Wanneer denk je weer beter te zijn?

juni 12, 2016

 Waarom blijft het me verbazen dat er zoveel onbegrip is voor een chronische ziekte? Dit is een bekend fenomeen, ik weet het, maar dan nog! Het volgende overkwam mij deze week...


Lange tijd wisten slechts een paar goede vriendinnen en nabije familieleden van mijn gezondheidsklachten en vermoeden van fibro. Maar de afgelopen twee jaar is mijn gezondheid in een sneltreinvaart achteruit gegaan. Als je mij in die periode niet hebt gezien dan begrijp ik dat je niet weet hoe ik me voel, geen probleem!

Maar er zijn ook personen die mij hebben zien aftakelen, die er zelf de dupe van zijn geworden omdat ik (vaste) afspraken heb moeten veranderen en vaak moest afzeggen. Niet leuk voor beide partijen, ik zou het ook graag anders zien.


 
Zo had ik een vaste afspraak waarbij ik een vriendin eenmaal per week om acht uur 's ochtends trof en we de hele ochtend aan het wandelen waren. Vanaf een gegeven moment ging dat niet meer, zowel het vroeg opstaan als het langdurige wandelen. Een tijd zelfs helemaal niet kunnen afspreken.

Maar momenteel, als ik een goede dag heb, lukt het me wel om om negen uur af te spreken, waarbij zij mij met de auto komt halen en we zo ons vrijwilligerswerk doen. Als die afspraak dan door kan gaan ben ik al reuze blij, in de praktijk is dat ongeveer om de week.

Ze weet dus hoe het echt met mij gaat... dacht ik.
Tot ik deze week de vraag kreeg:

"En wanneer denk je weer beter te zijn?"

HUH?

Was dat nog niet duidelijk? Dat fibromyalgie een chronische ziekte is?
En is dat niet het principe van een chronische ziekte? Dat je er mee 'moet leren leven'? Dat het een kwestie is van ups en downs? Positief blijven en praktische oplossingen zoeken? Dat je nooit van te voren weet of je je goed gaat voelen? En dat je simpelweg niet weet wanneer de dag komt dat je weer beter bent?


Ik heb er maar geen antwoord op gegeven. Ze bedoeld het zo lief!
Hoe ga jij om met dergelijke opmerkingen?

In de reeks begrip, onbegrip en 'minder handige opmerkingen' bij een chronische ziekte verschenen eerder:

Je ziet er goed uit!

Fibromyalgie, hoe voelt dat nou?

Waarom ga je niet emigreren?


You Might Also Like

2 reacties

  1. Hallo Afina, lees je blogs altijd maar het is alweer een tijdje geleden dat ik heb gereageerd. Nu moest ik dat toch wel even doen. Het verbaast me toch iedere keer weer dat mensen die je toch zo van dicht bij mee maken zo onwetend reageren. Ik vind het zelf moeilijk om toch niet te laten merken dat het me pijn doet als mensen zo reageren. Vind het knap van jou dat je dit wel kunt. Het blijft balen dat er zo weinig te doen is tegen fybro, maar goed dat heb ik nu wel geaccepteerd en daar probeer je dan zo goed mogelijk mee te dealen. Alleen reacties zoals deze blijven moeilijk. Hou je taai. Groetjes, Carina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je lieve reactie Carina. Gelukkig, of eigenlijk jammer, dat er wel genoeg andere mensen zijn die het begrijpen - omdat ze zelf ook iets dergelijks hebben. Dan weten we tenminste dat het niet aan ons ligt ;) Jij ook sterkte. Lieve groetjes, Afina

      Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.