Chronisch ziek | Zoek je grenzen (deel 2)

oktober 16, 2016

Je grens zoeken en aangeven. DE uitdaging als je een chronische ziekte hebt. In deze serie Chronisch ziek | zoek je grenzen lees je over de uitdagingen van het vinden, benaderen en verleggen van je grenzen. In deel 1 las je over de uitdagingen bij het vinden van je grenzen; de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden die binnen je grens passen en je grens langzamer benaderen door je energie te verdelen.

In dit deel lees je over creatieve oplossingen om je grenzen te verleggen en waarom je af en toe jouw grens zou moeten overschrijden.Grenzen verleggen

Je grens verleggen is niet eenvoudig. Er zijn veel factoren van buitenaf die invloed hebben op hoe je je voelt en wat je aan kunt. Dat is een nadeel maar kan ook een voordeel zijn. Want wie zegt dat jij geen invloed hebt op enkele van die factoren? Als jij bijvoorbeeld leert hoe je beter met stress om kunt gaan zul je zien dat dit een gunstige invloed heeft op je gezondheid. Gemakkelijk? Nee, maar dat heb ik ook niet gezegd. Zijn er misschien meer van die factoren die jij om kunt buigen naar iets positiefs of wellicht de invloed ervan kunt beperken?

Je kunt je grenzen ook verleggen met behulp van creatieve oplossingen die het onmogelijke misschien toch mogelijk te maken. Als ik weet dat ik op een dag veel moet lopen, terwijl mijn voeten snel pijn doen, dan doe ik mijn hardloopschoenen aan. Die worden toch niet meer gebruikt waar ze voor bedoeld zijn, maar ze helpen me wel op zo'n 'veel-loop-dag'. Mooi? Nee, maar het werkt wel. Ik kan mijn grens daarmee oprekken en meer meters maken.De grens over

Is het verkeerd om af en toe deze grens te overschrijden? Niet als je de gevolgen ervan van te voren incalculeert en accepteert. Let wel, ik heb het hier nog steeds over je grens bij het hebben van een chronische ziekte, over de energie-, mentale- en pijnbalans. Ik zet hier niet aan tot criminele en buitensporige acties :)

Af en toe zul je leuke en/of uitzonderlijke dingen willen en moeten kunnen doen die (te) veel lepels vragen (zie de lepeltheorie). De grens overschrijden is niet iets wat je dagelijks kunt doen, dat kun je niet van je lichaam en/of hoofd vragen. Maar door bewust te kiezen voor bepaalde activiteiten en de gevolgen ervan te accepteren zul je dingen doen die je blij maken en je voldoening geven. Kies voor 'quality time'! Fijn met je gezin/vrienden/familie gezellige dingen doen en dan accepteren dat je er de tol voor moet betalen. Balen omdat je je zo rot voelt? Nee! Wees blij met wat je hebt kunnen doen.


Vorige week bijvoorbeeld had ik een personeelsuitje van mijn werk. Door omstandigheden liep dit wat anders dan ik had verwacht en kon ik niet voortijdig, op een redelijke tijd, naar huis. Zo ging ik net wat te lang door. Niet precies wat ik in gedachte had en ik kreeg de rekening dan ook op een presenteerblaadje aangeboden; drie dagen liep ik rond te hobbelen als een kromme pinguïn. Maar hé! Ik had wel een leuke dag gehad. Want wie kan er nou zeggen dat ze een kluis hebben beroofd door langs, over en onder laserstralen door te kruipen en in een luchtschacht te tijgeren om de juwelen te kunnen pakken? (We zaten in een escaperoom, niks illegaals hoor! Hihi.)


----

In dit deel van de serie Chronisch ziek | zoek je grenzen las je dus over creatieve oplossingen om je grenzen te verleggen en het voordeel van af en toe de grens te overschrijden.

Lees ook:
1) De uitdagingen, de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden en je energie verdelen.

Deel 3 | over de flexibiliteit van je grenzen en voldoening halen uit het bereiken van je grens.Wat doe jij om je grenzen te verleggen en waarvoor wil jij jouw grens overschrijden?


In het vervolg van deze serie lees je onder andere over de flexibele grenzen, het bereiken van je grens en je grenzen aangeven bij anderen. Mis deze en ook mijn andere blogs niet en volg mijn blog op Facebook en/of bloglovin.

You Might Also Like

1 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.