E-nummers vermijden of niet?

november 27, 2016

'Weet wat je eet', wordt er wel eens gezegd. Maar voor sommige dingen geldt: hoe kun je nou weten dat iets goed of slecht voor je is als voedingswetenschappers het al niet met elkaar eens zijn! Neem bijvoorbeeld E-nummers. De meningen hierover lopen nogal uiteen...

Wat zijn E-nummers eigenlijk?

E-nummers zijn hulpstoffen die de eigenschappen van levensmiddelen veranderen, ze zijn goedgekeurd door de Europese Unie en worden dusdanig als veilig bezien. Denk hierbij onder andere aan conserveringsmiddelen, smaakversterkers, kleurstoffen of verdikkingsmiddelen. Sommige E-nummers worden kunstmatig gemaakt, in een fabriek. Andere hebben een natuurlijke oorsprong, worden uit de natuur gewonnen.

E-nummers, zijn ze per definitie slecht voor je gezondheid?

Zijn E-nummers slecht voor je?

Niet al deze toevoegingen zijn per definitie slecht voor je gezondheid. Neem bijvoorbeeld E300 en E301, ascorbinezuur. Als je niet beter zou weten zou je denken dat het klinkt als een eng, giftig goedje. Maar het is gewoon een andere benaming voor Vitamine C, de in water oplosbare organische verbinding die je onder andere in citrusvruchten vindt. Laat je dus niet afschrikken door de term 'E-nummer', niet al deze toevoegingen zijn slecht voor je. Maar een beetje onderzoek en verder kijken dan je neus lang is, kan geen kwaad.

De gevreesde E620-serie

Er zijn zoveel E-nummers, ik kan ze onmogelijk allemaal opnoemen en bespreken. Maar laten we ons eens focussen op enkele E-nummers die momenteel veelal in opspraak zijn, de smaakversterkers E620 t/m E625.

Er zijn veel voedingsdeskundigen die zeggen dat deze E-nummers in de 620-serie een schadelijke uitwerking hebben op de gezondheid. Dat zou komen door de geraffineerde vorm van glutamaat. Een stof die, in natuurlijke vorm, de belangrijkste energiebron en voedingsstof vormen voor de wand van de dunne darm. De bewerkte glutamaten hebben echter niet veel meer te maken met die natuurlijke vorm. Deze werken, volgens velen, op een verkeerde manier stimulerend op de zenuwen en kunnen de hersenen ontregelen. Als je een zoekopdracht uitvoert op internet waarbij je zoekt op de bijwerkingen of gevolgen van deze E-nummers dan schrik je je een hoedje.

Het advies wat daarom we veelal horen is om alle voedingsmiddelen te vermijden die een onnatuurlijke vorm van glutamaat bevatten. Deze worden onder diverse namen geproduceerd, dus wil je ze vermijden? Lees je dan even in.


Goedgekeurd dus veilig?

E-nummers worden, zoals eerder gezegd, door de EU goed gecontroleerd voordat deze goedgekeurd worden. Ook de hoeveelheid die gebruikt mag worden, wordt vastgelegd. De meeste, gezonde mensen zullen dan ook weinig tot geen last hebben van het gebruik van E-nummers. Voor zover nu bekend, zijn dus ook de uitvoerig gemanipuleerde en bewerkte stoffen veilig in gebruik.

Hoewel de toevoegingen dus veilig zijn kun je persoonlijk ervaren dat jouw lichaam bepaalde E-nummers niet goed kan verwerken. Het werkt hetzelfde als met enige andere allergie en intolerantie, dat is voor iedereen anders.

Een kleine kanttekening: veel producten waar E-nummers in zitten bevatten ook andere, zeker wel schadelijke stoffen die je sowieso beter kunt mijden. Denk hierbij aan te veel zout, geraffineerde suikers en verzadigde vetten. Soms zijn het dus niet de E-nummers maar deze andere stoffen die voor vervelende bijwerkingen zorgen


Waarom nog dat bewerkte voedsel vol zout, geraffineerde suikers, verzadigde vetten en E-nummers? Ga lekker zelf koken en verse producten gebruiken!

Denk goed na

Conclusie? E-nummers zijn niet per definitie slecht voor je, het zijn goedgekeurde hulpstoffen. Aan de andere kant. Denk zelf eens na of al die toevoegingen wel nodig zijn. Waarom moeten er zoveel onnatuurlijke additieven toegevoegd worden aan ons eten? Kan dat niet wat minder?

Tot slot stel ik je nog een belangrijke vraag: Als iets niet slecht is voor je, is het dan per definitie goed voor je? Dat het antwoord hierop NEE is hoef ik je niet te vertellen. Je zult dus zelf logisch moeten nadenken, onderzoek doen en beslissen of je al dan niet (enkele) E-nummers wilt vermijden.

Eet smakelijk!
 
You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.