Dag van... de Talen

september 25, 2016

In deze rubriek zet ik af en toe een 'Dag van...' in de spotlight. Gewoon omdat ik het een uniek, belangrijk, serieus, onzinnig of hilarisch initiatief vind maar altijd met een persoonlijke touch.26 september, is het de Europese 'Dag van de Talen'
Kun jij je voorstellen dat er er geen enkele vorm van taal zou zijn? Dat we bijvoorbeeld alleen communiceerden met behulp van emoties, onze daden of erger nog, gewoon niet? Dat kan toch niet?

Hoe je het wendt of keert, mensen verzinnen altijd wel een manier, een vorm van taal, om zich verstaanbaar te maken. Door middel van klanken via praten en luisteren, op schrift door te lezen, schrijven en te tekenen of met behulp van het lichaam, door middel van gebaren, lichaamshouding, mimiek en aanrakingen.

Door de eeuwen heen hebben mensen duizenden talen ontwikkeld, wat een diversiteit! Tijdens de 'Dag van de Talen' worden in heel Europa diverse evenementen georganiseerd met als doel het versterken en onderhouden van die rijke taaldiversiteit; met behulp van andere talen elkaar beter begrijpen en talen van elkaar te leren. Het nut en behoefte van het leren van een 'vreemde taal' wordt steeds groter door de toenemende inmenging van andere talen en culturen. Daarbij is het natuurlijk ook reuze handig als je op vakantie gaat of contact wil maken met andere mensen om je heen.Nieuwe taal leren

Er wordt wel eens gezegd dat je nooit te oud bent om een nieuwe taal te leren. Zelfs als je maar een paar woorden van een taal kent kun je al nieuwe contacten op doen en culturele verschillen overbruggen. Persoonlijk vind ik dat erg leuk maar een hele uitdaging. Op vakantie in het buitenland probeer ik wel enkele woorden en begroetingen op te pikken maar die vergeet ik vaak weer als ik ze niet gebruik. Mijn talenknobbel lijkt soms aan een of andere vorm van dementie te lijden.

Vanzelfsprekend beheers ik mijn moedertalen Nederlands en Fries en natuurlijk heb ik vroeger op school wel diverse talen geleerd. Engels gebruik ik vaak genoeg, dus dat gaat ook prima. Duits minder en Frans... Tsja, als ik in Frankrijk ben bak ik er niet zoveel van. Maar als we vervolgens de grens over gaan naar Italië, tover ik allerlei Franse woorden uit de hoge hoed - passend of niet Maar daar heb ik dan natuurlijk niet zoveel meer aan. Gelukkig komen we met handen en voeten een heel eind.

Over handen en voeten gesproken... Manlief en ik hebben een paar jaar geleden Nederlands gebarentaal geleerd. Ik mag niet opscheppen, maar dit ligt me best goed. Het is een hele mooie en visuele taal die een extra dimensie geeft aan gesproken- en schrijftaal waarbij ook mimiek erg belangrijk is. Daarbij heeft het ons geholpen om veel nieuwe contacten op te doen en wekelijks met dove en slechthorende vrienden te communiceren.Leuk feitje: meest vertaalde website.
De Dag van de Talen stimuleert dus het overbruggen van barrières die er ontstaan door de grote verscheidenheid aan talen. Er zijn websites die al veel moeite doen om hun content in zoveel mogelijk talen aan te bieden. Logisch, als je belangrijke informatie hebt die iedereen goed moet begrijpen. Zo doen Apple, Google en Wikipedia aardig hun best. Maar de meest vertaalde website is toch wel jw.org met artikelen, publicaties en video's in bijna 860 (!) talen, inclusief veel gebarentalen. Hoe ze dat doen? Ik vond het erg leuk om het antwoord te lezen in dit interview: De taalbarrière doorbreken: Een kijkje achter de schermenWat heb jij met taal en vind jij het gemakkelijk en leuk om een nieuwe taal te leren??
You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.