Vogels op je balkon/in je tuin

februari 19, 2016


'Onze' koolmezen, druk bezig met het verzorgen van hun jongen (april/mei 2010)

Als het voorjaar nadert ben ik altijd al snel geneigd om het balkon weer op te vrolijken. De eerste vroege voorjaarsbollen doen hun uiterste best en de tuincentra kunnen hun winteropstelling weer vervangen voor de mooiste voorjaarsbloeiers.

Vaak is dit ook de tijd waarin 'ons' koolmezenstelletje hun nestkastje weer komt inspecteren en inrichten. Al een aantal jaar achter elkaar genieten we van het jonge grut wat opgroeit in het vogelhuisje op ons balkon. Wil jij ook vogels in je tuin of op je balkon hebben dit jaar? Zorg dan dat je vóór maart een nestkastje ophangt, voor het broedseizoen begint. Leuk voor jezelf, maar zeker fijn voor de vogels aangezien hedendaagse woningen en tuinen geen plaats natuurlijke huisvesting meer bieden.

Ons balkonnetje in 2009, iets te laat hingen we het vogelhuisje op maar blijkbaar was de woningnood erg hoog want datzelfde jaar hadden we 'onze' eerste 'leg'. De pergola biedt de nodige beschutting tegen de zon en is ook meteen een mooie plaats voor pa en ma koolmees om even op te zitten alvorens ze het huisje in gaan.
Papa (?) koolmees is druk bezig met het voederen - natuurlijk wordt alles goed in de gaten gehouden.
Wat een dagje ziek thuis al niet kan opleveren... bij toeval keek ik uit het keukenraam toen ik dit jonge vogeltje zag. Net uit het nestkastje gekropen nam het even de tijd om op te drogen en gedag te zeggen, om daarna de weide wereld in te gaan. 'Dag lief vogeltje, blij je even gezien te hebben'.


Onze koolmezen moeten het doen met een bescheiden woning, een standaard houten vogelhuisje met een puntdakje. De vogels zijn er prima tevreden mee, maar mocht jij liever naar iets anders kijken heb ik een aantal leuke en moderne vogelvilla's voor je gevonden. Ik weet niet precies voor welke vogels deze geschikt zijn en of ze in de smaak vallen (bij vogels), maar leuk zijn ze wel...Een porseleinen vogelhuisje, ontworpen door Doreen Westphal. Het huisje heeft een strak wit design en is voorzien van een leuk takje - ieder huisje heeft een uniek, eigen takje.
Serax porseleinen vogelhuisje
Dit vogelhuisje is gemaakt van aardewerk en is afgewerkt met details van jute en licht hout.
D&M Haven vogelhuis

Dit Tweet vogelhuisje kan opgehangen worden of bevestigd worden aan de muur. De bodem kan snel verwijderd worden en er zitten heuse drainagegaten in de bodem en luchtventilatiegaten aan de bovenkant - chique hoor! Tweet vogelhuisje


Een paar tips voor het ophangen van je nestkastje:
 • Bekijk welke vogels je in de buurt hebt en zoek hier het kastje op uit, iedere vogel heeft zijn eigen voorkeur (het soort kastje en de grootte van de ingang)
 • Hang het kastje op een rustige plaats, op twee meter of hoger. 
 • Hang hem niet in de zon en uit de wind
 • Zorg ervoor dat er geen katten bij kunnen
 • Houd de aanvliegroute vrij van takken of bladeren
 • Hoe gezellig het ook lijkt, hang kasten niet te dicht bij elkaar (Kunstnesten voor gierzwaluw of huiszwaluw of huismus kunnen juist wel vlak bij elkaar hangen)

Heb je al een kastje hangen? Zorg dat je deze op tijd schoonmaakt. Dat doe je door het oude nestmateriaal te verwijderen en het kastje om te spoelen met kokend water (om de eventuele vlooien, teken en luizen te doden).


Wat doe jij dit voorjaar voor onze gevederde vrienden in je tuin of balkon? Heb jij een nestkastje hangen? Laat het me weten in een reactie hieronder.

You Might Also Like

3 reacties

 1. Ik heb al jarenlang een mussenkastje, geverfd en wel, op een tafeltje staan. Mussen kwamen er nooit in, al wel 2x een mezennestje. Deze komen vermoedelijk af op de vrolijke kleuren.
  Hier te zien http://365project-halloria.blogspot.nl/2014/04/entrance.html

  (ik las ooit dat mezen extra ver vliegen voor gekleurde wol in hun nest, rare beesten, maar daarom verfde ik de kastjes niet zo.. dat vond ik gewoon leuk)

  Helaas kunnen er bij ons wel katten bij, ik moet ze toch maar eens ophangen dus, want vogeltjes in de tuin is echt leuk!  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te weten van die kleuren, ik snap die mezen wel :)
   Ik heb je link even bekeken... wat een vrolijke kastjes heb jij in je tuin! Heel gezellig!

   Groetjes, Afina

   Verwijderen
 2. wat een leuke vogelhuisjes, ik ben mijn balkon aant opknappen en ik ga ook maareens een vogelshuisje ophangen, heb trouwens ook een mooie balkonvloer, dus strax ziet mijn balkon er echt prachtig uit :)

  BeantwoordenVerwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.