Wat mijn reis naar Noorwegen deed voor mijn gezondheid

augustus 19, 2017

Na een bijna enge radiostilte op mijn blog wordt het tijd voor een klein teken van leven van mijn kant. En laten we dat meteen doen met een persoonlijke update.


Zoals je hebt kunnen lezen in mijn vorige blogpost hebben we genoten van onze reis naar Noorwegen. En nu, bijna zes weken later, ben ik nog steeds aan het 'vakantie-nasluimeren' met het doorspitten van een paar duizend vakantiefoto's. Ja, echt - ik overdrijf niet! Op één dag hebben we zelfs 1400 foto's gemaakt - en we zijn vier weken weggeweest. Dus je snapt dat ik al enkele weken druk bezig ben met het samenstellen van een fotoboek/presentatie en geen tijd had/heb voor deze andere hobby, mijn blog.

Maar deze vakantie heeft mij nog meer gebracht dan alleen veel mooie herinneringen en een enorme hoeveelheid foto's. Het heeft me weer meer inzicht gegeven in mijn gezondheid en persoonlijke instelling hierover én een stapje richting een betere conditie. Hoe?

Kamperen in een kleine tent, in het oh zo mooie en groene Noorwegen!

Noorwegen, ogenschijnlijk niet ideaal!

Wij gingen dus naar Noorwegen, niet het meest geschikte land voor iemand met fibromyalgie, vanwege de temperatuur en vocht. Daarbij houden wij ook nog eens van kamperen en reizen wij elke dag een stuk verder met onze tent. Niet echt de ideale omstandigheden zou je denken. Hier en daar heb ik inderdaad een minder goede dag gehad, dat is ook te verwachten als je een maand weggaat.  

Flexibele instelling

Maar met de juiste flexibele instelling en wat aanpassingen hier en daar ging het toch prima. Zo gingen we af en toe in een hut slapen; stapten we tweemaal aan boord van de Hurtigruten, een soort cruiseschip, voor enkele dagen; verlegden we onze route om wat regen te ontwijken en deden het rustig aan als dat nodig was. Ik vreesde even voor mijn autistische hoek in mijn persoonlijkheid dat ik het lastig zou vinden om af te wijken van mijn zorgvuldig geplande route. Maar blijkbaar zorgt mijn toenemende aantal levensjaren ervoor dat die kant van mijn persoonlijkheid wat afneemt en konden we genieten van de vrijheid om af en toe flexibel te zijn.


Onze intensieve reisdagen met de tent wisselden we af met de van te voren geboekte Hurtigruten reizen. Er is toch bijna geen beter manier om bij te komen en uit te rusten dan in een lekker warme jacuzzi aan boord van een mooi schip met uitzicht op de prachtige natuur!

Loerende blikken leren negeren

Daarbij merk ik ook dat ik wat makkelijker wordt, ik vind het minder spannend hoe andere mensen over mij denken. Deze vakantie heb ik - voor het eerst - gebruik gemaakt van een wandelstok. Het geeft mij de stabiliteit die nodig is bij het lopen van langere stukken. Ik zak nog steeds door 'mijn hoeven' maar de wandelstok vangt dit eenvoudig op. Kost mij een stuk minder energie!

Dus dan loop je daar, als jonge dertiger, ogenschijnlijk fit en flexibel met een wandelstok. Dat levert wel wat loerende blikken op van mensen die niet zien dat je ziek bent en dus niet snappen waarom je erbij zou lopen als een oud mens. En weet je wat? Het deed me helemaal niks! Ik kon er wel om lachen en stapte vrolijk verder met mijn stok.

Stappen maken

Je kunt je dus voorstellen dat ik, met behulp van die stok en lekker in de natuur zijnde, heel wat meer meters heb gewandeld dan dat ik thuis kan en doe. Ik merk dat mijn uithoudingsvermogen iets beter is geworden en ik heb hiermee een mooie basis om verder te werken aan mijn conditie. Nu we weer thuis zijn probeer ik elke dag goed te bewegen, naargelang dat gaat en regelmatig te wandelen. Die dalende lijn in mijn gezondheid van afgelopen twee jaar vind ik nu wel welletjes. Ik ga proberen om weer op te bouwen! Of het me gaat lukken is natuurlijk afwachten en wisselend per seizoen, maar de positieve instelling is er in elk geval!

Als je dan toch met een wandelstok loopt, doe het dan wel stijlvol. Althans... een poging tot ;)

Al met al...

Dus wat deed deze reis naar Noorwegen voor mij en mijn gezondheid? Natuurlijk de normale dingen die een vakantie met je doen zoals fijne herinneringen, ontspanning, veel foto's en dergelijke. Maar deze vakantie bracht mij ook een verbeterd uithoudingsvermogen, een begin van een stijgende lijn. Ook merkte ik dus dat ik persoonlijk vlak aan het groeien ben, ik leer wat flexibeler te zijn en me minder aan te trekken hoe andere mensen over mij denken.

Wat ouder worden, een chronische ziekte en zo'n vakantie je al niet brengt!
Ik hoop je op de hoogte te houden en je een positief verloop te kunnen vertellen.

You Might Also Like

1 reacties

  1. Dat klinkt als een heerlijke vakantie! Mij lijkt Noorwegen me ook wel wat, alleen dan zonder het kamperen. ��

    BeantwoordenVerwijderen

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.