7 tips om doelen te stellen en te behalen

december 25, 2017

Een doel zonder plan is slechts een droom

Je wilt wat afvallen, meer aan beweging doen, minder gebruik maken van social media, meer aandacht hebben voor je familie, een nieuwe taal leren, voor een nieuwe baan gaan, je huishouden op orde houden... Dit zijn allemaal voorbeelden van doelen die je jezelf kunt stellen. Waarom is het goed om een doel te stellen en hoe kun je deze kunt behalen? Dat lees je vandaag in deze blog.

Waarom doelen stellen?

Een doel is een gewenste situatie, iets dat je wilt bereiken. Je kunt lange termijn doelen stellen of een snel en gemakkelijker te behalen doel. Toch vinden veel mensen het niet belangrijk om doelen en voornemens te hebben, het alledaagse leven gaat prima en ze zijn best tevreden. Echter, het stellen van een doel geeft een nieuwe uitdaging, je kunt zelfs je dromen realiseren!

Hoe dan ook, een duidelijk doel voor ogen hebben geeft je richting en focus. Daarbij is het een mooie kans om je zelf te ontwikkelen en verreiken, bijvoorbeeld op het gebied van discipline. Hoe groter het doel, hoe meer voldoening je voelt als je het bereikt!7 stappen voor het stellen en behalen van doelen

 1. Bekijk de mogelijkheden
  Ga er even voor zitten en stel een lijst op met alle mogelijke doelen. Bezie het als een brainstormsessie waarbij je nog niet analyseert. Alles wat er in je opkomt schrijf je dus op; van eenvoudige dingen tot grote dromen.
 2. Analyseer je ideeënlijst.
  Bekijk nu de lijst met alle mogelijke doelen opnieuw. Bedenk wat je van ieder doel vindt. Stel jezelf een paar vragen: Wat wil je graag? Welk doel wil je al heel lang? Waar zou je trots op zijn? Wat lijkt je moeilijk? Aan de hand van de antwoorden op deze vragen kun je je eigen prioriteiten stellen. Bepaal de volgorde van de doelen waarin je ze wilt bereiken. Om een doel daadwerkelijk te kunnen bereiken moet je er zelf 100% achter staan en accepteren.
 3. Maak het concreetJe gaat nu daadwerkelijk plannen maken om je doelen te verwezenlijken. Beslis welk doel voor jou op dit moment realistisch is om te halen. Beslis aan welk doel of welke doelen je de komende tijd gaat werken. Neem bijvoorbeeld de eerste twee doelen van je prioriteitenlijst, afhankelijk van de grootte en impact van je doelen. Denk nogmaals na over je doel; geef een specifieke omschrijving wat je wilt bereiken en bedenk waarom dit echt belangrijk voor je is. Schrijf het op zodat je later, als je motivatie even ingezakt is, dit weer terug kunt lezen.
 4. Maak een stappenplan
  Maak van je droom een doel door er een stappenplan en deadline aan te hangen. Vaak is een doel niet binnen één stap te halen, knip het daarom op in meerdere stappen en maak een realistische planning. Bezie het behalen van elke stap als een overwinning waar je zelfs een (kleine of grote) beloning aan mag hangen.

 5. Bereid je voor
  Om een doel echt te kunnen verwezenlijken is een goede voorbereiding noodzakelijk. Zijn er obstakels die uit de weg moeten voordat je aan de slag kunt? Of moet je iets aanschaffen om je doel te kunnen behalen? Zijn er personen die je wilt vertellen over je doel? Misschien is er wel iemand die samen met jou aan de slag wil gaan!

 6. Ga aan de slag!
  Stel het niet langer uit en begin met je stappenplan! Misschien heb je nog niet elk detail van je plan uitgewerkt, maar begin dan toch. Elke kleine stap die je vandaag kunt doen is een mooi begin.

 7. Hou vol!
  Het aanleren van een nieuwe gewoonte kost tijd, doorzetten en volhouden is dus een noodzakelijk feit. Geef het niet op als je in een dipje zit, bedenk opnieuw waarom je je doel graag wilt halen en ga door waar je gebleven was. Je hoeft bovendien niet star aan een plan vast te houden maar houdt wel je doel en motivatie in gedachten. Wees flexibel en stel je plan bij terwijl je naar je einddoel toe werkt. Gun jezelf ook een beloning als je een tussenstap behaald hebt, zo blijf het leuk.


Wat voor doel je ook hebt, ga er mee aan de slag!You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Op deze blog lees je informatieve artikelen, persoonlijke blogs en nuttige tips over wonen, creatieve projecten en leven met een chronische ziekte. Deze blog heeft geen winstoogmerk, geen commerciële inslag en geen ambitie tot influencer.

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.