Dag van... de Olifant

augustus 12, 2016

Tegenwoordig lijkt er voor voor alles wel een speciale dag in het leven geroepen te zijn. Sommige dagen zijn lokaal, andere nationaal, internationaal of uitsluitend commercieel. In deze rubriek zet ik af en toe een 'Dag van...' in de spotlight. Gewoon omdat ik het een uniek, belangrijk, serieus, onzinnig of hilarisch initiatief vind. Ik begon vorige maand met een persoonlijk verhaal, over de 'dag van het Sprookje'.
Vandaag, 12 augustus, is het de internationale 'Dag van de Olifant'
Deze week moet je niet vergeten je linkshandige neefje een aai over zijn bol te geven op de 'Dag van de Linkshandigen' (zaterdag) en je oma in Drenthe te bellen op de 'Dag van het Hunebed' (zondag). Maar vandaag staat er iets anders op het programma, namelijk... de Olifant.

Als van kleins af aan vind ik de Olifant een fascinerend dier. En, zoals dat gaat als je jong bent maakte ook ik af en toe een werkstuk, hield een spreekbeurt en schreef in een vriendinnenboekje over mijn 'lievelingsdier'.

Toentertijd speurde ik de bibliotheek af naar boeken over dit grootste landzoogdier ter wereld, op zoek naar informatie voor mijn schoolopdracht. Nu gaat dat natuurlijk anders, maar toen - zonder internet - moest je wat meer moeite doen om materiaal te vinden. Heerlijk!

Als volwassene spreek je niet meer zo snel over een 'lievelingsdier'. Maar het blijft een feit dat de, bij voorkeur Afrikaanse, olifant mij mateloos fascineert en betoverd. Met haar unieke slurf; grote en gevoelige oren; enorme voeten die verbazingwekkend zacht kunnen lopen; het lieve, sociale en zorgzame karakter en het spreekwoordelijk geheugen.Een bijzondere ontmoeting in Zuid-Afrika
In 2009 pakten V. en ik onze kans om een grote reis te maken. Het werd Zuid-Afrika, het meest veelzijdige stukje.... uh... land. We bezochten meerdere wildparken en hadden het voorrecht om aardig wat olifanten te mogen bewonderen.

Deze grote jongen stond aan de kant van de weg. Na een aantal foto's vond hij het wel welletjes en kwam met een luid gebrom en wijd uitstaande oren naar onze auto... tijd om wat afstand te nemen!
In het Addo National Park in het zuiden van Zuid-Afrika zagen we grote groepen met olifanten: bij de waterpoel, van dichtbij of veraf, en vlak voor onze auto overstekend.
In het Kruger Park reden we onder andere rond met een ranger, die ons vertelde dat dit jong nog maar drie dagen oud was. Dat was zo bijzonder om te mogen zien!!


Je bent het vast met me eens, het is een schitterend dier! Helaas gaat het niet zo goed met de olifant. Het leefgebied van de olifant wordt bedreigd en krimpt snel door aanleg van wegen, akkers en huizen. Ze leven daardoor vaak te dicht op mensen en vernielen, wanneer ze onderweg zijn, eigendommen van mensen, bomen of de oogst; en dat wordt ze niet in dank afgenomen. In sommige zuidelijke Afrikaanse landen, waar veel olifanten voorkomen en de dieren schade aanrichten, worden ze legaal afgeschoten door de parkautoriteiten (!).

Daarnaast is helaas stroperij en illegale handel in ivoor niet alleen een grote bedreiging voor de neushoorn, maar ook voor de olifant. Om die redenen is de Internationale Dag van de Olifant in het leven geroepen. In dierentuinen en scholen wordt voorlichting gegeven over de olifant, waarbij bescherming centraal staat. Alles om dit machtige, mooie dier een langer en veilig leven te geven.

De Dag is in het leven geroepen door de 'Elephant Reintroduction Foundation' meer informatie hierover vind je op hun website.Wat vind jij van zo'n dag? En wat was vroeger (en misschien nog steeds wel) jouw 'lievelingsdier'?


You Might Also Like

2 reacties

 1. Wat mooi dat je ze in het echt/wild gezien hebt!

  Ik zou in zo'n geval foto's hebben van giraffes. M'n hele huis staat er mee vol in allerlei formaat, maar zo'n echte, en dan ook nog op de savanne.. geweldig lijkt me dat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, giraffes hebben we ook veel gezien. Ook enorm indrukwekkend en mooi. Ik snap je fascinatie voor deze elegante schepselen wel :)
   Zuid-Afrika is echt een aanrader hoor!

   Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.