Arteriole-venulen | Oorzaak van Fibromyalgie?

juli 03, 2016


Arteriole-venulen... Veel mensen zullen er nog nooit van gehoord hebben. Ik ook niet, totdat ik een onderzoek las van enkele Amerikaanse neurowetenschappers. De oorzaak van fibromyalgie werd veelal in de hersenen gezocht, maar deze onderzoekers hebben een andere invalshoek.

Het onderzoek

Amerikaanse neurowetenschappers vermoedden dat het slecht functioneren van zenuwuiteinden en -vezels een belangrijke factor zijn bij fibromyalgie. Om dit te onderzoeken plaatsten ze personen die, door een gebrek aan sensorische zenuwvezels (gevoelszenuwen), amper reageren op pijnprikkels naast fibropatiënten. Ze namen van beide groepen een stukje van de huid om deze eens flink onder de loep te nemen. *zie voetnoot 1*

De uitkomst? 

De personen met fibromyalgie hadden een overdreven hoeveelheid van één specifiek type zenuwvezels, de arteriole-venulen.


Onderzoek wijst uit dat personen met fibromyalgie een overdreven hoeveelheid van één specifiek type zenuwvezels hebben, de arteriole-venulen.

Wat zijn arteriole-venulen?

Voordat we kunnen beredeneren wat de uitkomst van dit onderzoek betekent is het handig om te weten wat arteriole-venulen zijn. Met wat onderzoek kwam ik op het volgende...

Arteriolen en venulen

We hebben in ons lichaam diverse soorten bloedvaten waaronder grote slagaders (arteriën). De meeste slagaders in onze grote bloedsomloop transporteren bloed met zuurstof naar de weefsels in ons lichaam.

De aftakkingen van deze belangrijke aders zijn de arteriolen, die zich kunnen vernauwen en verwijden. Daarmee hebben deze kleinere slagaders een belangrijke functie, namelijk het reguleren van de doorbloeding van weefsels. De arteriolen verdelen zich uiteindelijk in haarvaten (capillairen) die zorgen voor de uitwisseling van stoffen tussen bloed en weefsels.

Als dat alles is gedaan zijn daar de venulen. Kleine aderen die het zuurstofarme bloed en de afvalstoffen verzamelen uit de weefsels en doorgeven aan de grotere aders, de venen, die het bloed terug vervoeren naar ons hart.

AV-verbindingen

De arteriolen en de venulen zijn met elkaar verbonden door kleine gespierde kleppen. Deze verbindingen worden in het onderzoek benoemd als arteriole-venulen (AV-verbindingen) *zie voetnoot 2* . Het zijn gevoelige zenuwvezels die functioneren als mini-thermostaatjes.


Arteriole-venulen zijn gevoelige zenuwvezels die functioneren als mini-thermostaatjes.

 

Hoe het werkt 

In warme omstandigheden worden de AV-verbindingen afgesloten zodat de haarvaten van de huid de warmte kunnen afstoten. Als het koud wordt zetten de zenuwvezels de verbindingen open. Het bloed wordt afgevoerd en bereikt de haarvaten niet. Het voorkomt een verlies van beperkte en belangrijke warmte, maar je krijgt er wel koude handen en voeten van *zie voetnoot 3* .

Ik maakte een schematische tekening om bovenstaande te verduidelijken:


Wat dit inhoudt

Zoals gezegd hebben de arteriole-venulen een belangrijke thermostaatfunctie maar regelen ook de bloedtoevoer naar andere weefsels zoals spieren. Onderzoekers vonden bij personen met fibromyalgie bovengemiddelde hoeveelheid van deze zenuwvezels. Dit teveel aan AV-verbindingen zorgt voor een overmatige gevoeligheid en een verstoorde bloedstroming.

Is dit echt merkbaar?

Hoewel sommige personen twijfelen aan dit onderzoek omdat er niet genoeg testpersonen zouden zijn gebruikt, kan ik mij er persoonlijk wel in vinden. Ik ben niet getest op het aantal zenuwvezels maar ik herken de symptomen zeker. Zoals eerder beschreven ben ik erg gevoelig voor koude weersomstandigheden maar ook voor plaatselijke kou. Ik kan bijvoorbeeld minder lang een bevroren pakje spinazie vasthouden dan menig ander. Ook andere fibropatienten hebben ditzelfde.

Ik heb op Facebook een poll uitgezet met de vraag: Hoe lang kun jij vrieskou verdragen voordat je handen pijn beginnen te doen? (Bijvoorbeeld als je iets uit de vriezer pakt.)

De uitkomst was opvallend. 88% van de personen met fibromyalgie voelen binnen 10 of 20 seconden pijn in hun handen bij vrieskou. Voor personen zonder fibromyalgie of het syndroom van Raynaud kwam dit percentage op 23%.Overige bevindingen/losse eindjes

Volgens het onderzoek hebben AV-verbindingen niet alleen een functie vlak onder het huidoppervlak. Deze zenuwvezels zouden ook de bloedtoevoer naar andere weefsels en spieren, zoals de skeletspieren en tijde van een verhoogde stofwisseling, regelen. Bij een disfunctioneren van de AV-verbindingen kan het daar dus ook mis mee gaan. Het onderzoek meldt het resultaat: een diepe wisselende pijn, hyperactiviteit in de hersenen en vermoeidheid.

Ik heb hierover geen verdere informatie kunnen vinden. Hoewel ik mij herken in deze symptomen kan ik dus niet zeggen of het onderzoek gelijk heeft en de oorzaak daarvan in de AV-verbindingen zit.

Ook ben ik persoonlijk wel benieuwd of de geteste personen bekend waren met het fenomeen van Raynaud, een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer stopt - vooral bij kou. Het resultaat: gevoelloze, verkleurde vingers en tenen; gewrichtsklachten en spierzwakte, droge mond en ogen, etc. Het zal mij niet verbazen als dit ook in de arteriole-venulen ligt, maar daar spreekt het onderzoek niet over.


Tot slot

Of een te veel aan AV-verbindingen wel of niet de oorzaak zijn van fibromyalgie, het is wel een opvallend onderzoek met logische en herkenbare conclusies. Het zorgt namelijk voor een overmatige gevoeligheid en een verstoorde bloedstroming.

Het biedt een verklaring waarom personen met fibro het zo moeilijk hebben in koude, vochtige weersomstandigheden. De sensorische zenuwvezels worden immers bij ieder mens bijzonder actief in koude omstandigheden, hoe vervelend is het dan als je een overschot van die vezels hebt....


Een teveel aan AV-verbindingen zorgt voor een overmatige gevoeligheid en een verstoorde bloedstroming.
Voetnoten

*1* Het oorspronkelijke artikel over de mogelijke oorzaak van fibromyalgie werd in Juni 2013 gepubliceerd in 'het dagboek van de Amerikaanse Academie van de Geneeskunde van de Pijn'. In het Nederlands vind je de uitkomst van het onderzoek op diverse websites, hetzij minder uitgebreid. Het is onder andere te lezen op de officiële Nederlandse website over fibromyalgie: fibromyalgie.nl.


*2* In de Nederlandse vertaling van het onderzoek op diverse websites wordt gesproken over arteriool-venulen. Als je arteriool-venulen (de schrijfwijze die je in de Nederlandse vertaling van het onderzoek vindt) intikt op je zoekmachine stuit je op meerdere websites die dit onderzoek vermelden, maar diepere informatie vind je niet echt onder deze term.

Na wat speurwerk kwam ik achter de officiële benamingen: arteriole-venule shunts (AVS) [Engels] of Arterioveneuze anastomosen (AVA) [Nederlands]. Waarbij een shunt of anastomose staat voor een verbinding tussen twee structuren, of in de medische wetenschap: de verbindingen tussen bloedvaten. Als je op deze termen zoekt vind je eindelijk wat meer informatie over de arteriole-venulen.


*3*  Het onderzoek meldt dat bij de mens, deze arteriool-venulen-verbindingen voornamelijk of uitsluitend te vinden in de handpalmen en voetzolen.Bronnen:
prnewswire.com
ncbi

Aanvullende en achtergrond informatie:
Diverse soorten bloedvaten: wetenschap.infonu.nl
Arterioveneuze Anastomosen (AVA): os1-prod.amc.nl


Belangrijke notitie: Ik ben geen arts of wetenschapper. Dit artikel is geschreven vanuit persoonlijke interesse, ervaringsdeskundigheid en met een stukje gezond verstand. Ik heb mijn best gedaan om alle informatie zorgvuldig te verzamelen en te beschrijven, desondanks zullen er misschien details missen of niet helemaal correct zijn. Hiervoor mijn excuses. Ik hoop dat je het artikel met interesse gelezen hebt.

You Might Also Like

4 reacties

 1. Wat heb je dat mooi en duidelijk opgeschreven! Chapeau!

  Ik kan me overigens deels vinden in het onderzoek. Hoewel ik wel bekend ben met het fenomeen van Raynaud, iets dat mijn moeder ook al had. Een verstoorde thermostaat herken ik ook, maar ik kan heet en koud juist wel makkelijk vasthouden. Makkelijker dan mijn man :-)

  Tegelijkertijd met bovenstaand onderzoek, las ik een uitkomst van een Nederlands onderzoek in het UMCG. Een arts ontdekte dat spieren van mensen met fibromyalgie actiever reageren op activiteiten. Op een gewone wandeling kunnen ze reageren alsof je een marathon gelopen hebt, en het herstel kost dus ook meer tijd.
  Helaas kan ik van dit onderzoek niets meer terugvinden, maar het is wel iets, waar ik me dan weer in herkende.

  Aangezien fibro een containerdiagnose is (zoals mij een keer 'fijntjes' is verteld) is er natuurlijk ook nog een kans dat meerdere mensen met pijnklachten lopen door verschillende oorzaken en dat je zelfs bij geen van beide groepen past.

  Het voordeel van een goede oorzaak lijkt mij dat er een medicijn voor gemaakt kan worden. Dat zou zo fijn zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje, Ria. Het is inderdaad niet voor iedereen hetzelfde. Daarom is de feitelijke oorzaak ook zo lastig te vinden en dus ook een passende behandeling - helaas. Ik ga nog even zoeken naar dat onderzoek waar jij het over hebt. Interessant.

   Verwijderen
 2. Zijn hier ook eventuele hulpmiddelen voor om dit te beperken of de oorzaak tegen te gaan. Ik heb zelf bijvoorbeeld de ziekte van reynaud en daarom heb ik in de winter altijd warmte packs bij me om ervoor te zorgen dat het bloed niet uit mijn vingers verdwijnt.. Zou dat hiervoor ook kunnen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is voor de ziekte van Raynaud inderdaad een goede tip! Veel personen met fibromyalgie merken dat warmte ook veel verlichting geeft, een zonnig en droog klimaat werkt het beste eigenlijk...

   Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.