Chronisch ziek | Dikke modder

januari 10, 2016Leven met fibromyalgie lijkt af en toe op een levendige natuurfilm en ik neem je een dagje mee naar deze wondere wereld.

Het is vroeg in de ochtend. Mist drijft over de velden, vochtige druppels achterlatend op het hoge gras. Vogels ontwaken en roepen de zon om de mist te verdrijven. Ik lig nog in mijn bed en weet, nog voordat ik mijn ogen open heb gedaan, dat het weer zo'n dag wordt. Een dag van jagen en dikke modder.

Trage start
De zon is vandaag niet krachtig genoeg om de mist te laten verdwijnen. De mist verdwijnt wel langzaam uit de lucht, maar lijkt zich in mijn spieren te settelen. Het opstarten duurt vandaag dus iets langer. Als ik uiteindelijk, als een vlinder die zich uit haar cocon worstelt - de vleugels nog zwak en teer, mijn warme nestje heb verlaten, begint het jagen.

"Er jaagt vandaag iets op mij"


Ik probeer mijn dagelijkse bezigheden te doen maar moet, net als een stokstaartje, altijd bewust zijn van het gevaar. Er wordt jacht gemaakt op het diertje en zodra er ook maar iets in de buurt is wat gevaarlijk lijkt zal een stokstaartje zich verstoppen in zijn hol. Er jaagt vandaag ook iets op mij, het is die enorme vermoeidheid. Dat is iets wat, net als een roofdier, op de meest onverwachte momenten te voorschijn kan komen om me voor de rest van die dag te vellen. Als ik veel geluk heb gebeurd dat net na het avondeten, als ik pech heb nog voordat ik uit bed stap maar meestal is dit ergens in de middag.

Grote poel met dikke modder
Weerloos wordt ik gegrepen door de vermoeidheid en in een grote poel met dikke modder gegooid. De modder trekt aan mijn lijf, mijn lichaamsdelen voelen zwaar en vol. Alsof je door een drassig gebied loopt waar je voeten blijven hangen en je je best moet doen om rechtop te blijven staan. Zo'n gevoel, maar dan door je hele lichaam.

"ik kan het gevecht aangaan om door de modder te worstelen of..."

Op zo'n moment kan ik een paar dingen doen. Ik kan de boel de boel laten en besluiten weg te zinken in het moeras. Ga ik niet op in, dit is gewoon geen goed idee. Daarnaast kan ik het gevecht aangaan en proberen door de modder te worstelen, ondanks de enorme vermoeidheid en zware spieren toch doorgaan met mijn bezigheden. Vaak is dit wat ik doe, en vele anderen met mij, maar we weten wel dat we het de volgende dag keihard terug krijgen. De modder blijft en wordt nog eens verdubbeld, qua hoeveelheid en dikte.

Vandaag even niet...
Vandaag, op het moment dat ik weer eens in de modderpoel gegooid wordt, besluit ik ditmaal iets anders. Ik laat mijn hoofd niet hangen, maar ik ga ook niet vechten. Het schijnt dat een modderbad heel gezond is. Dus ik berust mij vandaag in mijn vermoeidheid en neem het ervan. De modder is nog steeds dik en zwaar, maar ik kijk er anders tegenaan. De bezigheden die op mijn planning stonden lijken misschien toch niet zo dringend meer. Ik doe een dutje als ik dat nodig vind, kijk een gemiste uitzending, drink een kopje thee en schrijf een stukje op mijn blog.

Ik bezie mijn modderpoel plotseling niet meer als een plaag maar zie de mooie dingen ervan. De zon is te voorschijn gekomen, het stokstaartje speelt met zijn vriendjes, het roofdier doet een dutje en kijk... daar gaat die mooie vlinder die net uit haar cocon is gekomen!
You Might Also Like

2 reacties

 1. Een dikke modderpoel, ja, zo kun je het ook beschrijven.

  Ik zeg meestal dat het voelt alsof m'n spieren vollopen met lood. Ineens is alles zwaar en bewegen een keer (of wat) zo moeilijk. Ik ga wel door, maar op halve kracht en doe geen extra's. Op mijn vrije dag doe ik dan alles even extra rustig.

  Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad, dat is ook een goede omschrijving. Zo'n vrije dag waar je het rustig aan kunt doen is echt fijn dan, even lekker aanmodderen :) Liefs, Afina

   Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.