Waarom ga je niet emigreren?

maart 06, 2016


"Je hebt toch zo'n last van vochtig en koud weer? Waarom verhuis je niet naar een warm land!", "Als ik in jouw situatie zat zou ik emigreren" en "Kun jij niet beter naar een omgeving verkassen met een zomers klimaat?" Dat zijn van die uitspraken die je regelmatig aan moet horen als je fibromyalgie hebt.

Ik weet dat een dergelijke uitspraak heel gemakkelijk gedaan is. Sterker nog... ik heb dit zelf ook wel eens gezegd. Bijvoorbeeld als ik hoorde dat mijn moeder op een Canarisch eiland iedere dag gemakkelijk een paar kilometer liep, terwijl destijds dertig meter lopen al een probleem was. Altijd werd dit afgewimpeld en werden er redenen op tafel geworpen waarom dit niet te doen zou zijn.

Wordt het Italië?

Manlief V. en ik bespraken dan dat, mocht ik dezelfde klachten krijgen, we serieus zouden nadenken om te vertrekken uit dit vochtige Kikkerlandje. En nu? Nu moet ik bekennen dat mijn gezondheid dermate achteruit is gegaan dat dit mijn hele leven beïnvloed.

Vorig jaar hadden we zelfs al een idee, het zou het zuiden van Italië moeten worden. Een mooi land, lekker eten, geweldig klimaat en bereisbaar voor de familie. Eén van de vele uitdagingen van emigreren is natuurlijk de taal. Overijverig en enthousiast vond ik het nodig om een app te downloaden die ons zou helpen om de taal te leren.


Of toch maar niet...

Maar met het dagelijks en ook samen oefenen van woordjes werd het me toch wat te heet onder de voeten. Toen ik er echt mee bezig was werden ook andere dingen heel realistisch en nou ja.... als grote beren op de weg. Het is natuurlijk ook niet niks, om alles achter te laten en uit het niets ergens anders te beginnen. Bovendien weten we helemaal niet of Italië wel geschikt is, er zijn toch ook Italianen met Fibro! Toen er ook maar iets anders in het vizier kwam wat mijn aandacht verdiende vond ik het dus prima dat het onderwerp 'emigreren' in de ijskast belandde en de 'Italiaans leren' app in de prullenbak.

Reisprogramma's op tv beoordelen we nog wel quasi grappig: “Dat is te vochtig, niks voor jou”, “Mooi, maar wel erg afgelegen”, “Kijk, in de woestijn van Namibië is het lekker droog en warm”. Ook Zuid-Afrika, het land waar ik in 2009 mijn hart verloren ben, blijft trekken. Maar ach... dat gaan we toch niet doen!


Emigreren, een serieuze optie?

Een paar maanden geleden werd mij op de 'vrouw' af gevraagd waarom we niet gingen emigreren, “Niet dat ik je weg wil hebben hoor, maar dat is toch veel beter voor jou!”. Natuurlijk had ik wel een paar 'goede' argumenten om dit niet te doen. Maar toen ik dit lachend aan V. vertelde vond hij dit toch niet zo grappig. “Het is nog steeds een serieuze optie, hoor!” Oh... slik. En ook twee weken geleden bracht hij het zomaar weer ter sprake.

Help! Het woord emigreren is weer gevallen. Wat nu? Wat denk jij... is emigreren een realistische optie? Welk land zou geschikt zijn en is het echt een oplossing? Wat zou jij doen?You Might Also Like

2 reacties

 1. Als er bij ons geen kinderen waren, en/of we een baan hadden die je makkelijk 'oppakt en meeneemt', was het zeker een optie geweest. Portugal is ons land. Man heeft zich al verdiept in de taal.

  Elke keer als we na een vakantie naar huis moeten, vragen we ons af of het mogelijk zou zijn te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Ria, ook al dezelfde dilemma's dus... :)

   Wij gaan dit voorjaar een weekje naar Lissabon, weet niet of dat de juiste plaats is (aangezien het alsnog dichtbij zee en misschien niet Zuidelijk genoeg ligt). Ben benieuwd!

   Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.