Hey, How's Life? | Mijn lege accu

mei 13, 2017


Iedereen met een mobiele telefoon zal het herkennen. Een nieuwe telefoon doet het als een tierelier, maar gaandeweg merk je dat de accu steeds sneller leeg raakt en je mobieltje trager en trager wordt. Als ik mijn huidige gezondheidsstatus zou moeten weergeven dan kan ik het vergelijken met zo'n telefoon.

Net als veel andere chronische ziektes bestaat fibromyalgie uit meerdere fases. Hierover komt later wellicht nog eens een blog. Het komt erop neer dat je met iedere fase meer of andere klachten krijgt en meer dingen moet laten. Ook ik heb al diverse stadia ervaren en moet ondertussen erkennen dat ik, sinds een aantal maanden, weer een fase verder ben. Dit ligt enerzijds in de dingen die ik nog kan doen en anderzijds in de acceptatie en balans.Mijn lege accu
Net als een oude telefoon gaat mijn accu steeds sneller leeg. De chronische vermoeidheid achtervolgt me dagelijks en heeft veel invloed op mijn dagbesteding. Ik voel me hierdoor vaak niet een jonge vrouw van rond de dertig maar eerder een omaatje van ongeveer tachtig jaar. Best lastig omdat je dit niet ziet aan de buitenkant. Om maar even in de mobiele sfeer te blijven: mijn modelletje kan best nog even mee maar de accu en het besturingssysteem werken niet echt meer mee.

Het effect is dat ik, zoals je eerder al las, vaak thuis moet werken omdat naar kantoor gaan te vermoeiend is. Ook andere activiteiten en leuke dingen met vrienden en familie moeten echt ingepland worden. Daarbij moet ik vooraf een disclaimer erbij geven - zodat ik, als mijn accu leeg is, kan afzeggen of de afspraak kan verplaatsen.Regelmatig opladen
Net als de smartphones van tegenwoordig moet ik ervoor zorgen dat ik mijzelf regelmatig oplaad. Een telefoon van nu leg je, om de accu in de best mogelijke conditie te houden, aan de lader als deze op ongeveer 30% staat. En, als je geen tijd hebt om de telefoon helemaal op te laden, is een korte laadcyclus tot bijvoorbeeld 50% ook prima.

Op dezelfde manier moet ik voorkomen dat ik helemaal op raak. Als ik net zolang doorga tot ik de 0% bereikt heb dan duurt het herstel veel langer. Het is daarom beter om tussendoor te rusten en om mijn activiteiten dusdanig te verdelen zodat dit wordt voorkomen. De algehele vermoeidheid wordt er niet minder op, maar ik merk wel dat ik al met al iets langer door kan gaan en minder pijn heb als ik me aan deze regels houd. Deze wetenschap komt niet van de ene op de andere dag, dit is een heel proces, het zoeken van een juiste balans en het accepteren van je beperkingen.


Beïnvloedende factoren
Net zoals een accu niet zo goed tegen hitte of kou kan zijn er ook dingen die van invloed zijn op mijn vermoeidheid en pijnbeleving. Zo is stress iets wat mij totaal van de kaart kan brengen. Behalve dat mijn weerstand er van omlaag gaat, heb ik ook meer pijn en ben ik nog sneller moe dan anders. Afgelopen weken heb ik dit weer eens gemerkt vanwege enorme drukte op het werk. Ik heb hierdoor weer flink in het lappenmandje gezeten; tussendoor gewoon doorwerkend, thuis, ziek op de bank.

Eerder las je al op mijn blog dat ook weersomstandigheden grote invloed hebben op mijn welzijn. in het artikel Hey, How's Life | De confrontatie vertelde ik over het grote verschil tussen het koude, vochtige Nederland en de energie die ik heb ik een warmer klimaat. Het idee om een periode naar buitenland te gaan spreekt ons daarom steeds meer aan. Ik kan je alvast verklappen dat we ondertussen serieuze stappen aan het doen zijn om dit voor drie maanden te gaan proberen. Ik houd je op de hoogte via mijn blog!

Meer lezen over de uitdaging van het verdelen van energie? Lees mijn visie op de lepeltheorie.

Al met al...
Zoals je begrijpt gaat het niet zoals het moet. Ondanks pogingen tot het houden van een goede conditie gaat ook die achteruit en mijn vermoeidheid wordt erger. Door het erkennen van mijn grenzen gaat het, gelukkig, qua pijn wel een stuk beter. Van belang is dat ik goed in beweging blijf waardoor mijn spieren minder stijf en pijnlijk worden. Dit gaat de ene dag beter dan de andere, maar ik werk er wel bewust aan. Samen met mijn nodige, tussentijdse, oplaadmomenten kom ik doorgaans toch redelijk de dag en de week door; weliswaar met het tempo van een bejaard mobieltje, maar oké.... daar doen we het dan maar mee! 


In dit artikel staan enkele feitjes over het opladen van je accu verweven met mijn persoonlijke verhaal. Meer tips voor het opladen van je telefoon vind je hier   De foto's in dit artikel komen van deze website. 

You Might Also Like

2 reacties

 1. Man oh mán.. 3 maanden naar het (warme) buitenland. Wat heerlijk!

  Het weer is killing, momenteel. Of.. eigenlijk wordt het nu eindelijk beter. Ik hoor veel fibromensen in mijn omgeving, die meer last hebben dan anders.

  Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik ben heel benieuwd wat drie maanden in een ander klimaat gaat doen. We zijn nu nog vanalles aan het regelen, binnenkort kan ik er meer over vertellen :)

   Verwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.