5 redenen waarom muziek helpt bij een chronische ziekte

maart 20, 2017


Ik ben opgegroeid in een huis vol muziek. De radio stond altijd aan, het volume werd regelmatig flink open gedraaid en meezingen en dansen was de normaalste zaak van de wereld. De aankoop van een cd-speler voor in de woonkamer is een herinnering die mij nog goed bij staat. Ook op mijn eigen slaapkamer stond altijd een radio met cassette. En hoewel mijn ouders geen muziek instrument bespelen stimuleerden ze mij en mijn broer wel hierin.

Muziek is dus heel belangrijk voor mij. Mijn brein zit vol liedjes en halve songteksten die te voorschijn komen bij het horen van een herkenbare noot of een gesproken woord. Hoewel ik niet bijzonder goed kan zingen vind ik het toch leuk om het te doen, het liefst de hele dag. Maar er is een tijd geweest dat ik niet zo veel zong, zelfs de radio hoefde niet aan.

Dat was de periode dat mijn fibromyalgie in de lift zat en mijn lichaam het dus steeds vaker liet afweten. Ik ga er niet te veel op in, als je mijn blog een beetje volgt dan weet je hoe dit ging. Het was een lastig proces van het vinden van een wankel evenwicht. In die periode hoefde het niet voor mij, het zingen niet en ook muziek niet echt. Maar wat had ik het mis!Kijk maar eens mee wat muziek voor je kan doen als je chronisch ziek bent. Het is een verzameling van feiten en mijn eigen ervaringen.

1)  Muziek bespeelt je emoties
Tot tranen toe geroerd worden door een wonderschoon liedje, hyper worden van een vrolijke song of rustig worden van muzikale klanken. Dat is wat muziek met je kan doen. Welke muziek jou opvrolijkt of juist rustig maakt is voor iedereen anders. Als je chronisch ziek bent is het extra belangrijk om positief te denken en een goed humeur te houden. Een muziekje kan je daarbij helpen


2) Muziek haalt herinneringen op
Draai muziek waar je goede herinneringen aan hebt. Misschien een artiest die je grijs draaide in je jeugd of tijdens een fijne vakantie. Deze plezierige gedachten dragen ook bij aan je positiviteit en dus je eigen welzijn.

3) Muziek is een goede afleiding
Even niet denken aan de pijn, aan alles wat je niet kan of aan het onbegrip van de mensen om je heen. Weg met dat gepieker, radio aan! Muziek kan voor die afleiding zorgen; lekker meezingen en dansen is een extra factor die bijdraagt aan de nodige afleiding.

4) Muziek is een 'feel good drug'
Het luisteren naar muziek bevordert de aanmaak van endorfine, de natuurlijke 'feel good drug' van ons lichaam. Dit stofje wordt onder andere aangemaakt als je verliefd bent, als je sport of chocolade eet. Je snapt dan zeker wel dat je daar heel erg blij en gelukkig van wordt.

5) Muziek verlicht de pijn
Net las je al iets over endorfine. Behalve dat je van dat natuurlijke, lichaamsstofje heel erg vrolijk wordt, is endorfine ook een natuurlijke morfine doordat het de gevoeligheid voor pijn vermindert. Een goede reden om iedere dag een extra pijnstiller in de vorm van muziek tot je te nemen dus!


Als deze vijf redenen nog niet genoeg voor jou waren dan zijn er nog wel een paar voordelen. Zo helpt muziek je bij je concentratie en wordt je er creatiever van. Zing en dans jij ook nog eens gezellig mee? Dan is dat natuurlijk goed voor je gezondheid zoals je spieren en hart- en longconditie; een leukere manier om aan je dagelijkse beweging te komen is er bijna niet.Dus ben jij chronisch ziek en heb je even een slechte dag? Zet je favoriete muziek op waar je blij van wordt. Jouw natuurlijke endorfinen helpen je er dan doorheen! Ik doe mee en zet het volume nog even wat harder!


Meer informatie en een onderzoek lezen?
Music, Emotion and the Brain

You Might Also Like

2 reacties

  1. Zo denk ik er precies over. Muziek maakt me vrolijk op dagen dat ik minder goed uit de voeten kan. Ook toen ik 10 weken met bedrust in het ziekenhuis lag. Goed artikel. groetjes Linda van Lifestyle Mommy's https://www.facebook.com/Lifestylemommyss/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Poeh, 10 weken in het ziekenhuis! Dan is er nog wel meer nodig dan een lekker muziekje! :) Bedankt voor je compliment, groetjes, Afina

      Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.