Positief blijven bij een chronische ziekte (3)

juni 05, 2016
Voor iedereen geldt dat het goed is om positief te blijven denken. Dit maakt je een blij en tevreden mens. Maar als je chronisch ziek bent, altijd pijn hebt en moe bent, is dat soms lastig. Positiviteit, hoe dan? Je gezondheid beïnvloed voor een groot deel hoe je je voelt, hoe je je dag beleefd. Tenminste, dat was tot nu toe nog steeds het geval bij mij. Maar een poosje geleden ging de knop om, het moest anders.

Ik wil kunnen zeggen dat het wel goed gaat met mij. Ik weet dat mijn fibromyalgie voor ups en downs blijft zorgen, dus ik zal het 'het-gaat-goed-gedeelte' ergens anders uit moeten halen. Door bewust na te denken over de mooie dingen in het leven groei je in positiviteit. Zonder zweverig te worden, daar hou ik niet van als nuchtere Friezin.


Heb je af en toe moeite om deze mooie dingen te zien? Ik help even mee:

 • Heb je vandaag genoten van iets moois in de natuur?Kijk bewust naar de dingen om je heen. Ook al kom je de deur niet uit vanwege een slechte dag, kijk uit je raam! Misschien een sprankje zon, een mooie vogel in de tuin of een schattig bloemetje. Neem het in je op en geniet er van.
 • Heb je vandaag iets lekker gegeten of gedronken?
  Stop geen dingen achteloos in je mond. Geniet van je ontbijt, je kopje koffie of thee, een sappige vrucht of een heerlijke avondmaaltijd. Wat vond jij lekker vandaag?
 • Ben jij je bewust van de mensen om je heen?
  Heb jij ook een lieve partner, een fantastisch gezin, onmisbare vrienden of familie? Ze houden van je en doen hun best om te begrijpen hoe je je voelt. Dat is bijzonder! Zij leveren jou kostbare positiviteit.
 • Heb je vandaag of deze week iets goed gedaan voor een ander?
  Een bekende spreuk is "Het is gelukkiger te geven dan te ontvangen". Ook als is het nog zo klein: een appje naar iemand die wat aandacht nodig heeft, een kaartje op de bus doen voor je eenzame oma of een chocolade reep meenemen voor je man omdat hij dat zo lekker vindt. Heb je dit niet gedaan? Misschien iets voor morgen? Ik weet zeker dat je je er beter door voelt.
 • Heb je vandaag iets moois gelezen, gehoord of gezien?
  Misschien heb jij wel een aanmoedigend berichtje gekregen, een vrolijk liedje gehoord, een documentaire gezien die jou aangrijpt of iets moois gelezen? Voelde je je even blij? Hou dat gevoel vast!
 • Heb jij iets gedaan waar je blij van wordt?
  Je kent mijn motto ondertussen: "Begin de dag met een lach en een dansje". En... gelukt vandaag? Heb jij iets gedaan waar je stiekem om moest lachen omdat het een beetje gek was? Goed zo!
 • Verwen jezelf
  Als je weet dat je blij wordt van een goede kop koffie, een bloemetje of een leuke washitape... gun jezelf dat ook eens. Verwen jezelf en geniet er bewust van!
 • Wat waardeer jij in jezelf?
  Deze kan lastig zijn als je allesbehalve positief bent, maar probeer het maar eens. Bedenk wat nu jouw goede eigenschap is en hoe jij nuttig kan zijn voor anderen. Misschien niet vandaag, maar zeker een andere dag. Waardeer jezelf, wees positief en durf trots op jezelf te zijn. 

Wellicht kun jij nog veel meer dingen opsommen waar je zelf blij van wordt. Natuurlijk hoef je niet iedere dag dit lijstje door te nemen, maar wees bewust van de mooie dingen om je heen - ook al werkt je gezondheid niet echt mee. Zo kan het, ondanks dat je lijf even niet mee werkt, zomaar zijn dat het goed met je gaat!*


Lees ook de andere delen van deze serie Positief blijven bij een chronische ziekte 

Deel 1) denk aan wat je nu kunt en niet aan wat je vroeger kon 
Deel 2) de ziekte is een deel van je leven en niet je hele leven
* Positief blijven is heel belangrijk maar helaas in de praktijk niet altijd haalbaar. Maar, als je er bewust mee bezig bent, ben je voor jezelf en voor andere mensen een stuk prettiger in de omgang. En als het even niet lukt? Tsja, andere keer beter!

You Might Also Like

2 reacties

 1. Ik las een keer een verhaaltje over een Chinese wijsheid, dat je elke dag kunt kiezen om te beginnen met een lach. Van chagrijnig zijn en mopperen wordt je pijn niet minder en de dag niet beter.
  Het is wel moeilijk om volgens dit concept te leven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi inderdaad, om daarvoor te KIEZEN! Maar makkelijk is het niet altijd nee. Als ik als een oud vrouwtje mijn bed uit strompel lach ik er ook maar om - wat moet je anders...

   Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.