuk vloerkleed is natuurlijk altijd fijn in de winter. Een lichte kleur op een donkere vloer zorgt daarnaast voor extra licht in je kamer (Via Scandesigns)

Houdt het raam vrij

Het klinkt logisch, maar voorkom dat grote meubels of accessoires het licht van buiten blokkeren. Een kast vlak voor of naast het raam plaatsen is dus geen goed idee. Ook staat het heel licht en ruim als je je vensterbank niet te vol zet.

Dikke gordijnen zijn natuurlijk fijn in de winter maar wees er ook bewust van dat raamdecoratie een hoop licht kan tegenhouden. Witte horizontale lamellen van aluminium of hout daarentegen reflecteren het licht naar binnen.

Gebruik transparante materialen in je vensterbank voor een optimale lichtdoorlating (VIa Pinterest)
Een mooi voorbeeld dat je niet voor ieder raam iets hoeft te zetten. Laat het licht vrij binnenstromen. (via stijlvolstyling - inspirerende binnenkijker!)
Horizontale brede lamellen zijn een veel geziene oplossing - voordeel: ze reflecteren het licht van buiten naar binnen Via martkleppe

Extra daglicht

Het plaatsen van een dakraam, lichtkoepel of daglichtspot is de meest effectieve en daarmee een mooie, blijvende oplossing. Je hebt vast wel eens een metamorfose gezien waar er een dergelijke product geplaatst werd. Van een donkere zolder tot een lichte, grote werkruimte. Van een donkere gang tot een aantrekkelijke ruimte vol daglicht. Zo heb je in een mum van tijd er een volwaardige woonruimte bij.
Wat te denken van deze schitterende grote dakramen met verduisterende raamdecoratie? Wauw! Over licht en ruimte gesproken... (Via VT wonen) Inspiratie nodig voor raamdecoratie? Bekijk ook eens VELUX dochter webshop: : dakraam-gordijn.nl voor mooie oplossingen en leuke kortingen.
Metamorfose: van 'donker hol' tot schitterend lichte zolderkamer. (Via VELUX zolderplanner)
Een VELUX daglichtspot is een handige oplossing voor inpandige ruimtes waar je geen normaal raam in kunt zetten (Via VELUX)

Samenvattend

Zo zie je dat met een paar eenvoudige oplossingen je veel meer daglicht kunt creëren. Nog even op een rij:
  • Spiegels en glanzende oppervlakken die het licht reflecteren
  • Lichte kleuren in je interieur toevoegen door middel van een likje verf of accessoires
  • De juiste plaatsing van meubels en decoratie
  • De meest effectieve oplossing: een mooi dakraam (met bijpassende raamdecoratie), daglichtspot of lichtkoepel

Wat doe jij om extra daglicht binnen te laten in je huis?You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.