Wat ik vind van de Lepeltheorie

juni 09, 2017

Vorig jaar plaatste ik op deze blog mijn versie van de lepeltheorie. Het is ondertussen één van mijn meest gelezen artikelen en het is een goede manier om uit te leggen wat het betekend om beperkt te worden in je dagelijkse doen en laten.

Iemand die chronisch ziek is moet dagelijks keuzes maken en altijd bewust nadenken hoe de beschikbare energie voor die dag eerlijk verdeeld wordt. Dat is een groot verschil met iemand die gezond is, iemand die zich meestal geen zorgen hoeft te maken over de gevolgen van doodnormale bezigheden. Om dit goed uit te leggen is de lepeltheorie ontstaan.
De lepeltheorie

De lepeltheorie gebruikt een metafoor voor de hoeveelheid energie die je dagelijks krijgt, namelijk lepels. Iedere activiteit kost een aantal lepels waarbij een ogenschijnlijk eenvoudige activiteit veel energie en dus lepels kan kosten. Hoe dit precies in zijn werk gaat en hoe dit uitgelegd wordt lees je in mijn persoonlijke versie van de lepeltheorie, klik hier. 

De lepeltheorie variant op mijn blog is ingekort maar verreikt met praktische tips en persoonlijke toevoegingen waardoor de toepassing van deze theorie meteen zichtbaar is.Wat ik vind van de lepeltheorie

In de praktijk gebruik ik de lepeltheorie iets anders dan dat deze misschien bedoeld is. Het is een heel mooi middel om begrip te kweken. Maar aangezien ik bekend sta als een nuchter persoon wordt er vaak niet van mij verwacht dat ik diepzinnig met denkbeeldige lepels ga zwaaien. De essentie van de theorie gebruik ik wel heel vaak. In eenvoudige bewoordingen leg ik uit dat ik mijn beperkte energie nou eenmaal goed moet verdelen, anders gaat het niet.

Ook persoonlijk heb ik wel veel aan de lepeltheorie gehad. Afgelopen jaar heb ik een grote sprong gemaakt in het accepteren van mijn chronische ziekte. Ik heb een balans gevonden die voor nu redelijk goed werkt - de ergste pijnklachten heb ik daardoor sterk terug kunnen brengen. Zo weet ik wel dagritme bij mijn lijf past en ben ik heel bij dat ik thuis kan werken, waardoor ik mijn dag zelf kan indelen. Als ik thuis werk hoef ik geen rekening te houden met energierovende activiteiten zoals sociale gesprekken, reizen, op kantoor zitten en dergelijke.

Natuurlijk ben ik er nog niet: de vermoeidheid is nog steeds aanwezig en factoren van buitenaf zoals stress, vochtig weer en onverwachte activiteiten hebben een grote invloed op mijn energielevel en pijnbeleving. Dus het blijft lepels tellen en extra lepels zien te vinden - maar ik heb al grote stappen gemaakt.

Daarbij kan ik nu beter inschatten hoeveel lepels, dus energie, een activiteit kost. De rest van de dag, of week, kan ik daarmee rekening houden waardoor ik minder grote pieken en dalen heb. Ook de artikelen die ik schreef in de serie Chronisch ziek | Zoek je grenzen hebben hieraan bijgedragen. Ik zal onderaan dit artikel de links plaatsen, in de hoop dat jij hier ook wat aan hebt.Al met al vind ik de lepeltheorie een nuttige en praktische uitleg. Als jij een chronische ziekte hebt of je kent iemand die chronisch ziek is, dan is deze uitleg echt een grote hulp. Ik hoop dat je er wat aan hebt!In de serie Chronisch ziek | zoek je grenzen:

In deel 1 lees je over:

  • de uitdagingen bij het vinden van je grenzen; 
  • de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden die binnen je grens passen en
  • je grens langzamer benaderen door je energie te verdelen. 
Deel 2 gaat over:
  • creatieve oplossingen om je grenzen te verleggen en
  • waarom je af en toe de grens zou moeten overschrijden.
In deel 3 lees je
  • over de flexibiliteit van je grenzen en
  • het voldoening halen uit het bereiken van je grens.

Mijn versie van de lepeltheorie verscheen ook op mijn blog over leven met een chronische ziekte: Over Chronisch leven.


You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.