In de spotlight | Ilona Bruins - Verhalen in Stof

juni 10, 2016

Ik sprak met Ilona Bruins, beeldend kunstenaar uit Vlaardingen. Via deze blog maak je kennis met Ilona en haar werkwijze.

Ilona Bruins is een van de vele kunstenaars die tijdens deze kunst-, cultuur- & natuurroute haar werk zal exposeren. Ze maakt onder andere 'Verhalen in Stof' waarbij onzichtbare verhalen tot leven komen in kleur en beeld. Oude materialen krijgen een nieuwe functie, waardoor verhalen van weleer en dierbare herinneringen een unieke plaats innemen in een kunstwerk.

De materialen

Geïnspireerd door grof geweven stoffen, zoals Schotse Tartans, maakt Ilona haar kunstwerken door het samenvoegen van diverse soorten textiel. Ze werkt vooral met textiel dat veel mensen als overbodig beschouwen: satijnen linten, labels en wasvoorschriften uit kleding. Ilona verteld: "Ik werk het liefste met tweedehands materialen omdat daar al een eigen verhaal in zit."

Voor de omlijsting van het kunstwerk geldt hetzelfde. "De lijst vormt een onlosmakelijk geheel met het kunstwerk. Ieder verhaal, waar ook ter wereld, wordt altijd verteld binnen een bepaald kader. Zo bepaalt de gekozen lijst voor mij het kader waarin het Verhaal in Stof zich afspeelt."

Detail van 'Sensational Festival'

Ilona houdt erg van de festivalsfeer en bezoekt graag festivals. Geïnspireerd door het verloop van een festivaldag maakt ze dit kunstwerk met de titel 'Sensational Festival'. Verlopend van de rustige start overdag met een ongedwongen 'Feel Good'-sfeer, de opbouw van spanning als de avond valt tot de zindering van een optreden in de kleine uurtjes.


Dierbare verhalen

De woorden en teksten op de textiellabels en de stijl van de vooraf uitgekozen lijst vormen de inspiratie en basis voor een nieuw werk. Ilona gaat zorgvuldig op zoek naar het thema en laat zich meevoeren door het verhaal. Door het samenvoegen van de juiste kleuren en sfeer wordt het verhaal vormgegeven.

Ilona biedt een inkijkje in haar werk: "De verhalen zijn heel verschillend van opzet. Het ene verhaal gaat over tegenstellingen tussen wat echt is en wat iets lijkt te zijn. Een ander verhaal gaat bijvoorbeeld over de balans in je leven vinden. Verhalen over onverwachte verrassingen of over het verlies van een dierbare."

Detail van 'Conscious'

Dat Ilona veelzijdig werk levert bewijst dit werk, getiteld 'Conscious'. Dit werk gaat over bewust en onbewust denken en handelen. De rationele zijde van het denken zie je terug aan de bovenkant van het werk. Over het grootste deel van je handelingen en gedachten heb je echter geen controle. Onder de groene streep zie je dit onvoorspelbare onderbewuste, het deel wat niet aangestuurd wordt vanuit het denken maar een eigen wil en structuur heeft.

Sommige mensen verwachten het bewust en onbewust denken te kunnen scheiden, maar is dat wel zo? Is dat niet iets wat je gedachten je probeert wijs te maken? Verdiep je in dit kunstwerk en je ziet meer dan je in eerste instantie denkt te zien. Wie weet, ontdek ook jij de diepe en verborgen verhalen in je hoofd.


Jouw Verhaal in Stof

Persoonlijke (levens-)verhalen of herinneringen aan een dierbaar persoon of speciale gebeurtenissen willen we graag zo dicht mogelijk bij ons houden. Ilona maakt graag werk in opdracht en legt jouw persoonlijke verhaal vast in stof.

"Het is mogelijk om je eigen favoriete lijst aan te leveren, waarin ik dan een werk maakt. Of je kunt een label met een mooie tekst/woord, een persoonlijk stukje stof of een label van kleding van een dierbaar persoon meebrengen. Deze stoffen gebruik ik om een op maat gemaakt kunstwerk mee te creëren." Neem voor meer informatie contact op met Ilona via ilonabruins.nl.

Meer werk van Ilona bewonderen?
Dat kan op haar eigen website ilonabruins.nl en/of Facebook pagina.


You Might Also Like

1 reacties

  1. Wat gaaf! Ik doe graag mee - ik heb je een mail gestuurd via het contactformulier. Groetjes, Sandra M.

    BeantwoordenVerwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.