5 extra opmaaktips voor een modern fotoboek

september 26, 2017


 


In het volgende voorbeeld ga ik ervan uit dat je al de basisbeginselen uit de vorige blog onder dit thema hebt toegepast. Hierdoor staan bijvoorbeeld je foto's al netjes in een stramien, geef je foto's de ruimte en voorkom je schaduwen en transparantie. Alsnog de 10 basis opmaaktips voor een modern fotoboek lezen? Dat kan hier.

In deze blog maken we een belangrijke stap als het gaat om het plaatsen van tekst. Zoals je in de illustratie hieronder ziet is er namelijk een groot verschil tussen de moderne opmaak en het kleine 'niet zo:' voorbeeld erboven. Het stramien is in beide gevallen juist toegepast maar de plaatsing van de tekst is cruciaal voor een strakke en moderne opmaak. Hieronder enkele Do's & Don'ts op een rij.


Titels en tekst opmaken

1) Schrijf tekst met inhoud

Plaats niet onder iedere foto een nietszeggende zin van iets wat ook al te zien is op het plaatje. Vertel liever een anekdote of een feitje over de bezienswaardigheid of persoon. Zorg dat tekst een meerwaarde heeft en schrijf tekst met inhoud. Plaats geen losse zinnen bij een foto maar schrijf één of meerdere alinea's. Eventueel kun je er ook tussenkopjes boven plaatsen.

2) Maak gebruik van grote titels

Een lees- of studieboek bestaat uit meerdere hoofdstukken. Dit helpt om het geheel overzichtelijk en ordelijk te houden. In een fotoalbum kun je ook op sommige pagina titels plaatsen, een overkoepelend thema van die spread of de komende spreads.

3) Op de juiste plaats

Zoals je op het voorbeeld ziet is ook de locatie van de tekst van groot belang. Teksten laat je weer lijnen met het stramien, hebben geen transparantie, worden links uitgelijnd en staan niet (ook niet half) op een foto. Titels kunnen wel, eventueel half, door een foto staan. Zorg wel dat het nog steeds leesbaar is (denk hierbij aan achtergrondkleur, drukte van de foto en kleur van de tekst).

4) Kies het juiste lettertype

Het juiste lettertype kiezen is van groot belang. Wordart (zoals je dat kent in Word) staat misschien leuk in een scrapbook, maar niet in een modern en strak fotoboek. Vermijd dit dus absoluut, ook voor omslag van je album.

Gebruik overal dezelfde lettertypes voor de titels en tussenkopjes. De grootte van de titels kunnen eventueel aangepast worden per pagina, maar houd liever de grootte van de letters gelijk op elke pagina. Voor titels en tussenkopjes kun je het beste een strakke, schreefloze letter nemen zoals een Arial, Verdana of Calibri.

Platte teksten, oftewel grotere stukken en alinea's tekst, moeten leesbaar zijn. Denk hierbij aan een grootte van 9 punten, niet te groot - niet te klein. Door het gebruik van een lettertype met schreef, zoals Garamond, Bookman old style of Century is de tekst prettig om te lezen. Zorg dat je, door het hele album, hetzelfde lettertype en grootte gebruikt voor deze platte teksten.

Gebruik geen 'handgeschreven lettertype' omdat dat zo gezellig staat. Dat kun je beter doen in een scrapbook en niet in je moderne fotoalbum.

5) Laat je tekst controleren

Het kost veel tijd om goede teksten te schrijven in je fotoalbum. Heb je die tijd niet? Laat dan de platte teksten achterwege en plaats alleen bijpassende titels. Het is sowieso verstandig om de teksten te laten controleren door iemand anders, zodat er geen vervelende typefouten in zitten. Je zal niet de eerste zijn die een fotoboekje binnen krijgt en meteen een hinderlijke fout ziet.


http://www.wonen-maken-leven.nl/2017/09/10-opmaaktips-voor-een-modern-fotoboek.html

Meer opmaaktips

In het vorige artikel kreeg je al de basistips voor het maken van een modern en strak fotoboek en deze keer heb je geleerd hoe je op een goede manier titels en teksten toevoegt. Later zul je op mijn blog nog meer opmaaktips krijgen. Dan lees je onder andere hoe je een goede fotocollage maakt en hoe je kleur en stijlelementen kunt toevoegen.

Meer informatie en tips lezen? 
Dat kan via de tag Fotografie of volg mijn blog op FacebookYou Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.