Weg met dat woord: 'Me'

december 08, 2015

website brand image
via wegmetdatwoord.nl
"Ik kom samen met me zus naar je toe"en "Ik moet me fiets nog op slot doen". Nee, dat kan toch echt niet meer! Volgens wegmetdatwoord.nl moet het woord 'me' als bezittelijk voornaamwoord verbannen worden uit de schrijftaal.


Maar wacht even... zijn er serieus mensen die in plaats van 'mijn', 'me' schrijven? In gesproken taal gebeurt het vaak dat woorden worden verkort of vervormd. Moet dit dan ook overgenomen worden in schrijftaal? Nee toch! Woorden worden nou eenmaal anders uitgesproken dat dat ze geschreven worden. We schrijven toch ook nog steeds netjes 'moeten' in plaats van 'moetuh', 'bami' in plaats van 'baamie' en 'misschien' in plaats van 'musgien'.

Natuurlijk is een taal altijd in beweging, dat is het kenmerk van taal. Het is logisch dat een schrijfwijze van een woord veranderd (denk hierbij aan het oud Hollandsch) en dat er woorden bij komen en verdwijnen (Zomerzotje - lees het hier). Maar laten we alsjeblieft proberen om de basisregels en grammatica van onze taal netjes toe te passen.


Sommige woorden die eens genomineerd zijn voor de verkiezing weg-met-dat-woord vind ik persoonlijk niet heel erg irritant. Maar de uitslag van dit jaar... ja hoor, ik ben voor! Het woord 'me' als bezittelijk voornaamwoord had nooit in de geschreven taal opgenomen mogen worden.

Ik heb zelfs alvast een woord die ik graag op de nominatie wil zetten voor volgend jaar: 'ff' in plaats van 'even'. Ben je het daar mee eens? Welk woord wil jij nomineren?
 

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.