Week van de teek

april 11, 2016


Het is lente! Zodra het mooi weer is heb ik echt de neiging om heerlijk naar buiten te gaan en te genieten van de fluitende vogeltjes en de bloeiende bomen en planten. Wat doe jij het liefst met dergelijke dagen? Ga je graag de natuur in, naar een park, duin of bos? Of spit je lekker in je eigen tuin, oude bladeren uit je haag halen, straatje vegen, bloemetjes planten?

Let dan goed op!

Huh? Opletten? Het is toch zo heerlijk en ontspannend om buiten in de natuur te zijn? Ja dat klopt, maar juist daar heb je kans om ongenode gasten op te pikken. Ik heb het over de teek. Van 11 tot 19 april 2016 is het de Week van de Teek en ook ik wil hier kort aandacht aan besteden middels mijn blog.

WeekvandeTeek.nl

De teek

Teken lijken op spinnetjes, zijn vaak erg klein - zo'n 1 tot 3 millimeter - en komen in heel Nederland voor. Ze leven in hoog gras, in struikgewas, duinen, weilanden en heidegebieden. Teken worden actief als de temperatuur boven de 8 tot 10 graden Celsius komt en kunnen dan ook mensen bijten.

Dit kleine beestje kan hiermee erg veel schade aanrichten. Zo'n 20% (!) van de teken brengt namelijk de bacterie Borrelia Burgdorferi met zich mee, de belangrijkste oorzaak van de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan, als het niet op tijd ontdekt wordt, ernstige gewrichts- en zenuw klachten tot gevolg hebben.

Chronische Lyme

In Nederland worden de symptomen van de ziekte van Lyme maar al te vaak niet herkend of erkend. Als deze ziekte niet op tijd behandeld wordt zijn de gevolgen soms niet te overzien en van grote invloed op je leven. Een collega van mij ligt bijvoorbeeld al een jaar thuis ten gevolge van deze ziekte, ze kan vaak geen kant op! Ook bij haar werden de symptomen niet herkend via de reguliere geneeskunde. We hopen dat de medicijnen snel aanslaan en dat de ziekte zich niet uitbreid naar de chronische vorm.

Neem dan het voorbeeld van Lisanne, blogger op LisanneLeeft.nl. Lisanne heeft chronische Lyme die haar regelmatig letterlijk en figuurlijk uitschakelt. In de Week van de Teek neemt Lisanne de camera ter hand en vlogt over haar strijd tegen deze stomme ziekte. Niet om zielig te zijn maar om meer bewustheid te creëren. Bekijk de eerste video hier.


Voorkomen is beter dan genezen

Aangezien genezing dus een moeilijk traject is kunnen we stellen dat het belangrijk is om een tekenbeet te voorkomen. Let dus goed op waar je loopt en vermijd zoveel mogelijk dichte begroeiing en struikgewas. Bekijk ook regelmatig je handen en je broekspijpen - dit zijn de ideale 'opstapplekken' voor de teek.

Controleer in ieder geval na een uitje in de natuur je eigen lichaam en die van je partner en kinderen. Heb je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk, bij voorkeur met behulp van een tekenpincet. Daarna moet je de aangedane plek ontsmetten en tot wel drie maanden nadien in de gaten houden.


Tekenradar.nl


Meer informatie

Ik ben geen specialist en heb lang niet alle nuttige informatie kunnen delen met deze blog. Bekijk daarom vooral de website van Week van de Teek of Tekenradar.nl

Dus... Geniet van de natuur, maar let goed op!

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.