Positief blijven bij een chronische ziekte (1)

januari 17, 2016Vandaag op mijn blog een mooie quote die je helpt om positief te blijven als je een chronische ziekte hebt en wat ik eraan heb gehad.


Mijn ervaring met deze quote
Afgelopen jaar is mijn gezondheid in vliegende vaart achteruit gegaan. Om die reden kan ik sommige dingen die ik graag doe niet meer doen of minder doen. En ja, ik heb me daar erg druk om gemaakt. Dit was enorm stressverhogend en lichtelijk deprimerend, wat ervoor zorgde dat ik me nog slechter voelde zowel mentaal als lichamelijk. Ik stelde onrealistische doelen en te hoge eisen aan mezelf... werkt ook niet.

Deze quote helpt mij om positief te blijven en moedigt mij aan om te focussen op de dingen die ik nog wel kan en bekijk per dag en moment wat er mogelijk is. Makkelijk? Nee, niet altijd. Maar het heeft geen zin om stil te staan bij alle leuke bezigheden die ik niet meer, beter niet, of minder vaak kan doen. Ik probeer daarom te genieten van alles wat ik wel kan en nieuwe mogelijkheden te vinden.

Zo heb ik bijvoorbeeld een kussen mee als ik lang moet zitten op een stoel die me rug- en nekpijn bezorgd. Ook heb ik een klein kussentje onder mijn gevoelige elleboog als ik aan het computeren ben of aan de eettafel zit. Met eenvoudige hulpmiddelen kan ik bepaalde bezigheden langer en beter volhouden, prima toch?TIP:
Pas deze quote toe - denk aan wat je nu kunt en niet aan wat je vroeger kon - en bekijk per dag of moment wat je nog wel kunt. Als je het van de positieve kant bekijkt is je situatie misschien nog niet zo slecht. Vind nieuwe mogelijkheden en hulpmiddelen die het makkelijker kunnen maken. Verwacht geen grote stappen, maar wees optimistisch.Hoe ga jij om met je chronische ziekte en hoe voorkom jij dat je chronische ziekte je leven te veel beheerst? Ik ben benieuwd naar je reactie.


------

Interessant?

Lees ook eens de andere artikelen binnen deze serie Positief blijven bij een chronische ziekte 

Deel 2) de ziekte is een deel van je leven en niet je hele leven
Deel 3) life is beautiful, you just have to see it


You Might Also Like

2 reacties

 1. Ik zit altijd op het stembureau. Harde houten stoelen. Aan het eind van de dag ben ik natuurlijk stijf en pijnlijk. Op een keer zag ik dat er ook gestoffeerde stoelen zijn in dat pand en ik eigende mij ééntje toe. Zo kwam ik de dag een stuk beter door!

  Helaas vergeet ik ook ongemakken, maar gelukkig denken anderen mee. Bij een volgende stemdag (toch meestal een jaar later) herinnerde één van mijn mede stembureauleden mij eraan dat ik een gestoffeerde stoel moest nemen. Zo aardig en attent vond ik dat!

  Verder moet ik, thuis van werk, altijd even écht rust nemen en niet gelijk ter ontspanning (weer) achter de pc kruipen. Zelfs een rondje met de hond is beter dan dat :-)

  Maar het blijft zoeken en ook oplossingen die je ooit had, kunnen maar zo ineens niet meer werken.

  Kussentjes meenemen is een goeie. Ik kreeg ook ooit de tip een luchtbed mee te nemen op vakantie, om die half opgeblazen op de harde hotelbedden te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn, Ria, dat je mensen om je heen hebt die met je meedenken. Liefs, Afina

   Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.