Reizen | Azulejos: Portugese Tegels

oktober 05, 2016


Afgelopen voorjaar zijn mijn man en ik een weekje in Lissabon geweest. Ik heb nog niet de kans gehad of de tijd genomen om er echt over te bloggen, maar bij deze dus. Het weer zat in de week enorm mee en dat gaf ons extra de gelegenheid om de stad en enkele omliggende plaatsen goed te kunnen bekijken en te ervaren. Vandaag geen blog over de stad of voor de hand liggende bezienswaardigheden zelf, maar een ander kenmerk van deze Portugese hoofdstad - azulejos!

 

Typische Portugese tegels, azulejos genaamd, sieren de binnen- en buitenkant van veel woningen in Portugal en zo ook in de hoofdstad. De tegels op de muren van Lissabon vertellen op hun eigen manier over de geschiedenis van het land. Iedere tijdsperiode en toentertijd heersende cultuur bracht haar eigen vormen en patronen. In de 15e eeuw introduceerden de Moren de azulejos, met veelal
geometrische patronen van driehoeken, vierkanten en veelhoeken. Een eeuw later brachten de Portugese en Vlaamse tegelmakers de meer bloemrijke en religieuze taferelen. In recentere jaren zijn er ook andere, moderne taferelen te zien in de stad.

 

Natuurlijk vind je ook in andere landen tegelkunst, maar in Portugal dient het niet slechts ter decoratie. Het is een deel van het gebouw, het is namelijk een ideaal middel voor het tegenhouden van vocht. De ondertussen kenmerkende tegels zijn dus decoratie en bouwmateriaal in één.

Nog een voordeel van tegeltjes is dat het de stad enorm opsiert en opvrolijkt. Er zijn genoeg steden die grijs en grauw zijn maar de azulejos staan garant voor een sfeervolle straat. De tegeltjes zijn in allerlei kleuren te vinden. Ook dit is een gevolg van de diverse tijdsperiodes en de culturen. Want ook qua kleur verschoven de tegeltrends: van geel blauw naar op Chinees porselein geïnspireerd blauw wit. Na de aardbeving van 1755 kwamen ook de meerkleurige tegels in trek, gebaseerd op kleurrijke Braziliaanse taferelen en patronen.

Maar hoe dan ook... het maakt de sfeer in een stad als Lissabon. 

Behalve mooie patronen zie je ook vaak complete en typisch Portugese landschappen en gebouwen op tegeltjes staan. Zoals bijvoorbeeld dit schitterende, sprookjesachtige paleis: Palácio da Pena in Sintra.

En dit is een detail van Palácio da Pena in Sintra. Het is een paleis wat niet zou misstaan in Disneyland. Wellicht laat ik binnenkort nog wat foto's zien op mijn blog van deze bezienswaardigheid (als je dat leuk vindt).

 
Ben jij al eens in een Portugese stad geweest en heb jij ook zo genoten van die Azulejos?
Wat vind jij van deze tegeltjes? Zou jij ze in je interieur, tuin of in de stad willen zien?https://www.facebook.com/wonen-maken-levennl-877473142364632/timeline

You Might Also Like

2 reacties

 1. Portugal, bring ik on :-)

  Ik vind ze geweldig, die tegeltjes. Vorig jaar bedacht ik pas aan het eind van de vakantie, dat ik een serie foto's van die tegeltjes wilde hebben. Ja, niet echt een goede planning. Dit jaar heb ik er meer gefotografeerd.

  Ik vind het geweldig! Maarja, ik vind Portugal ook geweldig :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had inderdaad al gelezen op je blog dat je een Portugal-fan bent :) Heerlijk hè! Geweldig weer en klimaat en ik word ook zo blij van die tegeltjes inderdaad, hihi

   Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.