10 opmaaktips voor een modern fotoboek

september 08, 2017Je pasgeboren zoon of dochter, de zomervakantie, je verhuizing, jullie trouwdag, het familieuitje... er zijn veel gelegenheden te noemen die een fotoboek verdienen. Zo heb je jaren later nog steeds een overzicht met mooie herinneringen bij de hand.

Het feit dat je dit artikel leest kan betekenen dat je dit ook al hebt bedacht en dat je er iets moois van wilt maken. Als grafisch vormgever maak ik altijd mijn fotoboeken op in een professioneel opmaakprogramma, maar niet iedereen heeft deze mogelijkheid. Gelukkig bieden de meeste fotoalbumleveranciers de software die nodig is om het boek op te maken. Ook stellen ze vaak tips en standaard thema's beschikbaar. Super handig natuurlijk maar ze leveren slechts zelden een modern en strak fotoboek op.

Tips voor het maken van een modern en strak fotoalbum

Ik heb onderstaande voorbeelden gemaakt zodat je het verschil kunt zien tussen een modern, strak fotoboek en een fotoboek in de stijl die ik vaak bij vrienden en familie zie. Beide zijn natuurlijk prima, maar als jij neigt naar de eerste variant zul jij zeker wat aan deze 10 tips hebben. Ik heb gekozen voor een vierkant fotoalbum, maar ieder ander formaat kan ook.

Maak een goede selectie en geef je mooiste foto's de ruimte

1) Maak een goede selectie

In dit digitale tijdperk maken we meer foto's dan ooit te voren. Hierbij maken we vaak, nagenoeg dezelfde plaatjes. Maak een selectie van deze foto's. Kies de mooiste en beste foto eruit en bedenk dat niemand zit te wachten op drie dezelfde foto's om vervolgens de verschillen te kunnen zoeken. Gebruik die ruimte liever voor de foto die het beste het verhaal verteld of voor detailfoto's (zie ook tip 2 en 3). Dit betekent ook dat je niet alles kunt laten zien en halen niet alle mooie plaatjes het fotoboek.

2) Vertel een verhaal

Plaats geen willekeurige verzameling aan foto's maar vertel een verhaal. Dit doe je door foto's in een logische volgorde te plaatsen. Denk hierbij aan een chronologische of geografische volgorde of bedenk thema's. Kies een overzichtsfoto en zet daar kleinere detailfoto's bij, of plaats deze op een volgende pagina.

3) Geef je mooiste foto's de ruimte

Mooie foto's verdienen het om een extra blik op te werpen of wat langer bij stil te staan. Plaats daarom af en toe een foto op een hele pagina of spread (twee pagina's naast elkaar). Een leuke bijkomstigheid is dat je deze pagina open op een kast kan zetten ter decoratie in je interieur, als een soort persoonlijke poster. Schroom daarom ook niet om meer pagina's bij te bestellen. Liever een paar euro meer kwijt dan een boek dat je nooit meer open doet.Maak een stramien, plaats de foto's recht en laat hier en daar witruimte vrij

4) Maak een stramien

Een stramien is een sjabloon of template van je layout waarin je je foto's plaatst. Door een vast stramien te gebruiken krijg je meer eenheid in het geheel en ben je in staat om de foto's netjes uitlijnen zodat ze op dezelfde hoogte staan.

In de illustratie hierboven zie je een voorbeeld van zo'n stramien. Je kunt hiervoor een raster maken van lijnen waarbij de witruimtes tussen de foto's allemaal hetzelfde zijn en ook de ruimte tot aan de rand van de pagina's gelijk zijn. Voor de nodige variatie in je fotoboek combineer je deze pagina's met elkaar waarbij je de stramienen ook kunt spiegelen.

5) Laat genoeg ruimte vrij

In een strak en modern fotoboek zie je vaak veel witruimte. Zet dus niet in elk hoekje een foto maar laat ook eens wat ruimte leeg. Hierdoor wordt je oog getrokken naar je mooie foto's. Je stramien zal je hierbij ook helpen.

6) Houd het recht

Bedenk dat schuin geplakte foto's beter staan in een scrapbook dan in een modern fotoboek. Plaats daarom foto's in een recht kader. Vind je het leuk om toch een keer een foto op een schuine manier te plaatsen, houd dan het kader vierkant en zet je foto er scheef in. Zo creëer je wel de speelsheid, maar nog steeds netjes binnen je stramien. Doe dit niet op elke pagina.

7) Houd het rustig

Een strak en modern fotoalbum krijg je door het rustig te houden. Gebruik hiervoor een egale achtergrond, ik gebruik vaak wit of een donkere, warme grijstint. Plaats foto's bij elkaar op de pagina die qua kleuren en thema's bij elkaar passen.

8) Voorkom transparantie

Veel leveranciers van fotoboeken geven tips voor de opmaak. Eentje daarvan is het werken met transparantie. Maar als jij een moderne vormgeving wilt doe dit dan niet! Pas de transparantie van een foto niet aan om deze vervolgens als achtergrond te gebruiken.

9) Voorkom schaduwen

Bedenk dat ook een schaduw achter een foto om een soort polaroideffect te behalen beter staat in een scrapbook dan in een modern fotoboek.Vind je dit toch een goede toevoeging doe het dan slechts af en toe, maak de schaduw niet te groot en te donker en geef de foto een vrij dikke witte rand.

10) Tekst in alinea's plaatsen

Het plaatsen van tekst in je fotoboek is natuurlijk erg leuk, maar het kost ook veel tijd om deze teksten te schrijven. Plaats niet onder iedere foto een nietszeggende zin van iets wat ook al te zien is op het plaatje zelf. Beter is het om korte verhaaltjes in alinea's te schrijven en deze op één plaats op de spread te plaatsen. Geef die tekst dan ook de ruimte. Laat de teksten controleren door iemand anders zodat er geen vervelende typefouten in zitten.Meer opmaaktips

In dit artikel heb je de basistips gekregen voor het maken van een modern en strak fotoboek. In het volgende artikel krijg je nog meer opmaaktips. Daar krijg je tips over het plaatsen van tekst.

http://www.wonen-maken-leven.nl/2017/09/5-extra-opmaaktips-voor-een-modern.html


Meer informatie en tips lezen? 
Dat kan via de tag Fotografie of volg mijn blog op Facebook
You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.