Positief blijven bij een chronische ziekte (2)

januari 24, 2016Vandaag lees je op mijn blog een mooie quote die je helpt om positief te blijven als je een chronische ziekte hebt.


Acceptatie - het is een deel van mijn leven
Als je iedere dag te maken hebt met de gevolgen van een chronische ziekte is het logisch dat je er ook iedere dag aan denkt. Ik leer nu te accepteren dat dit ook mag: "fibromyalgie is een deel van mijn leven". Als je zo druk bezig bent met dit proces en je draai probeert te vinden is het echter een gevaar dat je chronische ziekte je hele leven en manier van denken beheerst. Niet leuk voor jezelf ook minder prettig voor de mensen om je heen.

Ik BEN niet mijn ziekte
Deze quote helpt mij om me te herinneren aan het feit dat ik niet fibromyalgie BEN, maar fibromyalgie HEB. Ik ben meer dan alleen pijn, ondefinieerbare symptomen en vermoeidheid. Ik ben Afina: een hardwerkende creatieveling van dertig jaar met veel hobby's en passies; verzorgende vrouw van een lieve man; een vriendin waarmee je goed kunt praten en enorm om en mee kunt lachen; vasthoudend aan goede normen en principes; iemand die klaar staat met een praktische oplossing als je daarom vraagt; bereid om anderen te helpen; en nog veel meer.

Ik ben zoveel meer...
Ik ben dus zoveel meer dan alleen mijn chronische ziekte. Daarom kan ik trots zeggen: "Mijn ziekte is een deel van mijn leven, maar niet mijn HELE leven."
TIP:
Stel jezelf eens de vraag wat jouw sterke punten en goede eigenschappen waren voordat je ziek werd of je klachten verergerden. Is dit veranderd en op welke manier? Wat zou je kunnen doen om die goede punten en eigenschappen weer naar voren te halen? 

Stel deze vragen niet om te weten te komen wat je niet meer kunt, maar om erachter te komen wat er nog WEL mogelijk is, misschien door dingen anders te doen.Hoe ga jij om met je chronische ziekte en hoe voorkom jij dat je chronische ziekte je leven te veel beheerst? Ik ben benieuwd naar je reactie.


Interessant?

Lees ook eens de andere artikelen binnen deze serie Positief blijven bij een chronische ziekte 

Deel 1) denk aan wat je nu kunt en niet aan wat je vroeger kon 
Deel 3) life is beautiful, you just have to see it

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.