5 stappen die jou voorbereiden op een ramp.

november 21, 2017

Stel, er breekt brand uit in de nabije omgeving van je woning of extreem weer zorgt voor een noodsituatie in de buurt. Zijn jij en je gezin dan voorbereid? Heb jij een noodpakket en voorraad eten en water in huis? Wij hebben er pas geleden de tijd voor genomen om dit samen, als gezin van twee, alle belangrijke punten door te nemen en bepaalde zaken te regelen. Het is te laat om je voor te bereiden als de calamiteit zich werkelijk voordoet.

Vandaag lees je hoe ook jij binnen enkele stappen helemaal voorbereid bent op een ramp.


1. Ken de risico's in je omgeving

Er zijn veel verschillende calamiteiten te bedenken; denk hierbij bijvoorbeeld aan een brand of explosie in de buurt, een aardbeving of overstroming, terrorisme, straling of gevaarlijke stoffen. Sommige risico's zijn landelijk maar andere zijn zeer lokaal. Weet daarom welke risico's er bij jou in de omgeving zijn en wat je moet doen in geval van nood. Vergeet ook niet om je NL-Alert aan te zetten en rookmelders te plaatsen en regelmatig te controleren2. Bereid je gezin voor op een evacuatie

Soms zul je moeten evacueren, maar hoe pak je dit aan als gezin? Wij hebben bijvoorbeeld afspraken gemaakt over verzamelpunten, een hoog punt in geval van overstroming en een centraal punt vanwaar we gemakkelijk kunnen vluchten. Zorg dat ieder gezinslid hiervan op de hoogte is en oefen hoe je naar zo'n verzamelpunt loopt. Bekijk ook het vluchtplan vanuit je woning in geval van brand en op de locatie waar je werkt of je kinderen naar school gaan.

Denk niet alleen aan je eigen gezin, maar sta ook stil je huisdieren en bij personen in de buurt die zelf niet in staat zijn om te evacueren en bespreek met je gezin wat je zou kunnen doen om diegene te helpen.

  • Tip: benieuwd wat je moet doen bij evacuatie? Lees het hier

 

3. Zorg voor een noodpakket

De autoriteiten benadrukken het belang van een noodpakket. Hierin zit onder andere een radio op batterijen of opwindbare radio die je alvast afstemt op de rampenzender, een zaklamp, een EHBO kit, lucifers en waxinelichtjes (waterdicht verpakt), isolatiedekens, verzorgingsartikelen, medicijnen en dergelijke. In ons noodpakket - een handige rugzak - zitten nog extra dingen zoals schone sokken en ondergoed, een fleece deken, lippenbalsem, kauwgom, plastic zakjes, desinfecterende handgel en papieren zakdoekjes.

  • Tip: Bekijk de website van crisis.nl voor de inhoud van je noodpakket en de website van Rijksoverheid voor het overzicht van rampenzenders.


4. Maak een noodvoorraad

In sommige gevallen heb je geen tijd of kans om te evacueren en wordt aangeraden om binnen te blijven. Ook in zo'n geval pak je natuurlijk je noodpakket ter hand, maar dat is niet genoeg. Zorg voor een noodvoorraad en verzamel deze op de meest handige plaats in je woning. Zo is, in ons geval, de onderste verdieping van ons huis overstroomt in geval van een watersnoodramp maar de bovenste niet - onze noodvoorraad staat dus boven op een bereikbare plaats.

Zorg voor voedsel voor drie dagen. In onze noodvoorraad zitten een aantal blikken (met lipje) met groente, bonen en linzen. Daarbij bevat de voorraad een verpakking Melba toast als vervanging voor brood, pasta en rijst. Om het eten klaar te kunnen maken heb ik ook onze primus en een klein pannetje bij de noodvoorraad gelegd, wat vorken, een mesje en natuurlijk een schaar en blikopener.

Het belangrijkste is nog wel water; genoeg voor drie dagen (in totaal dus negen liter per persoon). Bedenk dat je niet alleen water gebruikt om te drinken, maar ook voor hygiënische toepassingen.


5. Heb alle belangrijke papieren bij de hand

Als je plotseling moet evacueren heb je geen tijd om alle belangrijke papieren te verzamelen. Zorg dus dat kopieën van belangrijke papieren zoals identiteitsbewijzen, verzekeringspapieren, je trouwboekje en medische richtlijnen in je noodpakket zitten. Deze kun je lamineren of in een waterdicht hoesje doen zodat ze ook goed blijven.

Daarnaast is het goed om een plattegrond van de omgeving te hebben - indien mogelijk met hoogteverschillen. Denk ook van te voren na over mogelijke opvangadressen en verzamel de contactgegevens op een formulier.


Aarzel niet, begin meteen met de voorbereiding

Je hoeft niet bang te zijn voor een ramp, alleen goed voorbereid. Wij hebben het ook nuttig gevonden om deze tips te lezen voor tijdens de calamiteit en erna.

Aarzel dus niet en begin meteen met het uitvoeren van deze vijf stappen:

1. Ken de risico's in je omgeving
2. Bereid je gezin voor op een evacuatie
3. Zorg voor een noodpakket
4. Maak een noodvoorraad
5. Heb alle belangrijke papieren bij de hand


En jij? Heb jij een noodpakket en -voorraad klaar liggen in je huis? 
You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.