Fibromyalgie en fibrofog

april 03, 2016


Je komt niet op de naam van de man van je vriendin, je weet niet meer dat dat bruine smeersel voor op je brood pindakaas heet en je bent prompt je pincode vergeten. Een mate van vergeetachtigheid zal ons allemaal wel eens overkomen, denk ik.

Maar sommigen hebben dit chronisch. Zodra de omstandigheden er rijp voor zijn, verschijnt er in het hoofd een dikke mistlaag. Alsof verbindingen in de hersenen even verbroken zijn of een spontane omleiding hebben gekregen. Als je fibromyalgie hebt zal je dit bekend voorkomen*. Het is het zogeheten brainfog of fibrofog.

Praktijkvoorbeelden

Verlies van kortetermijngeheugen
Als ik 's avonds moe ben moet ik geen belangrijke afspraken meer maken of verschuiven. Laatst nog, we moesten iemand ophalen voor een vergadering en we hadden afgesproken dat we om 9.10 uur voor de deur zouden staan. De avond ervoor veranderde er iets in het schema waardoor we iets later konden komen. Dus vlak voordat ik ga slapen berichtte ik haar dat we om 9.25 uur komen. Pas toen we de volgende ochtend, netjes om 9.10 uur voor haar flat stonden herinnerde ik me dat we wat later hadden afgesproken. Niet de eerste keer dat ik iets dergelijks vergeten ben, oeps!

Concentratieproblemen
Vroeger verslond ik het ene boek na de andere. Ik ging, als klein meisje, twee keer per week naar de bibliotheek om mijn vijf boeken te ruilen. Nog steeds vind ik lezen erg leuk, maar helaas... Ik krijg er geen letter meer in tegenwoordig. Ik kan me er niet op concentreren. Pech voor deze leuke hobby, maar erg vervelend voor andere belangrijke zaken waar ik me goed op moet concentreren.Woorden verwisselen
Toen ik nog thuis woonde: "Ik haal de post even uit de prullenbak!" roept mijn moeder en ze loopt naar de voordeur. De eventueel aanwezige visite kijkt mij aan met een vreemde blik. Dus ik knik en zeg dat ze de brievenbus bedoeld. Mijn moeder, die ook fibromyalgie heeft en dus ook haar fibrofog momentjes heeft, verward deze twee gebruiksvoorwerpen al jaren. Niet dat ze het afval altijd door de brievenbus douwt, maar ze haalt steevast de namen door elkaar.


Niet jezelf zijn

Nou ja, dit zijn slechts enkele voorbeelden van het 'fijne' fibrofog. Het is jammer dat deze nare bijkomstigheid van fibromyalgie je persoonlijkheid veranderd. Ik kan van mezelf zeggen dat ik altijd een vlot sprekende, alles onthoudende, scherpe, punctuele en belezen meid ben geweest. Maar de laatste tijd kan ik niet anders zeggen dat ik een soms wat wazig persoon ben die lastig te volgen is, onlogische zinnen en spreekwoorden maakt, geen zin meer heeft in hobby's en afspraken vergeet.

Fibrofog

Dat is dus wat het zogeheten fibrofog met je kan doen. Om het overzichtelijk te maken heb ik hieronder de symptomen nog even op een rij gezet:
 • Verlies van kortetermijngeheugen
 • Concentratieproblemen
 • Moeite om nieuwe informatie bij te houden
 • Taalproblemen: moeite met het vinden van de juiste woorden en/of om te communiceren
 • Moeite om een gesprek te volgen of te begrijpen
 • Moeite om zijn gedachten uit te drukken
 • Moeite om zich simpele getallen te herinneren
 • Het omwisselen van getallen en letters
 • Moeite om plannen en taken te herinneren
 • Moeite om zich te herinneren waar je je voorwerpen gelegd hebt

Gelukkig is erkenning ervan een eerste stap om ermee om te gaan. Zo langzamerhand heb ik wat trucjes om weer beter te communiceren, afspraken te onthouden, mijn concentratie op te bouwen en om soms juist de boel de boel te laten als het even niet gaat. Ik doe daarmee bewust moeite om, ondanks die vervelende brainfog, toch mezelf te zijn.


Heb jij of ken jij ook iemand met brainfog? En wat zijn de meest vervelende symptomen ervan? Belangrijk nog... hoe ga jij hier mee om en heb je slimme oplossingen bedacht?
* Deze klachten komen ook voor bij ME/CVS

Meer informatie hierover vind je op de website van mens-en-gezondheid. Lees ook mijn fibrolog: Waarom ga je niet emigreren?
Hoe vaak denk jij erover na om te emigreren naar een gunstiger klimaat voor je fibromyalgie? Lees in mijn blog over de afweging, wel of niet verhuizen.

You Might Also Like

4 reacties

 1. Er zijn woorden, waar ik standaard niet op kan komen. (welke dat zijn, weet ik nu even niet)
  Thuis word ik nog steeds geplaagd met mijn fietsende ooievaar. (terwijl hij gewoon vloog, zoals ooievaars doen)
  Ik zet wat klaar om mee te nemen, wanneer ik wegga.. geef de hond nog even een aai over z'n bol en loop weg, zonder dat éne mee te nemen.

  Zo wat voorbeelden.
  Voor de woorden waar ik niet op kan komen, of die ik door elkaar haar (fietsen-vliegen) helpt het soms als ik me eventjes stil houd en in mezelf keer. Ik weet niet precies hoe het werkt, maar het heeft met concentratie te maken.

  Een wijntje maakt alles nog erger, maar daarmee kan ik er ook weer beter om lachen :-)
  Verder zijn lijstjes handig, maar ik vergeet altijd waar ik die heb gemaakt of neer heb gelegd óf ik denk dat ik 'm niet nodig heb, dus kijk er niet meer op.. (dom dom dom)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. *door elkaar haal

  typefoutjes behoren niet tot mijn fibrofog ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog wat reacties van anderen, hoe zij fibrofog ervaren. Misschien ook leuk om te lezen? Wel in het Engels.

  http://themighty.com/2016/04/what-fibro-fog-feels-like/?utm_source=Facebook&utm_medium=NP_Partner&utm_campaign=NFA

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad een leuk artikel. Heel herkenbaar allemaal.
   Groetjes, Afina

   Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.