Chronisch ziek | Zoek je grenzen (deel 1)

oktober 09, 2016

Je grens aangeven, hoe lastig is dat! Op allerlei vlakken in het leven en in diverse situaties kan dit een uitdaging zijn. Vraag maar aan jonge moeders... Nou ben ik geen moeder maar ook ik moet dagelijks mijn grenzen bekijken en bepalen - en vele anderen met mij. Iedere dag brengt weer zijn eigen uitdagingen met zich mee. Ik heb het over je grenzen zoeken en aangeven bij het hebben van een chronische ziekte waarbij pijn en vermoeidheid bepalende factoren zijn.

In deze serie Chronisch ziek | zoek je grenzen lees je over de uitdagingen van het vinden, benaderen en verleggen van je grenzen. Ook vertel ik persoonlijke ervaringen en geef ik tips waar mogelijk. Lees nu alvast deel 1 over de uitdagingen, de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden en je energie verdelen.


De uitdaging

Bij het krijgen van een diagnose krijg je de raad om de juiste balans te vinden, naar je lichaam te luisteren en niet over je eigen grenzen gaan. Dat is, zo weet ik uit ervaring, een hele uitdaging. Je grens zoeken betekent dat je er af en toe overheen gaat om er vervolgens de tol voor te betalen. Mijn grens bleek een stuk lager te liggen dan ik al een poos vol probeerde te houden. Met horten en stoten heb ik dus die grens op moeten zoeken. En op het moment zelf is dat zeker geen pretje, je kunt er zelfs moedeloos van worden - want "oh je kunt zoveel minder dan vorige week/vroeger/iemand anders". Maar geef niet op! Neem de ervaring mee en leer ervan.


Mogelijkheden

Het is zo prettig als je uiteindelijk weet wat, doorgaans, je grenzen zijn. Weten wat wel en niet gaat. En dat bedoel ik positief! Als je weet wat je mogelijkheden zijn kun je die weer opnieuw gaan invullen. Je zult ongetwijfeld bepaalde dingen moeten laten maar aan de andere kant vind je misschien wel een nieuwe hobby die jou echt de ontspanning geeft die je nodig hebt.

Zo ben ik, na mijn diagnose fibromyalgie, weer op dansles gegaan met mijn man. Ik weet dat ik moet bewegen, maar de meeste sportieve activiteiten houd ik niet vol. Naar dansles gaan valt niet altijd mee en het bewegen ook niet, maar uiteindelijk geeft het meer energie terug. Al is het maar de voldoening die ik krijg als ik weet dat ik weer een uurtje de nodige beweging heb gekregen.

Door het zoeken naar en uiteindelijk vinden van nieuwe mogelijkheden binnen je grenzen haal je weer voldoening uit je leven.


Energie verdelen

Je grenzen verleggen gaat moeilijk. Maar je kunt de reis er naar toe wel aanpassen. Je zou op een dag in vliegende vaart naar je grens kunnen racen om vervolgens, zo halverwege de dag, met een noodstop tot stilstand te komen. Maar het is veel beter om je energie te verdelen.

Ontdek welke activiteiten je veel energie kosten en ga op zoek naar dingen die jou juist nieuwe energie geven. Als jij, net als mij, weet dat reizen of boodschappen doen je veel energie kost dan moet je van te voren of erna compenseren - iets doen waar je goed van uitrust of nieuwe energie van krijgt. Zo voorkom je dat je al je lepels in één keer verbruikt, je weet wel, iets met de lepeltheorie.

Door je energie te verdelen bereik je dus minder gauw die grens en ontstaat minder snel de verleiding om er overheen te gaan. Soms kun je een paar stappen terug doen door op het juiste moment wat ontspannends te doen. Zo verleng je je route naar jouw persoonlijke grens.

Lees mijn blog over de lepeltheorie. Deze theorie is ondertussen een bekende manier om uit te leggen hoe het is om beperkt te worden in je dagelijkse doen en laten.

--------

In deze blog, deel 1 van Chronisch ziek | zoek je grenzen las je over
  • de uitdagingen bij het vinden van je grenzen; 
  • de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden die binnen je grens passen en
  • je grens langzamer benaderen door je energie te verdelen. 

Lees ook:
Deel 2 | Over creatieve oplossingen om je grenzen te verleggen en waarom je af en toe jouw grens zou moeten overschrijden.
Deel 3 | over de flexibiliteit van je grenzen en voldoening halen uit het bereiken van je grens.


Heb jij een chronische ziekte? Weet jij wat je grenzen zijn en hoe je die het beste kunt benaderen?

Lees volgende week zondag in de volgende blog over creatieve oplossingen om je grenzen te verleggen en het voordeel van af en toe de grens te overschrijden. Mis deze en ook de andere blogs binnen deze serie niet en volg mijn blog op Facebook en/of bloglovin.


You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.