De Week van de Nestkast

maart 08, 2017

Vorige maand plaatste ik al een artikel over het voeren van vogels en nu zet ik De Nationale Week van de Nestkast in de spotlight. Tsja, het leven zonder vogels zou immers een stuk saaier zijn. Wie houdt er nu niet van dat frisse en vrolijke gefluit op een mooie lentedag?

De lente is voor veel vogels het begin van het broedseizoen. Wij hebben al jarenlang een nestkastje op ons balkon hangen en in het voorjaar komt 'ons' koolmezenstelletje hun nestkastje weer inspecteren en inrichten. Het is super leuk om te genieten van het jonge grut wat opgroeit in het vogelhuisje op ons balkon.

'Onze' koolmezen, druk bezig met het verzorgen van hun jongen

Het ophangen van nestkastjes is echt nodig want goede, natuurlijke huisvesting is in dorpen en steden voor vogels moeilijk te vinden; huizen worden geïsoleerd, gaten en kieren worden dicht gestopt en in de tuinen worden hagen en heggen vervangen door houten schuttingen. Een vogelhuisje is dus niet alleen leuk voor jezelf, maar zeker fijn en noodzakelijk voor de vogels in je omgeving.


Tijdens de Nationale Week van de Nestkast (5 t/m 11 maart 2017) promoten de Vogelbescherming Nederland en CJ Wildbird Foods het ophangen van de huisjes onder het motto “alle vogels onder dak”. Ook stimuleren ze mensen om hun nestkast te registreren zodat de broedgegevens van de nestkastbewoners in kaart worden gebracht.


De ouders zijn druk bezig met het voederen - natuurlijk wordt alles goed in de gaten gehouden.

Een goede nestkast heeft een stevige constructie van dik hout zonder te veel kieren. Zorg dat je de nestkast goed stevig bevestigd, ruim voor het broedseizoen. Zoek een rustige, beschutte plaats voor het kastje op minimaal 2 meter hoogte. Natuurlijk moeten de vogels de weg naar het vogelhuisje goed moeten vinden, dus zorg voor een vrije aanvliegroute met de opening naar het Noorden, Oosten of Noordoosten.

Heb je al een kastje hangen? Zorg dat je deze op tijd schoonmaakt. Dat doe je (in het najaar) door het oude nestmateriaal te verwijderen en het kastje om te spoelen met kokend water (om de eventuele vlooien, teken en luizen te doden).


Wat doe jij dit voorjaar voor onze gevederde vrienden in je tuin of balkon? Heb jij een nestkastje hangen?You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog schrijf ik over interessante onderwerpen. Sommige inspirerende afbeeldingen heb ik gevonden op het wereldwijde web. Ik doe altijd mijn best om de juiste bron hierbij te vermelden. Staat jouw beeld op mijn blog en heb je dat liever niet? Laat het me weten dan pas ik het aan. --------- Juist wel jouw foto of product op mijn blog? Ga naar de pagina contact voor meer informatie en/of neem contact op via het contactformulier.

Disclaimer

At this blog I write about interesting things. Some pics at my blog aren't mine, I did find them at the worldwide web. I always do my best to mention the correct source. Is your picture at my blog and you prefer not to? Let me know then I will adjust it.