5 tips om nu te beginnen met ontrommelen

oktober 24, 2017

Rommel, oftewel dingen die je kasten vullen, spullen die niet gebruikt worden en alsmaar verplaatst worden omdat ze in de weg staan en stapels papieren en bonnetjes. Al deze dingen belemmeren het overzicht en geven stress. Je woonruimte én je hoofd worden hiermee onnodig vol. Kreten zoals 'je weet nooit waar het nog eens handig voor is', 'zonde om weg te gooien' en 'dat ziet er toch nog gewoon goed uit!' blokkeren de weg naar ruimte en overzicht.

Als je jarenlang ergens woont hoopt de rommel zich al snel op. Mijn man en ik wonen nu 10 jaar in ons huis. En ook wij hebben dit wel gemerkt. Daarom gingen wij flink aan de slag. Tassen, vuilniszakken en dozen vol gingen naar de kringloop, op Marktplaats en naar het stort. Vorige maand nog hebben we onze kledingkasten ernstig opgeschoond, alle kleding die maar enigszins op de nominatie stond voor de kliko of kringloop gingen weg. Dat waren al met al toch een paar flinke vuilniszakken!
Ben jij ook toe aan een dergelijke opruimbeurt? Ik geef je 5 tips die mij hielpen bij de start van het ontrommelen. 

1) Een opgeruimd huis begint bij jezelf
Wachten totdat je partner begint met opruimen of zelf spullen laten liggen voor een ander - dat zijn dingen die ertoe bijdragen dat de rommel zich opstapelt. Wacht dus niet langer en begin zelf met opruimen, wie weet nemen je huisgenoten je goede voorbeeld over.


2) Durf weg te doen
Bewaren, weggooien of weggeven. Wat je met je spullen doet bepaal je natuurlijk zelf. Maar het is goed om voor jezelf een paar stelregels op te stellen. Items die kapot, versleten zijn kunnen waarschijnlijk weg. Spullen die niet meer (bij je) passen, die je al lang niet meer hebt gebruikt of meerdere exemplaren van hebt kun je verkopen of naar de kringloopwinkel brengen. Wordt je heel blij van een item, krijg je er energie door of zou je het opnieuw aanschaffen als je het nu in de winkel zou zien? Dan kun je het bewaren.


3) Behaal kleine succesjes
Misschien weet je niet waar je moet beginnen of hoe je het moet aanpakken. Geen nood, wees blij met de kleine dingen die je kunt doen. Begin met één plank, lade of mand en ruim deze eens goed op. Je kunt ook iedere dag een item wegdoen of een ander doel stellen.


4) Reserveer tijd
Mooi die opruimplannen, maar soms komt het er niet van. Reserveer daarom tijd om op te ruimen, bijvoorbeeld iedere dag een kwartiertje of twee keer per week een paar uurtjes.5) Maak je taak volledig af
Ken je dat? Je hebt een kast opgeruimd en er is een bak 'later uitzoeken' opgedoken. Omdat je blij bent dat de kast netjes is en je er klaar mee bent wordt deze bak ergens neergezet. 'Later uitzoeken' wordt dan al snel 'Later afstoffen'. Zorg dus dat je je geplande plank, lade of rommelmand helemaal opruimt. Sorteer de items in de gewenste categorieën en zet ze meteen op deze nieuwe, juiste plaats. Gooi troep meteen weg en verzamel spullen voor de kringloop en breng deze zo snel mogelijk weg.
Je weet het, alle begin is moeilijk maar met het toepassen van deze tips wordt juist die start wat gemakkelijker. Zorg bovenal voor de juiste motivatie, weet waarvoor je het doet. Met elke vuilniszak die de deur uitgaat doe je ook een stukje 'rommelstress' weg - heerlijk!

Succes!


You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.