Fibromyalgie en hypoglycemie

december 06, 2015Een paar jaar geleden kwam ik met mijn reeks aan klachten bij een orthomoleculair arts voor een voedselintollerantietest. Daar werd ook ontdekt dat ik hypoglycemie (ook wel geschreven als hypoglykemie)  heb. Huh, wat? In huis-tuin-en-keuken-taal: een sterk wisselende bloedsuikerspiegel. Na wat Googelen vielen er heel wat puzzelstukjes op zijn plaats.

Dat ik op tijd mijn eten moet hebben dat wist ik al. Als ik niet regelmatig 'gevoed' word gaat het mis en ben ik, nou ja... 'iets minder lief', laten we het zo maar zeggen. Dat dit te maken had met mijn bloedsuikerspiegel was nieuw voor mij. Wel had ik last van een hele reeks symptomen, maar dat het hypoglycemie was?


Schommelende bloedsuikerspiegel
Normaal gesproken werken insuline en glucagon samen om de bloedsuikerspiegel te reguleren. De waardes fluctueren de hele dag door, dat is normaal. Maar als je hypoglycemie hebt kan je bloedsuikergehalte sterk schommelen of plotseling te laag worden.

Waar heb ik last van als mijn bloedsuiker plotseling te laag wordt?
Even op een rij:
 • Duizeligheid
 • Een opgejaagd gevoel en een versnelde hartslag
 • Zweten
 • Een gat in je buik (extreem, overdreven hongergevoel)
 • Gevoel van misselijkheid
 • Hoorproblemen, zoals een ruis/fluit in de oren
 • Vluchtig uitvallen van het gezichtsvermogen of wazig zien
 • Concentratieproblemen
 • Verwardheid
 • en helaas dus: Geïrriteerdheid
Als jij, net als mij, fibromyalgie hebt herken jij waarschijnlijk deze klachten. Ze staan zelfs op menig fibro-symptomenlijst die op het wereldwijde web te vinden zijn. Ik kan niet zeggen met zekerheid of deze klachten nou echt te wijten zijn aan hypoglycemie. Maar ik weet wel dat bovenstaande klachten gedeeltelijk verdwenen zijn sinds ik er rekening mee houd.


Wat ik er tegen probeer te doen:
 • Ik kreeg de tip om regelmatig kleine maaltijden te nuttigen, dus naast de drie hoofdmaaltijden nog twee of drie gezonde tussendoortjes. Dit vergt wel wat voorbereiding als je onderweg bent. Je moet altijd zorgen dat je iets te eten mee hebt.

  Mij lukt het niet om dit helemaal te doen maar in de praktijk betekent dit dat ik eet om: ontbijt 8.00 uur; vroege lunch 11.30 uur; fruit 15.00 uur en avondeten rond 19:00 uur.
 • Ik beperk de inname van geraffineerde suiker (afkomstig van de suikerbiet) en synthetische zoetstoffen zoveel mogelijk. 'Witte suiker' vervang ik voor natuurlijke zoetstoffen zoals rietsuiker honing, agavesiroop of stevia. Voor een optimaal resultaat vermijd je alle vormen van suikers en zoetstoffen, maar dit is al een goed begin.
 • Ik probeer vaker groenten, fruit en volkorenproducten te eten. Iets wat eigenlijk iedereen, ook personen zonder hypoglycemie, zou moeten doen.
 • Het is gezond om rustig te eten en goed te kauwen - dit is een puntje waar ik nog wel aan mag werken.

Sinds ik dus weet dat ik hypoglycemie heb en er rekening mee houd gaat het een stuk beter. Natuurlijk lost het het probleem niet helemaal op, er zijn vast nog andere oorzaken van deze symptomen, maar alle beetjes helpen. Soms, heel soms komt mijn hongermonster weer te voorschijn. Hoe dat gaat? Lees het in deze brief. 

Lees de brief van mijn 'hongermonster'


Herken jij je in deze klachten? Lees er dan wat meer over op internet en ga met deze kennis naar je huisarts. Vraag om een bloedsuikerspiegeltest, dit is niet een enkel prikje in je vinger met een enkelvoudige waarde, maar een uitgebreide test waar je een aantal uur 'zoet' mee bent.


You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.