Secondes tellen

april 20, 2018


Al enige tijd speel ik met enkele vriendinnen het spelletje Wordfeud. De fysieke variant, het kleurrijke speelbord met de vierkante houten letterblokjes speel ik ook graag. Maar bij gebrek aan een speelpartner in de buurt vind ik het leuk om met mijn vriendinnen op afstand deze moderne versie van Scrabble te spelen.

Vandaag nam ik me voor om eens een column te schrijven over een woord op het speelveld. Bij het ter hand nemen van mijn telefoon zag ik dat een van mijn medespelers het woord ‘SECONDE’ had neergelegd waarvoor ze een aardige 26 punten ontving.

‘Een seconde, wat is dat nou’ zou je kunnen zeggen. Op het eerste oog is dat een logische gedachte. Een seconde is in een fractie voorbij. Het is slechts één zestigste deel van een minuut, die samen met 59 andere minuten een uur vormen. Daarvan heb je er 24 van nodig om een dag vol te maken. Met het voorbij vliegen van de dagen staan we er vaak niet bij stil om onze secondes te tellen.

Toch zijn er situaties waar het juist om seconden gaat, om fracties van deze kleine tijdseenheden zelfs. Denk hierbij aan een sport zoals schaatsen, waarbij je zomaar drieduizendste van een seconde te kort kan komen voor een olympische gouden plak. Of, in een andere sport, waarbij in minder dan twee seconden tijdens een pitstop een volledige bandenwissel wordt gerealiseerd. Allemaal razendsnelle, zeer geoefende, acties die alleen in slowmotion volledig goed te bekijken zijn.

In het dagelijks leven kunnen secondes ook een groot verschil maken. In een mum van tijd kan een beslissing worden gemaakt: stop ik dit in mijn mond of niet; steek ik over of wacht ik totdat de auto voorbij is. Binnen die luttele seconde kunnen onze ogen en hersenen al een situatie afgestemd hebben of een indruk gekregen hebben van een persoon. Vaak helpt ons brein hier aan mee zonder dat we er bewust van zijn.

Maar soms moet je bewust kijken en actie ondernemen, als in een reflex. In geval van een noodlottige situatie, zoals een brand of hartstilstand, zijn de secondes letterlijk van levensbelang. Dan staat je tijd echt even stil. En dat is iets wat ons allemaal kan overkomen… niet om op deze mooie zonnige dag pessimistisch te zijn, maar eerder realistisch.

Daarom is het goed om regelmatig even de slowmotion functie aan te zetten, de tijd te nemen om bewust te kijken wat we doen met onze kostbare secondes, minuten en uren. Besteden we die aan de dingen die we werkelijk belangrijk vinden? Neem daar eens een paar secondes de tijd voor om hierover na te denken, want… elke seconde telt.○ Ik kijk nog even naar het spel op mijn telefoon. De letters ‘CNEUVUZ’ staren me aan. Ik sluit aan bij een ‘E’ op het bord en leg, voor 17 puntjes, het woord ‘ZEVEN’ neer. Wat zou je eigenlijk allemaal in zeven seconden kunnen doen? ○

You Might Also Like

0 reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Disclaimer

Ik ben geen blogger of influencer, maar een grafisch vormgever en tekstschrijver. Vanuit dit oogpunt schrijf ik artikelen op wonen, maken en leven. Deze website heeft geen winstoogmerk of commerciële inslag. Met het bekijken van deze website ga je automatisch akkoord met het gebruik van de standaard cookies van Blogger (onderdeel van Google). Meer informatie over cookies en de privacy lees je hier

Disclaimer

Alle gebruikte foto's en teksten zijn zorgvuldig door mij samengesteld. Zonder toestemming content overnemen wordt niet op prijs gesteld. Delen mag wel, met vermelding van en link naar deze website. Bij twijfel, stuur een berichtje via het contactformulier.