Fibrolog | Een update

mei 08, 2016


Regelmatig lees je op mijn blog een artikel in de categorie Fibrolog, mijn leven met Fibromyalgie. Zo las je de afgelopen tijd bijvoorbeeld artikelen over Fibrofog, "Waarom ga je niet emigreren?" en Dikke modder. In deze artikelen heb je al een beetje kunnen zien hoe het nu met me gaat. Maar de laatste echte update was eind vorig jaar, hoogste tijd om je bij te praten.


Flexibel
De wintermaanden waren niet altijd gemakkelijk om door te komen. Mist, regen en kou hadden zo zijn weerslag op mijn fysieke gezondheid. Maar sinds het weer wat beter is zijn mijn spieren een stuk soepeler. Natuurlijk zitten er mindere dagen bij, maar ik mag niet klagen.

Dat ik nu officieel flexibel werk helpt zeker. Ik werk twintig uur per week waarbij ik zelf mijn werktijden in kan delen, ook thuis mijn werkzaamheden kan doen en tussendoor mijn mail check. Hierdoor is mijn stressniveau een stuk gedaald en daarmee ook mijn spierspanning.

In de vorige update las je al dat ik ook letterlijk flexibel probeer te blijven door te dansen, samen met manlief V. We hebben net de tweede serie (stijl)danslessen erop zitten en beginnen binnenkort met het zomerrooster. Sommige danspassen gaan niet, dan doet mijn heup te lastig, maar daar hebben we zelf een alternatief op gevonden. Het is voor mij een leuke en ideale manier om in beweging te blijven en mijn conditie op pijl te houden.

Stevig in je schoenen staan...

Eropuit
Je las eerder al dat V. en ik eropuit gingen, naar de Keukenhof. Dit was een goede loopoefening voor het betere werk: eind april zijn V. en ik een weekje in Lissabon geweest. We hebben genoten van de stad en omgeving. Lissabon is nogal heuvelachtig, niet echt handig als je snel last hebt van benen en voeten. Er waren dan ook momenten dat ik letterlijk door mijn hoeven zakte, haha.

Maar het goede klimaat zorgde voor een sneller herstel, na een goede nachtrust was ik de volgende dag alweer op de been. Dat hoef ik in Nederland niet te proberen... Bovendien heb ik thuis vaak last van plotselinge pijn of krampen in spieren, gewrichten of weefsels. Dat had ik in Portugal ook niet. Heerlijk dat de pijn die je hebt gewoon een duidelijke oorzaak heeft, namelijk urenlang wandelen. Gelukkig had ik goede schoenen aan, zie de foto hierboven. Dit zijn eigenlijk hardloopschoenen die vervroegd met pensioen zijn gegaan en nu de functie hebben van stevige stappers.



Iets minder
Hoewel mijn fibro dus momenteel weinig klachten geeft op het gebied van de spieren gaat het op andere vlakken iets minder goed. Je las al over fibrofog en vermoeidheid. Als ik 's ochtends rustig op kan starten en niet de hele dag vol plan heb ik de grootste kans dat het goed gaat. Dit houdt in dat ik zo'n beetje parttime leef. Dat ritme is niet altijd haalbaar, soms moet je wel vroeg opstaan of heb je een drukke dag, maar dan weet ik dat ik een andere dag moet incalculeren voor extra rust. Het heeft me wel wat tijd gekost om aan dat idee te wennen. 

Daarbij heb ik de laatste tijd weer vaak last van Angio Oedeem (plotselinge zwellingen in het gelaat, lippen en keel). De oorzaak is onbekend en anti-histamine heeft veelal niet het gewenste effect. Het gevolg is dat ik bijna wekelijks een dag uit de running ben door dit vervelende verschijnsel.



Al met al
Ik kan zeggen dat ik nu een redelijk ritme heb gevonden waarmee mijn lichaam het vol kan houden. Zonnig weer en warmere, droge periodes helpen daar zeker bij. Er zijn dagen dat ik aan huis gekluisterd ben door het een of ander, maar dankzij mijn flexibel werkschema is dat een minder groot probleem. Deze update kan ik dus positief afsluiten en hopelijk voortzetten.







You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.